Η κουλτούρα της έντασης σας ενθαρρύνει να εργάζεστε συνεχώς και να μην κάνετε σχεδόν καθόλου διαλείμματα.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις εξουθένωσης είναι απόδειξη ότι το να μην αφήνετε χώρο για παύσεις μπορεί να σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς.

Ένας μοναχός του βουδισμού Ζεν προτείνει ότι η τεμπελιά μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα μερικές φορές.

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου επεισοδίου του «Ten Percent Happier with Dan Harris», ο παρουσιαστής μίλησε στον Pháp Hữu, έναν μοναχό του βουδισμού Ζεν, ο οποίος αποκάλυψε πώς η τεμπελιά μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι παραγωγικός.

«Μερικές φορές το να μην κάνουμε τίποτα, μας δίνει την ευκαιρία απλώς να σκεφτούμε», είπε ο Hữu.

«Να κοιτάξουμε πραγματικά βαθιά μέσα μας και να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: “Είμαι χαρούμενος; Αυτό που κάνω, μου δίνει τροφή; Μου προσφέρει τη χαρά που χρειάζομαι για να προσφέρω και εγώ χαρά;”», συνέχισε.

Όπως είπε ο ίδιος επιτρέπει στον εαυτό του μία «ημέρα τεμπελιάς» την εβδομάδα, όπου δεν προγραμματίζει τίποτα και αφήνει τη μέρα «να ξεδιπλωθεί όπως θα έπρεπε να είναι».

«Οι στιγμές επίγνωσης μπορούν να οδηγήσουν σε περιέργεια και σε ευκαιρίες να σκεφτείς διαφορετικά τι είναι αυτό που θέλεις από τη ζωή σου», σημείωσε ακόμη.

Επίσης, προτείνει σε όποιον σκέφτεται να προσθέσει… ημέρες τεμπελιάς στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά του, να ξεκινήσει με μια περίοδο 30 λεπτών όπου θα επιτρέψει στον εαυτό του να είναι εντελώς παρών.

«Καθώς το κάνετε αυτό, να έχετε επίγνωση των περιπτώσεων όπου νιώθετε ότι καλείστε να βάλετε ένα podcast ή να παρακολουθήσετε μια ταινία αντί να βυθιστείτε στη στιγμή», είπε ο Hữu, και πρόσθεσε: «Προσπαθήστε να αντισταθείτε στις παρορμήσεις».

Χωρίς να αφιερώσετε χρόνο για στιγμές ηρεμίας όπου μπορείτε να καθίσετε και να σκεφτείτε, δεν θα μπορείτε να προσδιορίσετε τι χρειάζεστε για να νιώσετε πιο ικανοποιημένοι ή ακόμα και για να κάνετε έναν απολογισμό για το αν είστε χαρούμενοι.

«Αν συνεχίσουμε να κυνηγάμε την ολότητα, αλλά δεν αναγνωρίζουμε ότι η ολότητα [είναι] παρούσα και μπορούμε να προσφέρουμε ολότητα ο ένας στον άλλο με το να είμαστε ο ένας για τον άλλον, τότε δεν θα σταματήσουμε ποτέ να θέλουμε», υπογράμμισε.

«Με το να είμαστε παρόντες, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μην συνεχίσει να τρέχει πίσω από κάτι, αλλά απλώς να είναι παρών και να νιώθει το θαύμα της ζωής που είναι εδώ [αυτή τη στιγμή μπροστά του]», κατέληξε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν κι αυτά:

11 εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι που εξασκούν τον διαλογισμό

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου δίνουν προτεραιότητα σε αυτό το ιαπωνικό «μυστικό» για «μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή»

Μια μέρα στη ζωή ενός κορυφαίου ειδικού στην ευτυχία

Με πληροφορίες από το cnbc.com

 

Comments are closed.

Exit mobile version