Ό,τι επιλέξετε να φάτε πριν καταναλώσετε αλκοόλ μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε στο τέλος της νύχτας -και το επόμενο πρωί.

Η επιλογή των σωστών τροφών βοηθά στον έλεγχο της πείνας, στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών και στη μείωση ορισμένων από τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Αντίθετα, η λάθος επιλογή τροφών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αφυδάτωση, καούρα και δυσπεψία.

Ακολουθούν οι 15 καλύτερες τροφές που πρέπει να φάτε πριν πιείτε:

#1. Αυγά

Τα αυγά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και χορταστικά, καθώς περιέχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά αυγό.

Το να τρώτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες πριν πιείτε αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εκκένωσης του στομάχου σας και να καθυστερήσει την απορρόφηση του αλκοόλ.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό, που σας κάνει να νιώθετε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπερφαγίας που προκαλείται από το αλκοόλ αργότερα τη νύχτα.

Δεδομένου ότι το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές και έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την όρεξη, η επιλογή ενός χορταστικού γεύματος πριν από μια νύχτα ποτού μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε την λαιμαργία.

#2. Βρώμη

Η βρώμη είναι μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, που βοηθούν στο αίσθημα πληρότητας και ανακουφίζουν από τις επιδράσεις του αλκοόλ.

Στην πραγματικότητα, 1/2 φλιτζάνι (40 g) άψητης βρώμης παρέχει σχεδόν 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά και σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, σεληνίου και σιδήρου.

#3. Μπανάνες

Μία μεγάλη μπανάνα προσφέρει 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Οι μπανάνες είναι ένα εξαιρετικό, φορητό σνακ που βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τις ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Ακόμη, επειδή αποτελούνται από σχεδόν 75% νερό, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε.

#4. Σολομός

Ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία σχετίζονται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Ορισμένες έρευνες σε ζώα υποδηλώνουν ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων από τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής στον εγκέφαλο που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνη, παρέχοντας 22 γραμμάρια ανά 85 γραμμάρια μαγειρεμένης μερίδας, γεγονός που βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ.

#5. Γιαούρτι

Προσφέροντας καλή ισορροπία πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων, το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε πριν από μια νύχτα οινοποσίας.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι όλη τη νύχτα και να αποτρέψει την πείνα και τις λιγούρες που προκαλούνται από το αλκοόλ.

#6. Πουτίγκα Chia

Οι σπόροι Chia είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, ενώ παρέχουν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά,  όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Επιπλέον, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, όπως το ροσμαρινικό οξύ, το γαλλικό οξύ και το καφεϊκό οξύ, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και στην προστασία του συκωτιού σας, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες σε ζώα.

Η πουτίγκα chia φτιάχνεται εύκολα. Απλώς ανακατέψτε 3 κουταλιές της σούπας (42 g) σπόρους chia με 1 φλιτζάνι γάλα της επιλογής σας, μαζί με φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και φυσικά γλυκαντικά.

#7. Μούρα, φράουλες και βατόμουρα

Οι φράουλες, τα μούρα, τα μύρτιλα και τα βατόμουρα είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, μαγγάνιο και βιταμίνες C και K.

Είναι επίσης πλούσια σε νερό και άρα σας βοηθούν να παραμένετε ενυδατωμένοι, γεγονός που ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις του αλκοόλ και αποτρέπει την αφυδάτωση.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα σας από τις βλάβες που προκαλούνται από το αλκοόλ.

Μια μελέτη σε ζώα του 2010 διαπίστωσε ότι τα βατόμουρα ήταν αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων αρκετών αντιοξειδωτικών στο συκώτι, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ.

#8. Σπαράγγια

Εκτός από την παροχή μιας ποικιλίας σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, τα σπαράγγια έχουν επίσης μελετηθεί και για την ικανότητά τους να προάγουν την υγεία του ήπατος.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα σπαραγγιού αύξησε τη δραστηριότητα δύο ενζύμων που μεταβολίζουν το αλκοόλ και προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα από βλάβες.

Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα σπαράγγια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως το φερουλικό οξύ, η καμπφερόλη, η κερσετίνη, η ρουτίνη και η ισοραμνετίνη, που αποτρέπουν τη βλάβη των κυττάρων η οποία προκαλείται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

#9. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα γευστικό εσπεριδοειδές που προσφέρει μια πλούσια δόση φυτικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης Α.

Περιέχει επίσης ναρινγενίνη και ναριγγίνη, δύο αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τη βλάβη του ήπατος.

#10. Πεπόνι και καρπούζι

Τα πεπόνια και τα καρπούζια είναι πολύ πλούσια σε νερό και μπορούν να σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε ενώ πίνετε.

Για παράδειγμα, το καρπούζι αποτελείται από περίπου 91% νερό, ενώ το πεπόνι από περίπου 90%.

Αυτά τα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε σημαντικούς ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, το οποίο μπορεί γρήγορα να μειωθεί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

#11. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αυτό βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Επιπλέον, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο γεγονός που συμβάλλει στην καλή ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

#12. Κινόα

Η κινόα είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μια σειρά από βασικά μικροθρεπτικά συστατικά.

Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο, δύο μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ.

Είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως η κερκετίνη, το φερουλικό οξύ, η κατεχίνη και η καμπφερόλη.

#13. Παντζάρια

Τα παντζάρια ξεχωρίζουν τόσο λόγω του ζωηρού χρώματός τους όσο και του εντυπωσιακού αντιοξειδωτικού τους περιεχομένου.

Μια παλαιότερη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι ο χυμός παντζαριού επέδειξε προστατευτική επίδραση στα ηπατικά κύτταρα και μείωσε τη βλάβη τους.

Πρόσθετη έρευνα διαπίστωσε ότι ο χυμός παντζαριών μείωσε τους δείκτες της ηπατικής βλάβης που προκαλείται στο ήπαρ σε αρουραίους.

#14. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή καλίου που βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων ηλεκτρολυτών, αλλά και σημαντική πηγή σε σύνθετους υδατάνθρακες.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούνται από μεγαλύτερα μόρια που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν, γεγονός που μπορεί να είναι ευεργετικό για τη μείωση των επιπτώσεων του αλκοόλ στο σώμα σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 η κατανάλωση βραστής γλυκοπατάτας ελαχιστοποίησε τις διαταραχές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την πείνα και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής.

Δείτε κι αυτό: Αξίζει να εντάξουμε τη γλυκοπατάτα στη διατροφή μας;

15. Μίγμα ξηρών καρπών

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα υγιεινό και πλούσιο σνακ πριν αρχίσετε να πίνετε.

Ξηροί καρποί και σπόροι όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κολοκύθας και λιναριού έχουν όλα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου.

Τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Το να προσέχετε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε πριν πιείτε αλκοόλ είναι εξίσου σημαντικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από καούρα, ναυτία και ρέψιμο.

Εάν είστε επιρρεπείς στη δυσπεψία, καλό είναι να αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα, τη σοκολάτα, τα ανθρακούχα ποτά και την καφεΐνη.

Επιπλέον, αλμυρά τρόφιμα όπως πατατάκια, κουλουράκια και κράκερ μπορεί να επιδεινώσουν το φούσκωμα και τη συσσώρευση υγρών που προκαλούνται από το αλκοόλ.

Τέλος, φροντίστε να παραλείψετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά, γλυκά και αναψυκτικά.

Αυτά τα τρόφιμα και τα ποτά όχι μόνο αφομοιώνονται πιο γρήγορα, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης τροφής αργότερα τη νύχτα.

Επιπλέον, φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας σκέτο νερό όλη τη νύχτα για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων hangover το πρωί.

Δείτε κι αυτό: Πώς να νικήσετε το hangover πριν ξεκινήσει!

Πηγή: healthline.com

Comments are closed.

Exit mobile version