Μια νέα καθοδήγηση – ορόσημο εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την οποία  μας συμβουλεύει να μη χρησιμοποιούμε γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη με σκοπό τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους.

Με σχετικό δελτίο τύπου ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δήλωσε πρόσφατα ότι αυτή η σύσταση βασίζεται σε ευρήματα μιας μεγάλης συστηματικής ανασκόπησης που διεξήχθη από τους ίδιους τους ερευνητές του ΠΟΥ:

η χρήση τεχνητών γλυκαντικών «δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του λίπους σε ενήλικες ή παιδιά».

Ο Francesco Branca, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη στη μακροπρόθεσμη διατήρηση του βάρους.

Επίσης, επεσήμανε ΄΄ότι η κατανάλωσή τους πιθανόν σχετίζεται με  αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, ακόμα και θνησιμότητας.

Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί για αυτή τη νέα οδηγία…

 

Η σχέση μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και απώλειας βάρους είναι σύνθετη

Καθώς το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν γίνει από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τον παγκόσμιο πληθυσμό τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές αναζήτησαν λύσεις για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

«Τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, γνωστά και ως μη θρεπτικά γλυκαντικά (NNSs), χρησιμοποιούνται συχνά ως στρατηγική για την απώλεια βάρους με βάση την απλή ιδέα ότι προσφέρουν γλυκύτητα χωρίς το αντίστοιχο θερμιδικό φορτίο των κανονικών σακχάρων»,  λέει η διατροφολόγος Kristin Draayer, MS . RDN.

«Αυτό φαίνεται να οδηγεί προς τη μείωση του βάρους και πράγματι, οι περισσότερες βραχυπρόθεσμες (λιγότερο από ένα έτος) τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs) έχουν δείξει ότι όταν τα NNS αντικαθιστούν τα θερμιδικά γλυκαντικά, μπορεί να επιτευχθεί η απώλεια βάρους», προσθέτει.

Μια μετα-ανάλυση του 2020 στο Obesity Reviews που εξέτασε 20 διαφορετικές μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη οδήγησαν σε σημαντική μείωση του βάρους.

Μια άλλη μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι μέσα σε ένα διάστημα 12 εβδομάδων οι συμμετέχοντες  που έπιναν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη έχασαν περισσότερο βάρος από τους ανθρώπους που έπιναν απλώς νερό.

Δυστυχώς, όμως, οι μακροχρόνιες έρευνες δε συμφωνούν…

«Η αποτελεσματικότητα των NNS στην απώλεια βάρους δεν υποστηρίζεται από στοιχεία μακροπρόθεσμων μελετών», σημειώνει η Draayer.

Στην πραγματικότητα, η συστηματική ανασκόπηση του ΠΟΥ αποκάλυψε ότι, παρόλο που τα τεχνητά γλυκαντικά συχνά βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, τα μακροπρόθεσμα δεδομένα (παρακολούθηση έως και 10 ετών) υποδηλώνουν αύξηση του σωματικού λίπους η οποία σχετίζεται με τη χρήση τους.

Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους, η απώλεια βάρους οφείλεται σε πολύ περισσότερους παράγοντες από την απλή αντικατάσταση ενός συστατικού (ζάχαρη) με ένα άλλο (γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη).

«Η φυσιολογία της απώλειας βάρους είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που περιλαμβάνει ορμονικές αποκρίσεις, μεταβολικές προσαρμογές και άλλους φυσιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να εμποδίσουν τη διατήρηση της απώλειας βάρους», εξηγεί η Draayer.

Είναι ασφαλή τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη;

Η νέα καθοδήγηση του ΠΟΥ εγείρει, επίσης, ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των γλυκαντικών αυτών.

Το δελτίο τύπου συγκεκριμένα αναφέρει:

«δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση των NSS, όπως αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα στους ενήλικες».

Η συστηματική ανασκόπηση στην οποία βασίστηκε η νέα καθοδήγηση αναφέρει πολλαπλές μελέτες που συσχετίζουν τα NNS με την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη νεφρική νόσο, τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες επιπτώσεις για την υγεία.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οποίος ασκεί αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με την προμήθεια τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών γλυκαντικών προσδιορίζει επί του παρόντος οκτώ μη θρεπτικά γλυκαντικά ως «γενικά αναγνωρισμένα κι ασφαλή» :

  • Σακχαρίνη
  • ασπαρτάμη
  • Acesulfame potassium (Ace-K)
  • Σουκραλόζη
  • Νεοτάμη
  • Advantame
  • Γλυκοζίτες στεβιόλης
  • Εκχυλίσματα φρούτων Luo han guo

Περιορισμός της ζάχαρης χωρίς τεχνητά γλυκαντικά

Είτε χρησιμοποιείτε είτε όχι τεχνητά γλυκαντικά, ο περιορισμός της ζάχαρης εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική διατροφική στρατηγική για την επίτευξη υγιούς βάρους.

Υπάρχουν, εξάλλου, πολλοί τρόποι για να προσδώσετε γλυκιά γεύση στην τροφή σας:

«Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους για να γλυκάνω τα τρόφιμα είναι να χρησιμοποιώ πολτοποιημένα φρούτα ως υποκατάστατο των πρόσθετων σακχάρων», συμβουλεύει η συγγραφέας του 2 Day Diabetes Diet Palinski-Wade.

«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πολτοποιημένο φρούτο, όπως μπανάνα, μήλα ή ακόμα και δαμάσκηνα ως εναλλαγή της πρόσθετης ζάχαρης για να έχετε αντίστοιχη γλυκύτητα, υγρασία, αλλά και φυτικές ίνες».

Η Draayer μας προτείνει, επίσης, να δώσουμε γεύση στα επιδόρπιά μας με μπαχαρικά αντί για ζάχαρη:

«Η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και η βανίλια μπορούν να ενισχύσουν την αντίληψη της γλυκύτητας ενώ προσθέτουν έναν τόνο γεύσης».

Αντικαταστήστε, ακόμη, τη λευκή ζάχαρη με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

Να θυμάστε ότι για να χάσετε βάρος δε χρειάζεται να δαιμονοποιείτε κανένα γλυκαντικό:

«Ούτε τα σάκχαρα ούτε τα μη θρεπτικά γλυκαντικά (NNS) είναι εγγενώς «κακά. Όλα εξαρτώνται από το πλαίσιο», τονίζει η Draayer.

Πηγή: health

Διαβάστε ακόμη: 10 οφέλη από το πράσινο τσάι βασισμένα σε στοιχεία

Πώς να βγείτε από την λογική «όσο πιο αδύνατος τόσο καλύτερο»…

Πόσο «αθώα» είναι η «δίαιτα αβγών» του TikTok

Comments are closed.

Exit mobile version