Το καρότο αποτελεί μία εδώδιμη ρίζα πλούσια σε βιταμίνη Α, Β1, Β2 και νιασίνη. Το μονοετές αυτό φυτό προέρχεται από το Αφγανιστάν και στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Το ξέρατε ότι πέρα από τα καρότα με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα, υπάρχουν, επίσης, ποικιλίες καρότου σε μωβ, μαύρο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα;
Τα καρότα μπορούν να φαγωθούν ωμά σκέτα, σε σαλάτες ή μαγειρεμένα και είναι σημαντικό να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού τα οφέλη που αποκομίζουμε από αυτά είναι πολλά.
Για παράδειγμα η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλύτες φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα, αλλά και την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας μας, έτσι, από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Επίσης, περιλαμβάνουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η β-καροτίνη, που βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας των ματιών.
Παράλληλα, όταν τα μαγειρεύουμε αποκτούν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, γεγονός που επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και μας προστατεύει από τις αρνητικές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών.
Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και το γεγονός ότι- όπως κάθε άλλο λαχανικό -τα καρότα είναι πλούσια σε νερό και έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες.
Ο τρόπος μαγειρέματός τους ποικίλει και οι συνταγές με καρότα που θα συναντήσουμε είναι αμέτρητες.
Εάν θέλουμε να τα συμπεριλάβουμε καθημερινά στη διατροφή μας, πέρα από ωμά, μπορούμε να δημιουργήσουμε σνακ με βάση το καρότο.
Η ακόλουθη συνταγή για κριτσίνια καρότου αποτελεί μία ιδανική επιλογή, καθώς περιλαμβάνει μία μεγάλη ποσότητα καρότου, είναι πολύ εύκολη, και το αποτέλεσμα μας δίνει ένα πολύ νόστιμο και συνάμα υγιεινό σνακ για εμάς και τα παιδιά μας.
Υλικά
- 5 μέτρια σε μέγεθος καρότα (600 ml πολτό)
- 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
- 250 ml ηλιέλαιο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 3 κ.σ. ξύδι
- 2 κ.γ. Baking powder
Εκτέλεση
Καθαρίστε και πολτοποιήστε στο μπλέντερ τα καρότα.
Σε ένα μπολ ρίξτε το ηλιέλαιο, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη μέσα στο μείγμα.
Προσθέστε, έπειτα, τον πολτό από τα καρότα και ανακατέψτε.
Στη συνέχεια, ρίξτε στο μείγμα το καλαμποκάλευρο και ανακατέψτε.
Κατόπιν, σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και μετά, ρίξτε τα σταδιακά στο μείγμα.
Πλάστε με τα χέρια το μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί μία μαλακή και λεία ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα.
Ύστερα, φτιάξτε με τη ζύμη μπαστουνάκια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Tips:
- Η υγρασία που θα έχουν τα καρότα μας διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία και από εποχή σε εποχή. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι ή να αφαιρέσετε, ώστε η ζύμη σας να έχει το ιδανικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε μία μαλακή και λεία ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ηλιέλαιο με ελαιόλαδο.
- Πασπαλίστε τα κριτσίνια σας με διάφορους σπόρους, όπως σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή σπόρους chia για να δώσετε μία ξεχωριστή γευστική πινελιά.
Παρακολουθήστε τη συνταγή και στο κανάλι μας στο YouTube στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Διαβάστε ακόμη: Συνταγή για πανεύκολα, πεντανόστιμα και υγιεινά τυροπιτάκια