Ο καφές είναι για πολλούς το πρώτο πράγμα που φτιάχνουν το πρωί και πίνουν, για να ανοίξει το μάτι τους…

Σε κάποιους, η υψηλή ποσότητα καφεΐνης -95 mg ανά μερίδα- μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα.

Για άλλους, ο καφές μπορεί να είναι η αιτία για πεπτικές διαταραχές και πονοκεφάλους.

Πάμε να δούμε 9 εναλλακτικές λύσεις για καφέ που μπορείτε να δοκιμάσετε:

#1. Καφές από… ραδίκι

Όπως οι κόκκοι καφέ, η ρίζα του ραδικιού μπορεί να καβουρδιστεί, να αλεσθεί και να γίνει ένα νόστιμο ζεστό ρόφημα.

Έχει πολύ παρόμοια γεύση με τον καφέ, αλλά δεν περιέχει καφεΐνη.

Είναι επίσης μια πλούσια πηγή ινουλίνης. Αυτή η διαλυτή ίνα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να υποστηρίξει ένα υγιές έντερο προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων.

Επιπλέον, μπορεί να διεγείρει το συκώτι σας να παράγει περισσότερη χολή, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για την πέψη του λίπους.

Απλώς χρησιμοποιήστε αυτή την εναλλακτική σαν κανονικό κατακάθι καφέ, σε καφετιέρα φίλτρου, γαλλική πρέσα ή μηχανή εσπρέσο.

Χρησιμοποιήστε 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο καφέ από ραδίκι για κάθε 180 ml νερού ή προσαρμόστε αυτήν την αναλογία με βάση τις προτιμήσεις σας.

Θα πρέπει να αποφεύγετε τη ρίζα ραδικιού εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καθώς δεν υπάρχει έρευνα για την ασφάλειά της υπό αυτές τις συνθήκες.

#2. Τσάι Matcha

Το Matcha είναι ένα είδος πράσινου τσαγιού που παρασκευάζεται με ατμό, ξήρανση και άλεση των φύλλων του φυτού Camellia sinensis σε λεπτή σκόνη.

Και αυτά σε αντίθεση με το πράσινο τσάι που καταναλώνετε ολόκληρο το φύλλο.

Για αυτόν τον λόγο, λαμβάνετε μια πολύ πιο συμπυκνωμένη πηγή αντιοξειδωτικών – ειδικότερα τη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG).

Πολλά από τα προτεινόμενα οφέλη του Matcha αποδίδονται στην EGCG.

Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, αλλά η περιεκτικότητα σε κατεχίνη ήταν παρόμοια με την ποσότητα που βρέθηκε σε ένα φλιτζάνι Μatcha.

Το πράσινο τσάι έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο βάρος και σωματικό λίπος, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Το Matcha έχει μια φρέσκια γεύση, την οποία ορισμένοι περιγράφουν ως γήινη.

Πώς το καταναλώνουμε:

Κοσκινίστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη Matcha σε ένα κεραμικό μπολ χρησιμοποιώντας ένα λεπτό διχτυωτό σουρωτήρι.

Προσθέστε ζεστό, αλλά όχι βραστό νερό, η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι περίπου 71–77°C.

Ανακατέψτε αργά μέχρι να διαλυθεί η σκόνη και στη συνέχεια ανακινήστε το. Ένα παραδοσιακό σύρμα τσαγιού από μπαμπού, που ονομάζεται chasen, λειτουργεί καλύτερα.

Το τσάι είναι έτοιμο μόλις σχηματιστεί ένας ελαφρύς αφρός. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε 1 φλιτζάνι (237 ml) γάλα στον ατμό για ένα κρεμώδες τσάι Matcha latte.

Επειδή καταναλώνετε ολόκληρο το φύλλο, το matcha είναι συνήθως υψηλότερο σε καφεΐνη από το κανονικό πράσινο τσάι και μερικές φορές υψηλότερο από τον καφέ.

