Σε μια κουλτούρα όπου τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε “καλά ή κακά”, “ανθυγιεινά ή τοξικά”, η διατροφή μας μπορεί να γίνει πολύ αγχωτική εμπειρία.

Ιδιαίτερη ανησυχία αισθάνονται τα άτομα με αλλεργίες και πεπτικές διαταραχές, καθώς οι διατροφικές τους επιλογές μπορεί να έχουν οδυνηρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή τους επιδράσεις.

Από την άλλη, όσο φυσικό κι αν είναι το να θέλουμε να τρεφόμαστε υγιεινά, το άγχος μπορεί τελικά να μας ωθήσει στο «κακό» φαγητό.

Και το κυριότερο; Να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το χωνεύουμε!

Πώς το άγχος επηρεάζει την πέψη

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με έναν αντιληπτό κίνδυνο, το σώμα σας αποκρίνεται στο στρες εκδηλώνοντας μια σειρά  φυσιολογικών συμπτωμάτων- από ορμονικές αλλαγές έως διαταραχές του σακχάρου στο αίμα.

Η προσαρμοστική μας απόκριση στο στρες μπορεί να επιμηκύνει τον χρόνο που χρειάζεται για να κινηθεί η τροφή μέσω του πεπτικού σωλήνα, να επιβραδύνει την παραγωγή πεπτικών εκκρίσεων και να κάνει τις μυϊκές συσπάσεις που εμπλέκονται στην πέψη υποτονικές, λέει η Christine Cherpak-Castagna, Ph.D. , διατροφολόγος και επίκουρο μέλος ΔΕΠ στο Maryland University of Integrative Health.

Το οξύ στρες μπορεί, επίσης, να αλλάξει προσωρινά τη σύνθεση του μικροβιώματος, λέει ο γαστρεντερολόγος Marvin Singh, MD.

Γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες βέλτιστης πέψης και αυξάνει τις αρνητικές επιπτώσεις της δυσπεψίας.

Και οι δύο ειδικοί σημειώνουν ότι αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν δυσπεψία, φούσκωμα, ναυτία, καούρα, πόνο στο στομάχι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Το χρόνιο στρες, μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), καθώς και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Πώς να εξισορροπήσετε την αντίδραση στο στρες

Για όσους έχουν αγχωτική σχέση με το φαγητό, η προσεκτική διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

«Η προσεκτική διατροφή ενθαρρύνει τα άτομα να είναι παρόντα -χωρίς κρίση- σε όλες τις φάσεις της διατροφής, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την πέψη»», λέει η Cherpak-Castagna.

«Η κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης υποστηρίζει τη βέλτιστη πέψη».

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στο International Journal of Behavioral Medicine διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που επιδίδονταν σε ασκήσεις για τη μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα IBS 3 σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Μια άλλη μελέτη του 2011 με συμμετέχοντες γυναίκες με IBS, που για οκτώ εβδομάδες  ασκήθηκαν στην ενσυνειδητότητα, κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα.

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η προσεκτική διατροφή μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει η αρνητική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας.

Πώς εφαρμόζεται η ενσυνείδητη διατροφή

  • Η αργή μάσηση βοηθά στη διάσπαση της τροφής, βοηθά το σάλιο να συνδεθεί με τα τρόφιμα και προάγει την παραγωγή ενζύμων που πυροδοτούν άλλες πεπτικές διεργασίες.
  • Ο διαλογισμός βοηθά στη μετατόπιση του νευρικού συστήματος σε παρασυμπαθητική λειτουργία, μια κατάσταση που υποστηρίζει την πέψη.
  • Η προσοχή στα σημάδια πείνας μας βοηθά να διακρίνουμε το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας.
  • Η χρήση των αισθήσεων για να παρατηρήσουμε τη γεύση, την υφή, την όσφρηση και την όψη μας βοηθά να παρατηρήσουμε τα διαφορετικά συστατικά της τροφής, να ενεργοποιήσουμε την απελευθέρωση των πεπτικών εκκρίσεων και να αναγνωρίσουμε καλύτερα τα συναισθήματα που συνδέονται με ορισμένα τρόφιμα.
  • Η εξάσκηση της μη επικριτικής επίγνωσης επιτρέπει στις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αποδίδουμε αυστηρές καλές και κακές ετικέτες στα τρόφιμα, καθιστώντας την απόκριση στο στρες λιγότερο πιθανή.

 

Το να τρώτε υγιεινά (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσάς) είναι σημαντικό.

Το άγχος,όμως, διαταράσσει την πέψη επιβραδύνοντας τη γαστρική κένωση και αλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, προκαλώντας ναυτία, δυσπεψία, καούρα και πόνο στο στομάχι.

Για να καταπραΰνετε το άγχος, δοκιμάστε να εφαρμόσετε εργαλεία όπως η βαθιά αναπνοή, η προσοχή στον τρόπο με τον οποίο το φαγητό επηρεάζει και τις πέντε αισθήσεις και η εξάσκηση της μη επικριτικής επίγνωσης.

πηγή: mindbodygreen

δείτε ακόμη: Jason Arday: Μία συγκλονιστική ιστορία!

Namaste, ένας χαιρετισμός ή μια ειλικρινής πρόθεση σύνδεσης;

Αυτές οι 6 κατηγορίες τροφίμων κάνουν καλό στην καρδιά!

Comments are closed.

Exit mobile version