Παρόλο που είμαστε βέβαιοι πως αληθινό είναι το ορατό, ορισμένα πειράματα φαίνεται να κλονίζουν αυτήν μας τη βεβαιότητα, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το πείραμα με το χέρι από καουτσούκ

Οι M. Botvinick και J. Cohen δημοσίευσαν μια σύντομη αλλά συστηματική περιγραφή  της ψευδαίσθησης με ένα ψεύτικο άκρο στο περιοδικό Nature.

Αναφέρουμε εδώ μια ψευδαίσθηση στην οποία οι απτικές αισθήσεις αναφέρονται σε ένα ξένο άκρο. Το φαινόμενο αποκαλύπτει μια τριπλή αλληλεπίδραση μεταξύ όρασης, αφής και ιδιοδεκτικότητας και μπορεί να παρέχει στοιχεία σχετικά με τη βάση της αυτοπροσδιορισμού του σώματος.

Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς ζήτησαν από μια ομάδα ατόμων να καθίσουν σε ένα τραπέζι, ακουμπώντας το αριστερό τους χέρι στην επιφάνεια του τραπεζιού, πίσω από μια αδιαφανή κάθετη επιφάνεια που εμπόδιζε τη θέα του.

Μπροστά από κάθε συμμετέχοντα  ήταν ορατό ένα αντίγραφο από καουτσούκ ενός αριστερού χεριού  και το μόνο που έπρεπε ο ίδιος να κάνει ήταν να εστιάσει το βλέμμα του σε αυτό το ψεύτικο άκρο.

Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος του πειράματος διεγείρει το αριστερό χέρι του υποκειμένου και το ψεύτικο άκρο με δύο βούρτσες, προσπαθώντας να συγχρονίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις κινήσεις της βούρτσας στα δύο χέρια.

Μετά από 10 λεπτά διέγερσης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν  ότι αντιλαμβάνονταν το άγγιγμα της βούρτσας στη θέση στην οποία έβλεπαν το εικονικό χέρι.

Επιπλέον, όταν τους ζητήθηκε να υποδείξουν τη θέση του αριστερού τους χεριού δείχνοντας κάτω από το τραπέζι με το δείκτη του δεξιού τους χεριού, οι συμμετέχοντες έτειναν συστηματικά να υποδεικνύουν μια θέση μετατοπισμένη προς τη θέση του εικονικού μέλους,

Τέλος, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν την τάση να πιστεύουν ότι το τεχνητό χέρι θα μπορούσε πράγματι να είναι το δικό τους χέρι.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια εκδοχή του πειράματος στο βίντεο που ακολουθεί:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΤι μας διδάσκουν τα φυτά για τον ανθρώπινο πόνο;

Βίντεο: Τι μουσική παίζουν τα μανιτάρια;

Όταν χάνουμε κάποιον, ο εγκέφαλός μας παλεύει να επανασχεδιάσει τον νευρωνικό του χάρτη

Comments are closed.

Exit mobile version