Η ποσότητα σε κάθε μερίδα μπορεί να ποικίλλει με εύρος από 35 έως 250 mg ανά φλιτζάνι.

#3. «Χρυσό γάλα»

Το «χρυσό γάλα είναι ένα πλούσιο υποκατάστατο του καφέ, χωρίς καφεΐνη.

Αυτό το ζεστό ρόφημα ενσωματώνει τονωτικά μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κανέλα, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι. Άλλες κοινές προσθήκες περιλαμβάνουν κάρδαμο, βανίλια και μέλι.

Εκτός από το να δίνει στο ρόφημά σας ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα, ο κουρκουμάς μπορεί να έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω της ισχυρής χημικής ουσίας κουρκουμίνη.

Επιπλέον, το μαύρο πιπέρι αυξάνει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά την κουρκουμίνη, όπως και το λίπος.

Επομένως, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε πλήρες γάλα έναντι αυτού χωρίς λιπαρά για αυτό το ρόφημα.

Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα βασικό χρυσαφένιο γάλα σε περίπου 5 λεπτά.

Δείτε πώς:

Σε μια κατσαρόλα, συνδυάστε 1 φλιτζάνι (237 ml) γάλα ή μια εναλλακτική γάλακτος με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά, 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ και μια πρέζα μαύρο πιπέρι. Προαιρετικά, προσθέστε μέλι για γεύση.

Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην καεί.

Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε το ρόφημα σε μια κούπα και απολαύστε το.

#4. Λεμονόνερο

Η αλλαγή του πρωινού ροφήματος δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Το νερό με λεμόνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Είναι χωρίς θερμίδες και καφεΐνη και παρέχει άφθονη δόση βιταμίνης C.

Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και προστατεύει το δέρμα σας από τις βλάβες του ήλιου.

Είναι απαραίτητο για τη δημιουργία κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που παρέχει τη βασική δομή για το δέρμα, τους τένοντες και τους συνδέσμους σας.

Μόνο ένα ποτήρι με το χυμό μισού λεμονιού (1 κουταλιά της σούπας ή 15 ml) και 237 ml κρύο νερό, παρέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για λήψη βιταμίνης C .

#5. Yerba mate

Το Yerba mate είναι ένα τσάι από βότανα με φυσική καφεΐνη που παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα ενός δέντρου στη Νότια Αμερική, γνωστό ως llex paraguriensis.

Αν ψάχνετε για ένα υποκατάστατο καφέ αλλά δεν θέλετε να αποχωριστείτε την πρωινή σας καφεΐνη, το yerba mate είναι μια καλή επιλογή.

Ένα φλιτζάνι 237 ml περιέχει περίπου 78 έως 80 mg καφεΐνης, η οποία είναι παρόμοια με την περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε ένα μέσο φλιτζάνι καφέ.

Το Yerba mate είναι επίσης γεμάτο με ευεργετικές φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει παρόμοιες ποσότητες αντιοξειδωτικών με το πράσινο τσάι.

Επιπλέον, περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες, όπως ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες C και B6.

Έχει μία γεύση, που μπορεί να χαρακτηριστεί πικρή ή καπνιστή.

Παρά τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία του yerba mate, θα πρέπει να το πίνετε με μέτρο.

Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή, τακτική πρόσληψη 1-2 λίτρων την ημέρα με αυξημένα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου.

#6. Τσάι Chai

Το τσάι Chai είναι ένα είδος μαύρου τσαγιού αναμεμειγμένο με ισχυρά βότανα και μπαχαρικά.

Αν και περιέχει λιγότερη καφεΐνη (48 mg) από τον καφέ, μελέτες υποδεικνύουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση.

Το μαύρο και το πράσινο τσάι παρασκευάζονται και τα δύο από το φυτό Camellia sinensis, αλλά το μαύρο τσάι υφίσταται μια διαδικασία ζύμωσης, η οποία αλλάζει τη χημική του σύνθεση.

