Η 28χρονη Αμερικανίδα Jade Ventoniemi αποφάσισε να φύγει από τις ΗΠΑ και να μετακομίσει στη Φινλανδία, όπου ζει τα τελευταία πέντε χρόνια. Ας δούμε τι έχει να μας πει για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν εκεί…

Ζω στη Φινλανδία , την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, εδώ και πέντε χρόνια.

Νομίζω ότι ένα από τα μυστικά της ευτυχίας του φινλανδικού λαού είναι η εργασιακή κουλτούρα.

Η απόκτηση εργασίας ως ξένος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά εγώ είχα την τύχη να έχω δύο διαφορετικές δουλειές σε εταιρείες στη Φινλανδία.

Η μία δουλειά ήταν σε μια νεοσύστατη εταιρεία λογισμικού με λιγότερους από 50 υπαλλήλους και η άλλη σε μια κατασκευαστική εταιρεία με περισσότερους από 500 υπαλλήλους.

Γρήγορα ανακάλυψα ότι η προσέγγισή τους σε θέματα όπως ο χρόνος διακοπών, η γονική άδεια και τα επιδόματα διέφερε από τις ΗΠΑ.

Υπάρχουν πολλές πτυχές της επαγγελματικής ζωής εδώ που εκτιμώ, αλλά και πολλές που με εξέπληξαν και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να προσαρμοστώ.

Τον τελευταίο χρόνο, αξιοποίησα ό,τι έμαθα, ίδρυσα τη δική μου εταιρεία μάρκετινγκ και άρχισα να εργάζομαι για τον εαυτό μου.

Αυτά είναι μερικά πράγματα που ξεχωρίζουν στην εργασιακή ζωή στη Φινλανδία:

Οι ώρες εργασίας είναι πιο ευέλικτες

Πολλοί χώροι εργασίας είναι ευέλικτοι και επιτρέπουν στους εργαζόμενους να επιλέξουν το πρόγραμμα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους.

Στη Φινλανδία, οι τυπικές ώρες γραφείου κυμαίνονται από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Ένα μικρό πολιτισμικό σοκ που έζησα από νωρίς είναι ότι οι εργάσιμες ημέρες συχνά ξεκινούν τόσο νωρίς, που μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να πηγαίνουν για μεσημεριανό γεύμα γύρω στις 11 π.μ.

Μια άλλη έκπληξη ήταν το πόσο σκοτεινά είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν φτάνεις και όταν φεύγεις από το γραφείο.

Για πολλές δουλειές, η εβδομάδα εργασίας είναι 37,5 ώρες.

Οι υπερωρίες δεν πληρώνονται σε μισθό, αλλά σε αντίστοιχο ρεπό.

Έτσι, εάν εργάζεστε πολύ μια εβδομάδα, είναι φυσιολογικό να κάνετε λιγότερα την επόμενη εβδομάδα ή να κάνετε περισσότερες ημέρες διακοπών .

Εάν έχετε ένα ραντεβού ή κάποιες υποχρεώσεις για τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας, αυτό μπορεί να θεωρηθεί άδεια μετ’ αποδοχών.

Στη Φινλανδία, συχνά θα πληρώνεστε διπλά αν εργάζεστε τις Κυριακές.

Αισθάνεται ότι, στη Φινλανδία, οι διευθυντές και τα αφεντικά σέβονται την άδεια των εργαζομένων.

Μετά τις 4 μ.μ., οι άνθρωποι δεν περιμένουν από τους συναδέλφους τους να απαντήσουν σε ένα email ή να απαντήσουν στο τηλέφωνο εργασίας τους.

Τα ευέλικτα ωράρια έχουν σκοπό να επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν περισσότερο χρόνο τα βράδια για χόμπι, δραστηριότητες και να παίρνουν παιδιά από το σχολείο.

Μερικοί άνθρωποι, ανάλογα με τον κλάδο και τη θητεία τους στη δουλειά τους, μπορούν να έχουν έως και 38 ημέρες αμειβόμενων διακοπών το χρόνο.

Για κάθε μήνα που εργάζεστε, συγκεντρώνετε δυόμισι ημέρες αμειβόμενων διακοπών.

Πριν ξεκινήσω την εταιρεία μου, εργαζόμουν ως ειδικός μάρκετινγκ περιεχομένου για μια εταιρεία που επικεντρωνόταν σε λύσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπάρχει νόμος στη Φινλανδία ότι πρέπει να κάνετε δύο συνεχόμενες εβδομάδες διακοπές το καλοκαίρι και μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπόλοιπες διακοπές σας όπως θέλετε.
Λατρεύω το πώς νιώθεις, ότι ουσιαστικά σε αναγκάζουν να κάνεις διακοπές στη Φινλανδία.
Ολόκληρο τον μήνα Ιούλιο μοιάζουν με  πόλη-φάντασμα τα φινλανδικά εταιρικά γραφεία.
Για αυτό και θα λάβετε πολλές αυτόματες απαντήσεις μέσω email.
Γενικά, σημαντικά θέματα αναβάλλονται το νωρίτερο για τον Αύγουστο .

«Ανυπομονώ να γίνω εργαζόμενος γονέας εδώ»

Δεν έχω ακόμη παιδιά, αλλά βλέποντας πώς λειτούργησε στην πράξη η γονική άδεια για τους συναδέλφους μου σε διάφορα γραφεία της Φινλανδίας, με έκανε να ανυπομονώ να γίνω εργαζόμενος γονέας εδώ.

