Η εξουθένωση είναι μια κατάσταση ψυχικής, σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης που προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο στρες.

Συμβαίνει όταν κάποιος εξαντλείται τόσο πολύ, που δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τον φόρτο εργασίας του και να διεκπεραιώσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις.

Η αναγνώριση και η κατανόηση των συμπτωμάτων σε εσάς ή στους γύρω σας είναι πολύ σημαντική…

Πώς να το αναγνωρίσεις

Στρες vs burnout

Το στρες έρχεται και φεύγει, και τυπικά, η πηγή του άγχους μας είναι γνωστή.

Όταν κάποιος είναι αγχωμένος, μπορεί συνήθως να βρει παρηγοριά σε πράγματα που αγαπά και έτσι να χαλαρώσει.

Αλλά, η εξουθένωση είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί και δεν έρχεται απλώς ξαφνικά. Είναι μια σταδιακή διαδικασία που εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλοι έχουμε ημέρες που νιώθουμε πεσμένοι, κουρασμένοι, έχουμε έλλειψη κινήτρων και παλεύουμε με τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ωστόσο, όταν κάποιος αισθάνεται έτσι τις περισσότερες ημέρες, τότε πιθανότατα έχει πάθει… burnout.

Ψυχική και σωματική εξάντληση ή κατάρρευση

Το να μην μπορείς να τα βγάλεις πέρα, να νιώθεις εξαντλημένος, να μην έχεις κίνητρο, να μην λαμβάνεις ικανοποίηση και να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μόνο μερικά σημάδια συναισθηματικής εξάντλησης.

Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, μειωμένη ανοσία, αλλαγή στην όρεξη, κόπωση, στομαχόπονο και δυσκολία στον ύπνο.

Αίσθημα υπερέντασης

Ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας και οι λίστες υποχρεώσεων που δεν τελειώνουν ποτέ οδηγούν σε σκληρότερες και περισσότερες ώρες εργασίας με ελάχιστο ή καθόλου χρόνο για διάλειμμα.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα υπερέντασης που με τη σειρά της επηρεάζει τα επίπεδα συγκέντρωσης και την αποτελεσματικότητά μας.

Απομόνωση

Παράλληλα, η εξουθένωση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να είναι κυνικοί με τους συναδέλφους τους και το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται.

Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στο να αποστασιοποιούνται σωματικά και συναισθηματικά από την εργασία τους και τους γύρω τους.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει την απόσυρσή τους από κοινωνικές καταστάσεις και ευθύνες.

Ακόμη, η αρνητικότητα είναι ένα σύμπτωμα επαγγελματικής εξουθένωσης.

Επηρεάζει τις καθημερινές εργασίες, φέρνει αναβλητικότητα και κανείς χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει κάποια πράγματα.

Πρόληψη της εξουθένωσης

Αυτοφροντίδα

Το να κάνετε την αυτο-φροντίδα μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας είναι απαραίτητο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή εξάντληση.

Βεβαιωθείτε ότι εξασκείτε την θετικότητα κάθε ημέρα.

Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένας χαλαρωτικός περίπατος, ένα ζεστό μπάνιο, η παρακολούθηση του αγαπημένου σας τηλεοπτικού προγράμματος, το τηλεφώνημα σε έναν φίλο ή ένας 10λεπτος διαλογισμός!

Άσκηση

Αυτό δεν σημαίνει να περνάτε με τις ώρες στο γυμναστήριο…

Σημαίνει να κάνετε τακτικά διαλείμματα κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως λίγες διατάσεις ή μικρές βόλτες!

Οι διαδικτυακές συνεδρίες γιόγκα, pilates ή άλλης προπόνησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εργασίας σας.

Η τακτική δραστηριότητα σας βοηθά να απομακρύνετε το μυαλό σας από τη δουλειά. Άλλωστε, η άσκηση δεν είναι μόνο καλή για τη σωματική αλλά και για την ψυχική μας υγεία!

Δείτε κι αυτό:  6 ασκήσεις για να γυμνάσετε όλο το σώμα!

Ισορροπημένη διατροφή

Η σωστή διατροφή θα εξασφαλίσει ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να δώσετε στο σώμα και στο μυαλό σας την ενέργεια που χρειάζεστε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή δείτε εδώ! 

Καλός ύπνος

Η διασφάλιση ότι κοιμάστε καλά τη νύχτα είναι απαραίτητη για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να επανέλθει!

Αναζήτηση βοήθειας

Είτε απευθύνεστε σε φίλους ή συναδέλφους, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να τα βγάλετε πέρα.

Δεν είστε μόνοι!

Δείτε κι αυτό: 8 συμβουλές για την καταπολέμηση του στρες!

Πώς να κρατήσετε το εργασιακό άγχος έξω από τη ζωή σας

Αισθάνεστε υπερκόπωση; 11 τρόποι να φτάσετε την ενέργειά σας στα ύψη κάθε πρωί

Πηγή: wellbeingpeople.com

 

Write A Comment

Recipe Rating




Exit mobile version