Οι πατάτες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας και οι συνταγές γύρω από αυτές δεν έχουν τελειωμό.

Η γεύση, τα θρεπτικά οφέλη, αλλά και οι ποικίλοι τρόποι μαγειρέματός της την έχουν καταστήσει αναπόσπαστο κομμάτι στις διεθνείς κουζίνες.

Τι γίνεται όμως με τη γλυκοπατάτα;

Έχει λάβει ανάλογη θέση στη διατροφή των λαών; Ποια είναι τα διατροφικά της οφέλη;

Αξίζει να την εντάξουμε και αυτή πιο συστηματικά στις διατροφικές μας συνήθειες;

Η γλυκοπατάτα όπως επισημαίνεται σε σχετική έρευνα είναι βασική πηγή τροφής για πολλούς αυτόχθονες πληθυσμούς στην Κεντρική και Νότια Αμερική, το νησί Ryukyu, την Αφρική, την Καραϊβική, τη Χαβάη και   την Παπούα Νέα Γουινέα.

Η βιοχημική και η θρεπτική σύνθεση της γλυκοπατάτας με την υψηλή περιεκτικότητα της σε β-καροτένιο και ανθοκυανίνη μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στη διατροφή μας.

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των φύλλων και των ριζών της γλυκοπατάτας κυμαίνεται από 4,0% έως 27,0% και 1,0% έως 9,0%, αντίστοιχα, γεγονός που την καθιστά μια πολλά υποσχόμενη και πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.

Η γλυκοπατάτα ή Ipomoea batatas, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της, πρόκειται για μία πόα, μία ρίζα δηλαδή πού φυτρώνει στο έδαφος.

Το χαρακτηριστικό της χρώμα είναι το πορτοκάλι, αλλά μπορούμε να τη συναντήσουμε και σε άλλα χρώματα, όπως κόκκινο, κίτρινο, μωβ και άσπρο.

Ο τρόπος μαγειρέματος της ποικίλλει, διότι μπορούμε να την καταναλώσουμε είτε μαγειρεμένη στον φούρνο είτε στον ατμό είτε στην κατσαρόλα είτε στο τηγάνι.

Η γλυκιά γεύση της αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της, ωστόσο πέρα από τη νοστιμιά της χαρακτηρίζεται και για την ικανότητα της να προκαλεί κορεσμό, μιας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Το ήξερες ότι η γλυκοπατάτα συμβάλλει στην αύξηση της βιταμίνης Α στο αίμα;

Σχετική έρευνα συνδέει την υψηλή περιεκτικότητα της σε β- καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, με την υψηλή συγκέντρωση της βιταμίνης αυτής το σώμα μας.

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C,  καλλίου και πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων, όπως το μαγγάνιο, η βιταμίνη Β6, Β5 και Ε.

Όπως διαβάζουμε στο healthline τα διατροφικά στοιχεία που προσλαμβάνει κανείς από την κατανάλωση 100 γραμμαρίων γλυκοπατάτας είναι τα εξής:

  •     Θερμίδες: 86
  •     Νερό: 77%
  •     Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια
  •     Υδατάνθρακες: 20,1 γρ
  •     Ζάκχαρα: 4,2 γρ
  •     Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  •     Λίπος: 0,1 γρ

Αυτό πού διαπιστώνουμε από τα παραπάνω δεδομένα είναι ότι η γλυκοπατάτα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, οι οποίοι προέρχονται από το άμυλο που περιέχει.

Ενώ χαμηλή είναι και η περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνες.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς την πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Και αυτό γιατί οι φυτικές ίνες όχι μόνο, μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση κορεσμού και να μειώσουν την πρόσληψη τροφής, αλλά, όπως καταδεικνύουν σχετικές έρευνες, η πρόσληψη τους μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία του εντέρου καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Χαρά Ρ.

Διαβάστε εδώ Soft Cookies #αλλιώς Μαλακά μπισκότα με γλυκοπατάτα

Write A Comment

Recipe Rating




Exit mobile version