Για παράδειγμα, και στους δύο γονείς προσφέρεται άδεια μετ’ αποδοχών και μπορούν να αποφασίσουν πότε θα τις χρησιμοποιήσουν σε διαφορετικά ποσά.

Ορισμένες εταιρείες πληρώνουν πλήρεις μισθούς για τους πρώτους μήνες της γονικής άδειας, ορισμένες πληρώνουν τους μισούς. εξαρτάται από την εταιρεία.

Αλλά συνήθως αναφέρεται ξεκάθαρα στη σύμβαση.

Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο και πρέπει να αφήσετε τη δουλειά για να το φροντίσετε, αυτό δεν είναι απλώς αποδεκτό αλλά ενθαρρύνεται.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η μέρα μπορεί να θεωρηθεί ως ημέρα ασθενείας και για τον γονέα και μπορεί να λάβει άδεια μετ’ αποδοχών.

Οι θέσεις εργασίας προσφέρουν άφθονα οφέλη για την υγεία και τον ελεύθερο χρόνο

Και στις δύο προηγούμενες εταιρικές μου δουλειές, είχαμε μεγάλα οφέλη για την υγεία και τον ελεύθερο χρόνο.

Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα ήταν μια εφαρμογή που ονομαζόταν Epassi, όπου είχαμε ένα ετήσιο επίδομα για να συμμετέχουμε σε διάφορα αθλήματα, πολιτισμικά δρώμενα ή δραστηριότητες ευεξίας που καλύπτονταν από την εργασία.

Με τα προνόμιά μου, αγόρασα συνδρομή στο γυμναστήριο, εισιτήρια για το τοπικό μας χιονοδρομικό κέντρο, εισιτήρια κινηματογράφου και μασάζ.

Έχοντας πρόσβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Φινλανδίας, μπόρεσα να επισκεφτώ έναν θεραπευτή, έναν οδοντίατρο και έναν φυσιοθεραπευτή δωρεάν όταν χρειαζόταν.
Σε έναν από τους χώρους εργασίας μου, είχαμε ένα «δωμάτιο ανάκαμψης» όπου ένας υπάλληλος μπορούσε να κάνει κράτηση για μια συνεδρία μία φορά το μήνα ως μέρος του χρόνου εργασίας του για να χαλαρώσει και να χαλαρώσει, με διαφορετικά εργαλεία ευεξίας, όπως ένα θεραπευτικό ηχητικό κρεβάτι ή λεμφικές μπότες.

Οι εργαζόμενοι φαίνονται λιγότερο επικεντρωμένοι στην ανάβαση της εταιρικής κλίμακας

Αυτό ήταν δύσκολο να το συνηθίσω στην αρχή.

Πολλοί άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με τις θέσεις τους και μένουν εύκολα στον ίδιο ρόλο για χρόνια.

Νομίζω ότι αυτό επιστρέφει στη φινλανδική φιλοσοφία του να είσαι ικανοποιημένος με αυτό που έχεις, γιατί είναι αρκετό.

Ωστόσο, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, λαχταρώ την ανάπτυξη και τα επιτεύγματα.

Στις φινλανδικές εταιρικές ρυθμίσεις, υπήρξαν στιγμές που ένιωσα ότι έπρεπε να αναπλαισιώσω ή να μειώσω τις φιλοδοξίες μου.

Όταν μίλησα με Φινλανδούς φίλους και την οικογένειά μου για συμβουλές σχετικά με το να ζητήσω προαγωγή, πολλοί από αυτούς ήταν πραγματικά λίγο σοκαρισμένοι.

Μου είπαν ότι οι άνθρωποι συνήθως δεν ζητούν προαγωγή. Αντίθετα, θα περιμένουν μέχρι να υπάρξει νέο άνοιγμα στην εταιρεία τους και θα υποβάλουν αίτηση στη συνέχεια.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους εργάζομαι για τον εαυτό μου τώρα είναι επειδή ήθελα να εξερευνήσω τι ήταν δυνατό για μένα μου χωρίς κανέναν περιορισμό ή επίκριση.

Η ιεραρχία έχει πολύ μικρότερη σημασία: «Όλοι είναι σεβαστοί»

Στη Φινλανδία, η έλλειψη ιεραρχίας στα εταιρικά περιβάλλοντα αποτελεί επέκταση της συνολικής προσέγγισης που ακολουθούν οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Υπάρχει ένα εθνικό αστείο ότι θα μπορούσατε να κάθεστε άνετα δίπλα στον Πρόεδρο της Φινλανδίας σε έναν αγώνα χόκεϊ.

Το ίδιο ισχύει και στον χώρο εργασίας. Κανείς δεν είναι πραγματικά τόσο ιδιαίτερος.

Σε ορισμένες εταιρείες, μπορείτε να κουβεντιάσετε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας εντελώς ανεπίσημα, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε μέλος της ομάδας.

Είτε είστε ασκούμενος είτε διευθυντής, όλοι είναι σεβαστοί και προσφωνούνται με το μικρό τους όνομα. Είναι σπάνιο να δοθεί μεγάλη έμφαση στους τίτλους εργασίας εδώ.

Συνολικά, μου αρέσει η εταιρική κουλτούρα στη Φινλανδία.

Αισθάνομαι ότι δεν με καθορίζει μόνο αυτό που κάνω στη δουλειά, και ότι έχω καταλάβει μια πραγματική αίσθηση ισορροπίας.

πηγή: cnbc

Δείτε ακόμη: Shoshin, διατηρώντας το μυαλό ενός αρχάριου

Γιατί είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τα ευχάριστα νέα μας;

Comments are closed.

Exit mobile version