Μικρή και εύθραυστη, τραγανή και αφρώδης, γλυκιά και μυρωδάτη απόλαυση. Ο λόγος για την υπέροχη μαρέγκα, ένα επιδόρπιο γεμάτο ιστορία, μυστήριο και μαγεία.

Κανείς δεν μπορεί να μας πει με βεβαιότητα από πού προήλθε η μαρέγκα.

Σύμφωνα με τη Larousse Gastronomique, The New American Edition of the World’s Greatest Culinary Encyclopedia :

Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η μαρέγκα εφευρέθηκε σε μία μικρή πόλη, τη Meiringen από έναν Ελβετό ζαχαροπλάστη ονόματι Gasparini.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η λέξη προέρχεται από την πολωνική λέξη marzynka και ότι επινοήθηκε από έναν σεφ στην υπηρεσία του βασιλιά Stanislas I Leszcyński, ο οποίος αργότερα έγινε δούκας της Λωρραίνης.

Ο βασιλιάς έδωσε τη συνταγή στην κόρη του, Μαρί, η οποία την παρουσίασε στους Γάλλους.

Η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα αγαπούσε πολύ τις μαρέγκες και η αυλική παράδοση λέει ότι τις έφτιαχνε με τα χέρια της.

Ενώ οι περισσότεροι ιστορικοί επιβεβαιώνουν την αγάπη της Μαρίας Αντουανέτας για τις μαρέγκες, κάποιοι λένε ότι η μαρέγκα χρονολογείται πολύ παλιότερα και ότι εφευρέθηκε στην Αγγλία.

Η παλαιότερη τεκμηριωμένη συνταγή για το «γλυκό με χτυπημένο ασπράδι και ζάχαρη» είναι μία χειρόγραφη συνταγή του 1.604 της Lady Elinor Fettiplace για ένα λευκό μπισκότο στο Oxfordshire, η οποία αργότερα εμφανίστηκε και στο βιβλίο μαγειρικής Elinor Fettiplace’s Receipt Book — Elizabethan Country House Cooking .

Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οι μαρέγκες που μαγειρεύονταν στο φούρνο και διαμορφώνονταν με ένα κουτάλι.

Ο σπουδαίος Γάλλος ζαχαροπλάστης, Antoine Carême, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το γνωστό κορνέ.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η μαρέγκα είναι πολύ απλή και αφού μάθετε τα βασικά σημεία της παρασκευής της, μπορείτε να δημιουργήσετε μαγικά γλυκά, όπως τα μπισκότα μαρέγκας και την Παβλόβα.

Ας δούμε τώρα την ιδανική συνταγή για να φτιάξουμε μπισκότα μαρέγκας…

Δείτε τη συνταγή στο κανάλι μας στο youtube:

Υλικά

  • 4 ασπράδια από μέτρια σε μέγεθος αυγά
  • 200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • Λίγο αλάτι
  • 1/4 από ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα είναι να καθαρίσετε με λίγο χαρτί βουτηγμένο σε λίγο ξύδι τον κάδο του μίξερ σας και το εξάρτημα για την ανάδευση της μαρέγκας μας. Mε αυτή τη διαδικασία θα εξαφανίσετε οποιοδήποτε ίχνος λίπους μπορεί να επηρεάσει την υφή της.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, τον χυμό λεμόνι και το αλάτι.

Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν σε μέτρια ταχύτητα.

Εφόσον η μαρέγκα μας αρχίσει να ασπρίζει, ρίχνουμε πολύ πολύ σιγά τη ζάχαρη σε μικρές δόσεις.

Όταν το μείγμα πάρει μία απαλή υφή, ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα.

Θα χρειαστούν μερικά λεπτά προκειμένου να διαλυθεί ολοκληρωτικά η ζάχαρη.

Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν έχει πάρει μία λεία και απαλή άσπρη υφή.

Πάρτε μία μικρή ποσότητα και τρίψτε τη στα δάχτυλά σας για να δείτε εάν έχει λιώσει η ζάχαρη.

Εάν αισθάνεστε κόκκους ζάχαρης στα δάχτυλά σας, ξαναβάλτε τη μαρέγκα να χτυπηθεί.

Όταν το μίγμα μας θα είναι έτοιμο, μπορούμε να το αποσύρουμε από το μίξερ και να το τοποθετήσουμε μέσα σε ένα κορνέ.

Στρώστε μία λαδόκολλα στο ταψί και φτιάξτε τις μαρέγκες.

Ψήστε τες σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 100 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα.

Tips:

  • Για να κολλήσει η λαδόκολλα στο ταψί βάλτε στις άκρες της λίγο μείγμα μαρέγκας και γυρίστε την ανάποδα στο ταψί.
  • Χρωματίστε τη μαρέγκα με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
  • Στολίστε τις μαρέγκες με κας κας σε διάφορα χρώματα.

Μπορεί οι μαρέγκες να αποτελούν το ιδανικό επιδόρπιο, ωστόσο οι ίδιες δε χρειάζεται να φαίνονται τέλειες.

Απολαύστε τες σε κάθε σχήμα, αλλά αν αυτές θρυμματιστούν, προσθέστε σαντιγί και φρούτα και απολαύστε τες.

Σε κάθε εκδοχή τους θα είναι σαν να τρως μια συννεφένια λιχουδιά.

Διαβάστε, επίσης: Βίντεο: Μην πετάξεις τις φλούδες λεμονιού!

και Soft Cookies #αλλιώς Μαλακά μπισκότα με γλυκοπατάτα

 

Write A Comment

Recipe Rating




Exit mobile version