Το βιβλίο “Lost Connections” του Johann Hari επικεντρώνεται στις αιτίες που ευθύνονται για την κατάθλιψη, μια ασθένεια που φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παρόλο που έχουν εκπονηθεί πολλές μελέτες και έχουν γραφεί αμέτρητα βιβλία αναφορικά με την κατάθλιψη, το “Lost Connections”, όπως μαρτυρά και ο τίτλος προσεγγίζει την κατάθλιψη ως μια μορφή αποσύνδεσης από όσα δίνουν περιεχόμενο και νόημα στη ζωή μας.

Ο συγγραφέας, Johann Hari,ο οποίος έχει κληθεί και ο ίδιος να διαχειριστεί την κατάθλιψη, πραγματοποίησε ταξίδια σε όλο τον κόσμο και ήρθε σε επαφή με πολλές επιστημονικές ομάδες, προκειμένου να ανακαλύψει τις πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης.

Μάλιστα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κατάθλιψη δεν είναι ένα θέμα αμιγώς βιολογικό, αλλά έχει περιβαλλοντικό και ψυχολογικό υπόβαθρο.

Η κατάθλιψη δεν είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής ανισορροπίας.

Ποιοι είναι, όμως, οι 9 λόγοι που οδηγούν στην κατάθλιψη;

Σύμφωνα με το βιβλίο υπάρχουν 9 λόγοι ή μορφές αποσύνδεσης (disconnection) που κρύβονται πίσω από την κατάθλιψη που αφορούν κατά κύριο λόγο τις συνθήκες ζωής μας.

1. Αποσύνδεση από μια εργασία που έχει νόημα.

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να αισθάνεται πως η εργασία του έχει νόημα και δεν είναι απλώς μέσο βιοπορισμού. Εάν, λοιπόν, νιώθει πως δεν υπηρετεί μέσω αυτής κάποιο σκοπό, χάνει τη δημιουργική του διάθεση.

2. Αποσύνδεση από τους άλλους.

Η μοναξιά και το αίσθημα ότι δεν ανήκεις κάπου ενδέχεται να οδηγήσουν στην κατάθλιψη.

3. Αποσύνδεση από ουσιαστικές αξίες.

Το σύγχρονο καταναλωτικό πρότυπο και το πνεύμα του υλικού ευδαιμονισμού απομακρύνουν τον άνθρωπο από αξίες υψηλές, γεγονός που τον φθείρει ψυχικά.

4. Παιδικό τραύμα

Όσο πιο τραυματική είναι η παιδική ηλικία κάποιου, τόσο πιο πιθανό είναι να έρθει αντιμέτωπος με την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή του.

5. Αποσύνδεση από το κοινωνικό status.

Σε κοινωνίες που το οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ των ανθρώπων είναι μεγάλο, τα ποσοστά κατάθλιψης είναι αυξημένα.

6. Αποσύνδεση από τη φύση.

Η επαφή με τη φύση είναι αναντίρρητα παράγοντας ψυχικής ισορροπίας. Ως εκ τούτου, η απομάκρυνση από αυτήν επηρεάζει δυσμενώς τον ψυχισμό του ανθρώπου.

7. Αποσύνδεση από ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον.

Σε κοινωνικά μορφώματα στα οποία οι άνθρωποι αισθάνονται πως δεν ελέγχουν την πραγματικότητά τους και δεν μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις παραμέτρους μιας ποιοτικής ζωής, παρατηρείται ροπή προς την κατάθλιψη.

8. Τα γονίδια.

Η γενετική προδιάθεση μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση της κατάθλιψης.

9. Αλλαγές στον εγκέφαλο.

Οι σκέψεις σμιλεύουν τον εγκέφαλό μας. Εάν, λοιπόν, κάποιος επικεντρώνεται σε αρνητικές πληροφορίες ή σκέφτεται απαισιόδοξα, μπορεί να επηρεάσει τη νευρωνική δομή του εγκεφάλου του.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη;

Ο συγγραφέας καταλήγει πως η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Υποστηρίζει, αντίθετα, πως η ¨κοινωνική συνταγογράφηση¨ (social prescription) μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κατάθλιψη.

Η επανασύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους, οι υψηλές αξίες, η επαφή με τη φύση, η εύρεση νοήματος και η επούλωση των τραυμάτων της παιδικής μας ηλικίας μπορούν να μάς βοηθήσουν να βρούμε ξανά τη χαμένη χαρά μας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΤροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Αισθάνεστε «άδειοι»; Γιατί βιώνετε αυτό το συναίσθημα;

Πέντε διασημότητες που πάλεψαν με την κατάθλιψη

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Exit mobile version