Και οι δύο τύποι φαίνεται να έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μαύρου τσαγιού με μέτρο (κάτω από 4 φλιτζάνια την ημέρα) με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εκτός από τα πιθανά οφέλη για την υγεία, το τσάι chai έχει έντονη γεύση και ανακουφιστική μυρωδιά.

#7. Τσάι Rooibos

Το rooibos ή κόκκινο τσάι είναι ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη που προέρχεται από τη Νότια Αφρική.

Σε αντίθεση με τον καφέ και τα άλλα τσάγια, το rooibos έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε τανίνες.

Παρά τη χαμηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, το rooibos παρέχει μια σημαντική ποσότητα άλλων αντιοξειδωτικών.

Οι μελέτες είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Μια μελέτη σε ζώα υποδηλώνει ότι το rooibos μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, ενώ μια άλλη βρήκε τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Το Rooibos είναι ένα τσάι χωρίς καφεΐνη με ελαφρώς γλυκιά και φρουτώδη γεύση.

#8. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο (ACV) παρασκευάζεται με ζύμωση θρυμματισμένων μήλων με μαγιά και βακτήρια.

Η διαδικασία αυτή παράγει μια ένωση που ονομάζεται οξικό οξύ, η οποία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ευαισθησία στην ινσουλίνη και για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σε μια έρευνα του 2019 με ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι συμμετέχοντες τυχαία χωρίστηκαν σε αυτούς που κατανάλωναν εικονικό φάρμακο ή μηλόξυδο (20 mL/ημέρα, που ισοδυναμεί με 1,35 κουταλιές της σούπας) για 8 εβδομάδες.

Όσοι έλαβαν μηλόξυδο είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη (32 Αξιόπιστη πηγή).

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία, μπορεί επίσης να αυξήσει τα αισθήματα πληρότητας μετά τα γεύματα και να βοηθήσει στη μέτρια απώλεια βάρους.

Ένα βασικό ρόφημα συνδυάζει 1-2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο με 1 φλιτζάνι (237 ml) κρύο νερό και προαιρετικά 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι ή άλλο γλυκαντικό.

Μην πίνετε μηλόξυδο χωρίς να το αραιώσετε πρώτα, διότι περιέχει 4-6% οξικό οξύ που μπορεί να κάψει το στόμα και το λαιμό σας.

Μπορεί επίσης να φθείρει το σμάλτο των δοντιών εάν χρησιμοποιείται τακτικά, επομένως συνιστάται η λήψη νερού πριν και μετά την κατανάλωσή του.

Δείτε εδώ: Μπορεί το μηλόξιδο να βοηθήσει στην απώλεια βάρους; Ποια είναι τα οφέλη του;

#9. Κομπούτσα

Η Κομπούτσα παρασκευάζεται με ζύμωση μαύρου τσαγιού με βακτήρια, μαγιά και ζάχαρη.

Η διαδικασία της ζύμωσης δημιουργεί μια αποικία βακτηρίων και ζυμομυκήτων, που συνήθως αναφέρεται ως SCOBY.

Μετά τη ζύμωση, η κομπούτσα περιέχει προβιοτικά, οξικό οξύ και αντιοξειδωτικά, όλα αυτά μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία.

Μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι η κομπούτσα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Ωστόσο, τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία στους ανθρώπους είναι σε μεγάλο βαθμό μη εμπεριστατωμένα επιστημονικά.

Συνολικά, η κομπούτσα δεν θεωρείται επιβλαβής για υγιείς ανθρώπους.

Οι πιθανοί κίνδυνοι που έχουν σημειωθεί σχετίζονται με τις επιπτώσεις της οξύτητάς της είτε στην πέψη είτε στα μεταλλικά δοχεία στα οποία αποθηκεύεται.

Τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας θα πρέπει να αποφεύγουν την κομπούτσα.

Δείτε κι αυτά:

10 οφέλη από το πράσινο τσάι βασισμένα σε στοιχεία

Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν αποφασίσετε να κόψετε τον καφέ

Πηγή:  healthline.com

Comments are closed.

Exit mobile version