Το ανθρώπινο σώμα δεν σταματά να μας εκκπλήσσει… Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν ανιχνευτές κίνησης σε νεογέννητα μωρά και μεγαλύτερα βρέφη και τα ευρήματά τους είναι εντυπωσιακά!
Γιατί, λοιπόν, τα μωράκια κάνουν αυτές τις αξιολάτρευτες κινήσεις, κλωτσούν, κουνιούνται και λικνίζονται τυχαία;
Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτές οι κινήσεις μπορεί να είναι αυθόρμητες αλλά επί της ουσίας βοηθούν τα μωρά να προετοιμαστούν για μελλοντικές πολύπλοκες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν.
Μάλιστα, αυτά τα δεδομένα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί θα μπορούσαν στο μέλλον να βοηθήσουν στη διάγνωση των αναπτυξιακών διαταραχών νωρίτερα.
Συγκεκριμένα, ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μωρών με αναπτυξιακές παθήσεις που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό, όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, από την πολλή αρχή της ζωής τους.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, έγινε από ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο οι οποίοι προσάρτησαν ανιχνευτές κίνησης σε 12 νεογέννητα.
Όλα τα μωρά ήταν ήταν μικρότερα των 10 ημερών και στην έρευνα συμμετείχαν και 10 βρέφη ηλικίας τριών μηνών.
Οι τυχαίες κινήσεις των μωρών περιλαμβάνουν κλωτσιές και κουνήματα χωρίς εξωτερικό ερέθισμα ή προφανή στόχο. Πρόκειται, μάλιστα, για ενέργειες που ξεκινούν ακόμη και μέσα στη μήτρα ως κλωτσιές πολύ πριν έρθουν στον κόσμο.
Από τα δεδομένα που άντλησαν οι επιστήμονες ανέλυσαν σε πρόγραμμα του υπολογιστή πώς οι μύες σε ολόκληρο το σώμα των μωρών επικοινωνούσαν μεταξύ τους.
Βρήκαν ότι τα μοτίβα των αυθόρμητων κινήσεων βοήθησαν στην ανάπτυξη του αισθητηριοκινητικού συστήματος, όπως ονομάζεται επιστημονικά η ικανότητα του σώματος να ελέγχει τους μύες για την κίνηση και τον συντονισμό.
Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Hoshinori Kanazawa, ειδικός στην ανάπτυξη των βρεφών, είπε ότι αυτό ανέτρεψε προηγούμενες μελέτες που πρότειναν ότι τα μωρά ανέπτυξαν το αισθητηριοκινητικό τους σύστημα μόνο μέσω σκόπιμων επαναλαμβανόμενων κινήσεων.
«Συνήθως θεωρείται ότι η ανάπτυξη του αισθητικοκινητικού συστήματος εξαρτάται γενικά από την εμφάνιση επαναλαμβανόμενων αισθητικοκινητικών αλληλεπιδράσεων, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο κάνετε την ίδια ενέργεια τόσο πιο πιθανό είναι να τη μάθετε και να τη θυμάστε», τόνισε.
«Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα βρέφη αναπτύσσουν το δικό τους αισθητηριοκινητικό σύστημα με βάση την εξερευνητική συμπεριφορά ή την περιέργεια, επομένως δεν επαναλαμβάνουν απλώς την ίδια ενέργεια, αλλά μια ποικιλία ενεργειών», πρόσθεσε.