Ο Δρ Γουίλιαμ Λι, MD, είναι γιατρός, επιστήμονας και συγγραφέας των μπεστ σέλερ των New York Times, «Eat to Beat Your Diet: Burn Fat, Heal Your Metabolism, and Live Longer» και «Eat to Beat Disease». Με το πρωτοποριακό του έργο οδήγησε στην ανάπτυξη περισσότερων από 40 νέων ιατρικών θεραπειών για περισσότερες από 70 ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η τύφλωση, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.
Ας δούμε τι λέει για τη διατροφή που ακολουθεί ο ίδιος, τη Νο. 1 δίαιτα για να «νικήσει τις ασθένειες και να ζήσει περισσότερο», ένα «μοναδικό μείγμα» τροφών, όπως την αποκαλεί:
“Ως γιατρός και επιστήμονας τροφίμων, έχω περάσει 20 χρόνια μελετώντας το πώς η διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε τις ασθένειες και να ζήσουμε περισσότερο .
Πάντα ακολουθούσα μια προσέγγιση βασισμένη στα φυσικά τρόφιμα, ενώ μεγάλο μέρος της διατροφής μου είναι εμπνευσμένο από ένα μοναδικό μείγμα δύο από των μεγαλύτερων διατροφικών κουλτούρων στον κόσμο: της Μεσογείου και της Ασίας.
Την ονομάζω «μεσοασιατική» δίαιτα.
Τόσο η περιοχή της Μεσογείου όσο και της Ασίας έχουν περιοχές γνωστές ως Μπλε Ζώνες, όπου οι άνθρωποι γερνούν καλύτερα και είναι συνολικά πιο υγιείς.
Ακολουθούν έξι βασικές τροφές των περιοχών αυτών που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να παραμείνετε υγιείς:
1. Φρούτα
Μήλα: Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά τρία μήλα την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους . Είναι ιδανικά για σνακ και σαλάτες.
Αχλάδια: Τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών (ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους έχει 6 γραμμάρια), οι οποίες βοηθούν στην υγεία του εντέρου .
Γκρέιπφρουτ: Η σάρκα του γκρέιπφρουτ περιέχει φλαβονοειδή που καταπολεμούν τις ασθένειες και βιταμίνη C, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που προστατεύει το DNA μας.
Αβοκάντο: Τα αβοκάντο περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
2. Λαχανικά
Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι ισχυρό σε σουλφοραφάνη, η οποία προστατεύει τα βλαστοκύτταρα , βελτιώνει την υγεία και τον μεταβολισμό του εντέρου και ενισχύει τις ανοσολογικές αποκρίσεις.
Σόγια: Η σόγια τρώγεται ως φασόλι, γίνεται τόφου, ζυμώνεται και μπορεί ακόμη και να μετατραπεί σε κρασί. Έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 20% και του διαβήτη κατά 23% .
Καρότα: Αυτό το αρχαίο λαχανικό που προέρχεται από τη Νοτιοδυτική Ασία αποτελεί μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, σημαντικών, όπως είπαμε, για την υγεία του εντέρου. Μισό φλιτζάνι τριμμένο καρότο έχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών.
Μανιτάρια: Τα μανιτάρια περιέχουν μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται βήτα-D-γλυκάνη , η οποία διεγείρει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που απαιτούνται για την επούλωση πληγών. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτρέψει τα επιβλαβή αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν καρκίνους.
3. Όσπρια
Λευκά φασόλια: Τα φασόλια είναι μια θρεπτική τροφή που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επίπεδων χοληστερόλης στο αίμα. Περιέχουν, επίσης, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.
Φακές: Οι φακές είναι ένα κλασικό όσπριο στη μεσογειακή κουζίνα. Μισό φλιτζάνι ξηρές φακές περιέχει 18 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι περισσότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες.
4. Έλαια και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO): Το EVOO είναι η πιο επιθυμητή μορφή ελαιολάδου.
Το «εξαιρετικό παρθένο» αναφέρεται σε λάδι που δεν είναι εξευγενισμένο και ως αποτέλεσμα περιέχει μικροσκοπικά κομμάτια ώριμων ελιών.
Το λάδι και τα κομμάτια του είναι πηγή ισχυρών πολυφαινολών, οι οποίες ενεργοποιούν τις άμυνες της υγείας .
Όταν αγοράζω το EVOO, ελέγχω την ετικέτα στο μπουκάλι για να προσδιορίσω ποιες ποικιλίες ελιάς χρησιμοποιήθηκαν.
Πολλά έλαια είναι φτιαγμένα από μια ποικιλία ελιών και μπορεί να έχουν πολύ ωραία γεύση.
Εγώ προτιμώ το μονοποικιλιακό λάδι, το οποίο είναι λιγότερο πιθανό να αραιωθεί με φθηνότερα λάδια.
Μηλόξυδο: Μελέτες έχουν δείξει ότι το οξικό οξύ στο μηλόξυδο μειώνει το σωματικό λίπος , βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα .
Ζυμωμένη πάστα φασολιών: Κάντε μια βόλτα στους μεσαίους διαδρόμους οποιουδήποτε ασιατικού παντοπωλείου και θα δείτε πολλά είδη ζυμωμένης πάστας φασολιών.
Φτιαγμένα από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση, περιέχουν βιοδραστικές ουσίες που καταπολεμούν τα λιπώδη κύτταρα .
5. Θαλασσινά
Σολομός: Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3, τα οποία απορροφώνται στα λιπώδη κύτταρα και μεταβολίζονται. Στη συνέχεια δημιουργούν πρωτεΐνες που απελευθερώνονται σαν κυτταρικοί πυροσβέστες στην περιβάλλουσα λιπώδη μάζα για να “σβήσουν” τη φλεγμονή που προκαλείται από το λίπος .
Αυγοτάραχο: Αν σας αρέσει να δοκιμάζετε μοναδικές γεύσεις, πρέπει να δοκιμάσετε το αυγοτάραχο (αυγά) ορισμένων θαλασσινών. Το αυγοτάραχο είναι, φυσικά, γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επομένως χρειάζεται λίγη ποσότητα για να πάρετε μια μεγάλη δόση υγιεινών λιπαρών .
Σαρδέλα: Οι σαρδέλες είναι ένα διαχρονικό θαλασσινό της Μεσογείου. Περιέχουν βιοενεργά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό και να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα.
6. Υγρά
Τσάι Matcha: Το Matcha είναι ένα πράσινο τσάι γνωστό για το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Μελέτες έχουν βρει ότι το matcha μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεταβολικές επιδράσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Τσάι Oolong: Μια μελέτη από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξε ότι η κατανάλωση έξι φλιτζανιών τσαγιού oolong τρεις ημέρες την εβδομάδα βελτίωσε τον συνολικό μεταβολισμό.”
Πηγή: cnbc
Διαβάστε ακόμη: Διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης
Ικιγκάι: το μυστικό της ευτυχίας και της μακροζωίας
4 τοξικά συστατικά τροφίμων που «σε κάνουν να πεινάς περισσότερο» και «εξαντλούν τον εγκέφαλο»
Comments are closed.