Όταν πηγαίνετε στο εβδομαδιαίο μάθημα yoga ή σηκώνετε βάρη στο γυμναστήριο, φροντίζετε για την υγεία και την ενδυνάμωση του σώματός σας.
Αυτό που μπορεί να μην σκέφτεστε πάντα, ωστόσο, είναι ότι προστατεύετε επίσης τον εαυτό σας από το άγχος και την κατάθλιψη.
Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που εδράζεται σε έρευνες δεκαετιών αναφορικά με τη σχέση άσκησης και την ψυχικής υγείας.
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν το είδος της άσκηση που ενδείκνυται για την ψυχική μας ευημερία.
Πώς το σώμα υποστηρίζει το μυαλό
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από περισσότερες από 1.000 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, με περισσότερους από 128.000 συμμετέχοντες.
Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με ποικίλες σωματικές δραστηριότητες, από yoga και Tai chi μέχρι αερόμπικ και χορό.
Μερικοί άνθρωποι αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ άλλοι έπασχαν από κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Στις αρχικές μελέτες, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ή οι κλινικοί τους γιατροί βαθμολόγησαν τα συμπτώματά της κατάθλιψης, του άγχους και της αγωνίας πριν και μετά το πρόγραμμα άσκησης ή τη θεραπεία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η άσκηση βοήθησε τους ανθρώπους να περιορίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, το άγχος και την αγωνία τους περισσότερο και από τις συνηθισμένες θεραπείες.
«Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για προβλήματα ψυχικής υγείας», λέει ο Ben Singh, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
Πιστεύει ότι λειτουργεί με διάφορους τρόπους: απελευθερώνοντας ενδορφίνες και ενισχύοντας τη διάθεσή μας, βελτιώνοντας τον ύπνο, μειώνοντας το άγχος, υποστηρίζοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση και κάνοντας μας να νιώθουμε ολοκληρωμένοι.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η άσκηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ορισμένες καταστάσεις.
Το είδος της άσκησης
Αν και το είδος της άσκησης δεν είχε σημασία, οι άνθρωποι αποκομίζουν περισσότερα οφέλη για την ψυχική υγεία από την άσκηση υψηλότερης έντασης..
Και φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να ασκείστε με εμμονή για να δείτε οφέλη.
Λιγότερο από 2,5 ώρες την εβδομάδα είναι αρκετές και όχι απαραίτητα κάθε μέρα.
Οι προπονήσεις δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες.
Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των 30λεπτων προπονήσεων και των ωριαίων.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η μέτρια ποσότητα άσκησης μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμη και κατά συνέπεια να μη γίνεται βάρος στη ζωή των ανθρώπων.
Τα οφέλη της άσκησης μπορεί να μην είναι άμεσα, επισημαίνει ο Singh, αλλά ενδέχεται να εμφανιστούν μέσα σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών.
Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο οι άνθρωποι ασχολούνταν με την άσκηση, τόσο λιγότερο ωφέλιμη γινόταν για την ψυχική τους υγεία.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι κολλούσαν λιγότερο στο πρόγραμμα, λόγω μειωμένου κινήτρου ή, ίσως, τραυματισμού. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι η ίδια η άσκηση άρχισε να φαίνεται λιγότερο πρωτότυπη και πιο επαναλαμβανόμενη.
Οι ομάδες που είδαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στο άγχος ήταν εκείνες με αγχώδεις διαταραχές ή καρκίνο. Είναι πιθανό, προτείνουν οι ερευνητές, ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είχαν περισσότερα περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την ψυχική τους υγεία.
Άσκηση με ιατρική συνταγή;
Εάν η άσκηση είναι τόσο χρήσιμη για τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους, γιατί οι γιατροί δεν τη “συνταγογραφούν” περισσότερο;
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξηγούν οι ερευνητές, η άσκηση, ο ύπνος και οι αλλαγές διατροφής θεωρούνται «συμπληρωματικές εναλλακτικές θεραπείες», εάν η θεραπεία και τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα.
Αλλά σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής εξετάζονται νωρίτερα.
«Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και είναι μια θεραπεία που θα πρέπει να εξετάζεται παράλληλα με άλλες θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή», λέει ο Singh.
Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να μην ληφθεί υπόψη είναι η δυσκολία παρακολούθησης της άσκησης και να πειστούν οι άνθρωποι να ακολουθήσουν τις συστάσεις. Η κατάθλιψη, ειδικότερα, μπορεί να μειώσει τα κίνητρα και την ενέργειά μας.
Αν συμβαίνει αυτό, ο Singh προτείνει μερικούς τρόπους για να παρακινήσετε τον εαυτό σας για άσκηση:
Ξεκινήστε από κάτι μικρό. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι στην άσκηση, ξεκινήστε με μικρούς στόχους, όπως να περπατάτε για 10 λεπτά την ημέρα ή να κάνετε κάποιες ελαφριές διατάσεις. Καθώς αισθάνεστε πιο άνετα με την άσκηση, μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε την ένταση ή τη διάρκεια των προπονήσεών σας.
Βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει. Εάν δεν απολαμβάνετε το είδος της άσκησης που κάνετε, είναι λιγότερο πιθανό να το παραμείνετε. Δοκιμάστε διαφορετικές δραστηριότητες μέχρι να βρείτε αυτή που σας αρέσει πραγματικά. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν το τρέξιμο, το κολύμπι, την ποδηλασία, τη yoga, το χορό ή την πεζοπορία. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε μαθήματα ομαδικής άσκησης ή να ασκηθείτε με έναν φίλο.
Κάντε την άσκηση συνήθεια. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο πιο εύκολο γίνεται. Προσπαθήστε να κάνετε την άσκηση ένα τακτικό μέρος της ρουτίνας σας, όπως να πηγαίνετε μια βόλτα μετά τη δουλειά ή να γυμνάζεστε πρώτο πράγμα το πρωί.
Θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Μην προσπαθήσετε να κάνετε πάρα πολλά πολύ σύντομα. Ξεκινήστε με μικρούς στόχους και αυξήστε σταδιακά την ένταση ή τη διάρκεια των προπονήσεών σας καθώς αποκτάτε περισσότερη φόρμα.
Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Όταν φτάσετε σε έναν στόχο, επιβραβεύστε τον εαυτό σας με κάτι που σας αρέσει. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παρακινημένοι και σε καλό δρόμο.
Μην τα παρατάτε. Θα υπάρξουν μέρες που δεν θα έχετε όρεξη να ασκηθείτε. Αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε αυτές τις μέρες και να συνεχίσετε την άσκηση. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε.
Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη, ειδικότερα, ο Singh προτείνει να χαλαρώσετε με τον εαυτό σας και να λάβετε βοήθεια όταν χρειάζεται—την υπευθυνότητα ενός φίλου για άσκηση ή συμβουλές από γιατρούς ή θεραπευτές που θα σας βοηθήσουν να τηρήσετε αυτήν.
«Η άσκηση μπορεί να είναι ένα χρήσιμο μέρος της θεραπείας, αλλά δεν είναι θεραπεία», λέει. Δεν αντικαθιστά τις τρέχουσες θεραπείες όπως τα φάρμακα και η συμβουλευτική.
Πηγή: Greater Good
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι άνθρωποί μας είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση και την προαγωγή της ψυχικής μας υγείας
Πώς η άσκηση ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
Καλύτερη υγεία του εντέρου; Να τι πρέπει να κάνετε κάθε βράδυ!
Comments are closed.