Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μπορούν ακόμη και να εξαλείψουν την ανάγκη προσθήκης αλατιού και ζάχαρης στο φαγητό μας…
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτά τα μπαχαρικά κάνουν καλό στην καρδιά μας! Ποια είναι αυτά;
Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:
Κανέλα
Αρωματική και γλυκιά με πιπεράτες και ξυλώδεις νότες, η κανέλα είναι ένα απαραίτητο μπαχαρικό που δεν λείπει από κανένα σπίτι!
Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ειδικά στους διαβητικούς.
Επίσης, μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Και το καλύτερο; Πάει τέλεια και σε γλυκά και σε αλμυρά.
Κύμινο
Το κύμινο χρησιμοποιείται τόσο ως ολόκληρος σπόρος όσο και ως αλεσμένη σκόνη.
Μπορεί να το συναντάμε κυρίως στην ινδική κουζίνα, αλλά δίνει υπέροχα ιδιαίτερη γεύση σε πολλά φαγητά.
Βοηθά πολύ την καρδιά, γιατί περιέχει φλαβονοειδή, ουσίες που αποτελούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Ακόμη, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και αυξάνει την απελευθέρωση της χολής από το συκώτι για καλύτερη πέψη του λίπους.
Σκόρδο
Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευκαμψία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, κάτι που είναι σημαντικό για μια υγιή καρδιά. Και είναι και αντιοξειδωτικό!
Οι ειδικοί, λένε, ότι είναι πιο αποτελεσματικό εάν το καταναλώνουμε φρέσκο, αλλά και η σκόνη κάνει τη δουλειά της!
Τζίντζερ
Έχει πιπεράτη και πικάντικη γεύση που δίνει πολύ άρωμα τόσο σε αλμυρά και γλυκά πιάτα όσο και σε ροφήματα.
Όπως το σκόρδο, το τζίντζερ είναι πιο πικάντικο στη φρέσκια του μορφή, αλλά μπορείτε να το βρείτε και αποξηραμένο σε σκόνη.
Ανάμεσα σε άλλα, έχει αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντικά γαστρεντερικά οφέλη.
Η δραστική ένωση στο τζίντζερ είναι η τζίντζερόλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προάγει την αθηροσκλήρωση και τις καρδιακές παθήσεις.
Πάπρικα
Η πάπρικα είναι το μπαχαρικό που προέρχεται από κόκκινες αποξηραμένες πιπεριές και την βρίσκουμε σε τρεις εκδοχές: γλυκιά, καπνιστή και πικάντικη.
Είναι ένα μπαχαρικό ιδανικό για την καρδιά, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Α.
Ανήκει στην οικογένεια της βήτα καροτίνης, η οποία είναι η χρωστική ουσία που δίνει στην πάπρικα το λαμπερό της χρώμα και παρέχει αντιοξειδωτική δράση.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της HDL χοληστερόλης.
Δείτε κι αυτό: Μην πετάξεις τις φλούδες λεμονιού!
Πηγή: huffpost.com