Στις μέρες μας τα ποσοστά άγχους, θυμού, κατάθλιψης και στρες έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο στα μικρά παιδιά όσο και στους έφηβους.

Δεδομένων των σύγχρονων τρομακτικών προκλήσεων, οι γονείς χρειάζεται  περισσότερο από ποτέ να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να  είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις που επιβάλλει η καθημερινότητά τους.

Ο ψυχολόγος, συγγραφέας και σύμβουλος γονέων, Jeffrey Bernstein Ph.D., ανάμεσα στις βασικές δεξιότητες που είναι απαραίτητο να μάθουν τα παιδιά για να έχουν μία πιο παραγωγική ζωή, ξεχωρίζει δύο κρίσιμες δεξιότητες που χρειάζεται να καλλιεργήσουμε στο παιδί, προκειμένου να το καταστήσουμε ικανό να ευδοκιμήσει μέσα στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο μας:

1. Πώς να ρυθμίζει τα συναισθήματά του
2. Πώς να λύνει προβλήματα μέσα από προκλήσεις

Ας δούμε όμως τι σημαίνουν στην πράξη αυτές οι δύο δεξιότητες…

Η αυτορρύθμιση των συναισθημάτων σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να ηρεμήσει και να αντιμετωπίσει μόνο του τα συναισθήματά του.

Σημαίνει, επίσης, ότι μπορεί να διαχειριστεί στρεσογόνες καταστάσεις ή ότι ξέρει πότε να απομακρύνεται από αυτές.

Η επίλυση προβλημάτων, από την άλλη, περιλαμβάνει την αναγνώριση των θεμάτων που χρήζουν επίλυσης, τον προβληματισμό σχετικά με τους τρόπους διαχείρισής τους και την εφαρμογή των καλύτερων δυνατών λύσεων.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διδάξετε και να εμπνεύσετε το παιδί σας τον τρόπο να ρυθμίζει τα συναισθήματά του και να επιλύει προβλήματα.

Διαβάστε εδώ: 7 τρόποι για να παρακινήσετε τα παιδιά όταν δεν έχουν καθόλου κίνητρα

Ακολουθούν 4 τρόποι για να το πετύχετε αυτό:

1. Μοντελοποιήστε τη νοοτροπία της αυτοφροντίδας.

Όσο συχνότερα βλέπει το παιδί σας ότι φροντίζετε τη συναισθηματική σας υγεία, τόσο περισσότερο θα μαθαίνει να φροντίζει τη δική του.

Εργαστείτε συχνά επάνω στις δικές σας δεξιότητες χαλάρωσης και επίλυσης προβλημάτων.

2. Χρησιμοποιήστε τεχνικές ηρεμίας.

Πάρα πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους να ηρεμήσουν χωρίς πρώτα να τα έχουν διδάξει τρόπους ρύθμισης των συναισθημάτων τους.

Πιστεύουμε εσφαλμένα ότι το να διαχειριζόμαστε τη ζωή μας μοιάζει με πτήση που εκτελείται με αυτόματο πιλότο.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καθόλου έτσι…

Από τη στιγμή που ξυπνάμε το πρωί, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ποικίλες απαιτήσεις και προκλήσεις και καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα εργαλεία για να τις διαχειριστούμε.

Οι ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός, ο εσωτερικός διάλογος, η ευγνωμοσύνη, η υπενθύμιση των δυνατοτήτων μας, η προσευχή, η γιόγκα ή άσκηση είναι μόνο κάποια από τα εργαλεία που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας, προκειμένου να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν το άγχος και να διατηρήσουν την ψυχική τους ηρεμία.

3. Ακούστε.

Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι τα ακούν, νιώθουν ότι τα εκτιμούν και ενισχύεται η αυτοεκτίμησή τους.

Με τον ακούμε πραγματικά τα παιδιά, προάγουμε την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία μαζί τους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στη σύναψη πιο θετικών σχέσεων και στη βαθύτερη κατανόηση των προοπτικών τους.

Παράλληλα, όταν τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν, αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Διαβάστε εδώ: 4 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά για να έχουν επιτυχία στη ζωή τους

4. Επικοινωνήστε εποικοδομητικά με τον εαυτό σας και με τα ίδια.

Τα παιδιά, παρατηρώντας τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω τους, μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται και τα ίδια.

Επομένως είναι σημαντικό να επιδεικνύουμε ειλικρινή και ήρεμη συμπεριφορά σε όλες τις καταστάσεις.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα του τι μπορείτε να πείτε όταν αντιμετωπίζετε μια σύγκρουση:

«Υπάρχει μια αντιδραστική πλευρά του εαυτού μου, ως γονέα σου, που τώρα θέλει να φωνάξει και να έχει τον έλεγχο. Το να γνωρίζω και το να το εκφράζω με βοηθάει να παραμένω πιο ήρεμος. Τι θα έλεγες να το συζητήσουμε για να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον;»

Δουλέψτε τους παραπάνω τρόπους για να καλλιεργήσετε τις δυο βασικές δεξιότητες στα παιδιά σας και διαπιστώστε πόσο πιο εύκολη και ικανοποιητική μπορεί να γίνει η ζωή τους, όταν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση.

Διαβάστε, επίσης: 7 βασικές ανάγκες προσκόλλησης των παιδιών για να ευδοκιμήσουν

και Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα.

Write A Comment