Πολλά από τα τρόφιμα που αγοράζουμε κρύβουν μέσα τους τοξικά πρόσθετα, τα οποία ότι έχουν αλλοιωθεί με τε΄τοιο τρόπο ώστε να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι από ότι είμαστε στην πραγματικότητα.
Παράλληλα, επηρεάζουν τον εγκέφαλο κι επιδρούν στις συναισθηματικές διατροφικές μας συνήθειες.
Η Amy Shah, διατροφολόγος με εκπαίδευση στο Χάρβαρντ, μας προτρέπει να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων και να προσέχουμε τα ακόλουθα τοξικά πρόσθετα των τροφίμων:
1. Γλουταμινικό νάτριο (MSG)
Προστιθέμενο σε πολλά αρωματικά φαγητά, το MSG επηρεάζει το πάγκρεάς σας το οποίο με τη σειρά του εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, δημιουργώντας έναν ορμονικό καταρράκτη που σας κάνει να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι.
Το MSG, μάλιστα, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαβήτη και παχυσαρκίας , ενώ θεωρείται μια διεγερτική τοξίνη, που μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων, οδηγώντας τα δυνητικά σε κυτταρικό θάνατο.
2. Εξευγενισμένο αλεύρι
Η λέξη “ραφιναρισμένο” στο αλεύρι αναφέρεται σε μια διαδικασία τροποποίησης κατά την οποία αφαιρούνται το πίτουρο και το φύτρο, επιτρέποντας στα προϊόντα να παραμείνουν στα ράφια περισσότερο.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αφαιρεί και τις φυσικές βιταμίνες, τα μέταλλα και τις διαιτητικές ίνες.
Το ραφιναρισμένο αλεύρι, κυρίως το λευκό, ανεβάζει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης σας και στη συνέχεια, τα ρίχνει απότομα.
Αυτή η αντίδραση σας κάνει να πεινάτε πολύ γρήγορα, γεγονός που εξηγεί γιατί μπορεί να αισθάνεστε ότι θέλετε να φάτε ξανά, παρόλο που έχετε φάει μόλις ένα κουλούρι ή μια φέτα ψωμί του τοστ.
3. Επεξεργασμένη ζάχαρη
Η λευκή ζάχαρη επιδρά στο σώμα όπως το ραφιναρισμένο αλεύρι.
Στέλνει, δηλαδή, το σάκχαρο στο αίμα σας στα ύψη και λίγο αργότερα το συνθλίβει, εντείνοντας τη λαχτάρα σας για ζάχαρη.
Εφόσον αρχίσετε να την τρώτε, μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε.
Η ζάχαρη μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε για λίγο καλά (όπως στο ” ένα φάρμακο”) και δημιουργεί μια σπίθα ενέργειας στο σώμα σας λόγω της απελευθέρωσης ντοπαμίνης που φέρνει.
Μια ιδιαίτερα άσχημη μορφή ραφιναρισμένης ζάχαρης είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
Περιέχεται σε αναψυκτικά, σε χυμούς του εμπορίου, καθώς και σε συσκευασμένα τρόφιμα.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το πρόσθετο επιβραδύνει την απελευθέρωση της λεπτίνης, της ορμόνης που στέλνει το σήμα ότι «Είμαστε χορτάτοι».
4. Γλουτένη
Καταναλώνετε λευκό ψωμί και μετά θέλετε κι άλλο κι άλλο;
Ένας λόγος που σας κάνει να πεινάτε είναι η περιεκτικότητά του σε γλουτένη.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές η σύνδρομο του ευρέθιστου εντέρου του σε πολλούς ανθρώπους, εξαιτίας των ορισμένων ιδιοτήτων της.
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για να καταλάβετε αν η γλουτένη επιδρά αρνητικά στην υγεία σας είναι να αποφύγετε προϊόντα που την περιέχουν για ένα μήνα.
Δείτε πώς νιώθετε και αναπροσαρμόστε τις διατροφικές σας συνήθειες.
Κάντε τις πολυφαινόλες τον καλύτερό σας φίλο
Οι πολυφαινόλες είναι ένας τύπος μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν ιδιότητες που προάγουν την υγεία.
Είναι σημαντικές για την καλή κυκλοφορία του αίματος και την αποτοξίνωσή μας.
Είναι, επίσης, το κλειδί για τον έλεγχο της πείνας και της λαχτάρας μας για ανθυγιεινά τρόφιμα που είναι γεμάτα πρόσθετα.
Εδώ είναι μερικές τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες:
- Αβοκάντο
- Μούρα
- Μπρόκολο
- Κεράσια
- Πιπεριές τσίλι
- Εσπεριδοειδή
- Καφές
- Λιναρόσποροι
- Μαύρη σοκολάτα
- Σκόρδο
- Όσπρια
- Μάνγκο
- Ξηροί καρποί
- Ελιές
- Κρεμμύδια
- Ρίγανη, καθώς και πολλά άλλα βότανα και μπαχαρικά (επιλέξτε βιολογικά, για να αποφύγετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων)
- Κολοκύθι
- Σπανάκι
- Πράσινο τσάι
Οι πολυφαινόλες μπορούν, επίσης, να μειώσουν και να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Επομένως, εάν θέλετε να αλλάξετε τη διατροφή σας και να τρέφεστε πιο υγιεινά και θρεπτικά, η αύξηση της πρόσληψής τους είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε.
Πηγή: cnbc
Διαβάστε ακόμη:
6 λόγοι για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας
Τι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες; 28 τρόποι για να τους προσθέσετε στη διατροφή σας
Οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο έχουν τις «6 γεύσεις της ζωής», λέει ο Deepak Chopra
Comments are closed.