Αν και αφθονούν οι διαφορετικοί ορισμοί της διαίσθησης, συνιστά κοινή διαπίστωση πως πρόκειται για μια μορφή επεξεργασίας πληροφοριών που διαφέρει από την αναλυτική συλλογιστική.

Η διαίσθηση δεν εδράζεται στη λογική. Δεν είναι το αποτέλεσμα ενός συνόλου μελετημένων βημάτων που μπορούν να κοινοποιηθούν ή να εξηγηθούν.

Αντίθετα, η λειτουργία της μοιάζει φυσική, σχεδόν ενστικτώδης.

Μπορούμε να διδαχτούμε τη διαίσθηση;

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημονικών ομάδων, με πολλές ιστοσελίδες και βιβλία προσωπικής ανάπτυξης να εκθειάζουν τη λήψη αποφάσεων μέσω της διαισθητικής επεξεργασίας των πληροφοριών που δεχόμαστε.

Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα στον τομέα αυτό είναι ακόμη σχετικά περιορισμένη και είναι δύσκολο να προβούμε σε οριστικές διαπιστώσεις.

Κατά γενική παραδοχή, η διαισθητική επεξεργασία είναι μια έμφυτη διαδικασία ( Kahneman,Thinking, fast and slow ), αλλά παρ’ όλα αυτά, πολλοί που εργάζονται στον τομέα αυτό υποστηρίζουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί.

Πώς, όμως, μπορείτε να αναπτύξετε τη διαίσθησή σας;

1. Δώστε προτεραιότητα στη διαίσθησή σας.

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από δεδομένα, τα οποία ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να επεξεργαστεί. Παράλληλα, ο ορθολογισμός και η επιστημονική προσέγγιση της πραγματικότητας συνιστούν τα κυρίαρχα στοιχεία του πολιτισμού μας. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας και να λάβουμε τα μηνύματά της.

Αν θέλετε, λοιπόν, να ενδυναμώσετε τη διαίσθησή σας, είναι αναγκαίο να αναγνωρίσετε ότι η διαισθητική επεξεργασία μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων και να αφήσετε χρόνο και χώρο για να σας έρθουν οι απαντήσεις, χωρίς να υπεραναλύετε μια κατάσταση.

2. Μάθετε να αναγνωρίζετε τη “γλώσσα” της  διαίσθησή σας.

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες αναφορικά με τη διαίσθηση.

Για κάποιους μπορεί να εκδηλώνεται ως εικόνα, για άλλους ως σωματική αίσθηση, άλλοι τη συνδέουν με συναισθηματική αντίδραση.

Χαλαρώστε και επιτρέψτε στη διαίσθησή σας να σας αποκαλύψει τον τρόπο που επικοινωνεί με το συνειδητό σας νου.

3. Κρατήστε σημειώσεις για τα όνειρά σας.

Ο Φρόιντ είχε πει:

“Ονειρευτείτε τα όνειρά σας.

Η ερμηνεία των ονείρων είναι ο βασιλικός δρόμος για τη γνώση των ασυνείδητων δραστηριοτήτων του νου.

Τα όνειρα μπορούν να μας παράσχουν πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις ασυνείδητες διεργασίες μας.

Η καταγραφή τους μετά το ξύπνημα θα βοηθήσει στην ανάκληση, και το περιεχόμενό τους μπορεί να διερευνηθεί για να δώσει ενδείξεις για τυχόν δυσκολίες ή διλήμματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

4. Εφαρμόστε τεχνικές ενσυνειδητότητας.

Η ενσυνειδητότητα μάς ενθαρρύνει να παρατηρούμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις χωρίς να προσκολλούμαστε σε αυτά.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αν προσπαθείτε να αναπτύξετε τη διαίσθησή σας. Το να παρακολουθείτε και να αποδέχεστε τις σκέψεις -χωρίς να τις κρίνετε- θα σας δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε διαισθητικές πληροφορίες.

Μια άλλη χρήσιμη τεχνική ενσυνειδητότητας είναι να παρατηρείτε προσεκτικά τις αντιδράσεις του σώματός σας.

Η ανίχνευση των σωματικών αντιδράσεων μπορεί να γίνεται κάθε φορά που χρειάζεται να πάρετε μια σημαντική απόφαση ή σε καθημερινή βάση.

Το να είμαστε παρόντες και να προσέχουμε το περιβάλλον μας είναι επίσης πιθανό να βοηθήσει στην ανάπτυξη της διαίσθησης μας.

Πηγή: Positive Psychology

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν9 συμβουλές διαλογισμού για… overthinkers!

5 μάντρα για περισσότερη ευτυχία, ηρεμία και αυτοπεποίθηση

Μια πρακτική για να παραμείνετε παρόντες στη ζωή σας

Comments are closed.

Exit mobile version