Μπορεί να νομίζουμε ότι το άγχος ταλαιπωρεί μόνο τους ενήλικες, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Πρόσφατη έρευνα από τη βρετανική Zurich Municipal (zurich.co.uk) έδειξε ότι 42% των γονέων απάντησαν σε σχετική ερώτηση ότι τα παιδιά τους βιώνουν συχνό άγχος σε σύγκριση με ένα 30% που είπε όχι. Η μελέτη που έγινε το 2020 βρήκε ότι παιδιά ηλικίας 11 ετών πάλευαν περισσότερο με το καθημερινό άγχος και σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των γονέων δήλωσαν ότι τα παιδιά τους είχαν προβλήματα με τον ύπνο τους ή/και συχνά ήταν απρόθυμα να πάνε στο σχολείο τους, λόγω άγχους.

Η ψυχοθεραπεύτρια Anna Mathur (annamathur.com) λέει στον Independent ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να μιλήσουμε στα παιδιά για το τι είναι το άγχος και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. «Το να ενδυναμώνουμε τα παιδιά με το να κατανοήσουν τι είναι το άγχος και πώς εκδηλώνεται στο σώμα τους είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν ικανά να μας μιλήσουν για τις ανησυχίες και τα άγχη τους», τονίζει.

Παρακάτω, η Mathur εξηγεί πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το άγχος, είτε είναι αυτά που το αισθάνονται είτε οι γονείς τους…

  • 1. Εάν η μαμά ή ο μπαμπάς αισθάνεται άγχος…

Η Mathur εξηγεί ότι πρώτον, είναι σημαντικό για τους γονείς να αναγνωρίζουν τα δικά τους σημάδια άγχους. «Αρχίστε να αναρωτιέστε πώς νιώθετε όταν είστε αγχωμένοι», συμβουλεύει. Προτείνει στους γονείς να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν ακολουθώντας μια άσκηση αναπνοής ή κάποιο άλλο εργαλείο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν μια απλή πρόταση για να το μοιραστούν με το παιδί τους, όπως: «Αισθάνομαι πολύ άγχος στο σώμα μου. Πρόκειται για λίγο να απομακρυνθώ, να κάνω μια άσκηση αναπνοής, ώστε να μπορέσω να σκεφτώ ξανά καθαρά».

«Αυτό δίνει στα παιδιά την εικόνα ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας όταν νιώθουμε άγχος. Βοηθά επίσης στο αισθανθούν ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι μπορούν να κάνουν πράγματα για να ανακτήσουν τον έλεγχο», λέει η Mathur.

  • 2. Περιγράψτε ποια είναι η αίσθηση του άγχους

Η Mathur λέει ότι για να μιλήσουν οι γονείς σε ένα παιδί για το δικό τους άγχος, πρέπει να τους εξηγήσουν τους απλούς μηχανισμούς του στρες λέγοντας κάτι όπως: «Το άγχος είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας βοηθά να λάβουμε επιπλέον ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είναι πολύ φυσιολογικό και χρήσιμο, αλλά μερικές φορές μπορεί να νιώθεις ότι το μυαλό σου είναι πολύ απασχολημένο και το σώμα σου έχει πολλή ενέργεια».

  • 3. Διδάξτε τους ασκήσεις ηρεμίας
    Η Mathur προτείνει στους γονείς να μοιραστούν με τα παιδιά τους μερικές απλές ασκήσεις ηρεμίας, όπως είναι η αναπνοή του κουτιού (box breathning).

Δείτε εδώ πώς λειτουργεί:

«Οι αναπνευστικές ασκήσεις μπορούν να υποστηρίξουν το μυαλό και το σώμα μας όταν νιώθουμε ασταθείς και η αναπνοή του κουτιού είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Για να μάθετε στο παιδί σας να αναπνέει, πείτε του να εισπνεύσει και να μετρήσει έως το τέσσερα, να κρατήσει την αναπνοή του έως το τέσσερα, να εκπνεύσει έως το τέσσερα, κ.λπ. Μια άλλη διασκεδαστική άσκηση είναι σηκώσετε τα 10 δάχτυλά σας και να ζητήσετε από το παιδί να φανταστεί ότι είναι κεριά να σβήσει αργά κάθε ένα κερί», εξηγεί.

  • 4. Μιλήστε τους μέσα από αυτό

Βοηθήστε τα παιδιά να ανοιχτούν μιλώντας τους για το πώς μπορεί να αισθάνονται. Η Mathur συνιστά: «Όταν παρατηρήσετε ότι είναι αγχωμένα, απλώς ανατροφοδοτήστε τα με ήρεμο και ευγενικό τρόπο. Μπορείτε να πείτε: “Το σώμα σου φαίνεται πολύ έντονο, το μυαλό σου πολύ απασχολημένο. Νιώθεις άγχος; Θες να κάνουμε αυτή την άσκηση αναπνοής μαζί;». «Όσα περισσότερα καταλαβαίνουν για το άγχος και τους προσφέρετε το λεξιλόγιο για να το αντιμετωπίσουν, τόσο λιγότερο αμήχανα ή άβολα τα παιδιά θα νιώθουν ότι αντιμετωπίζουν στρεσογόνες στιγμές», προσθέτει.

  • 5. Βάλτε ετικέτα στα δικά σας συναισθήματα

Η Mathur προτείνει στους γονείς να χαρακτηρίζουν τα συναισθήματά τους μαζί με το τι θα μπορούσαν να κάνουν για αυτό, ίσως λέγοντας κάτι σαν: «Αισθάνομαι λίγο άγχος επειδή έχω τόσα πολλά email. Λοιπόν, θα πάρω μια ανάσα και θα αφιερώσω αύριο λίγο χρόνο για να διεκπεραιώσω», ή «Νιώθω πολύ λυπημένος ή λυπημένη που έχασα τη γιαγιά σήμερα. Θα το αντιμετωπίσω σιγά-σιγά γιατί είναι εντάξει να νιώθεις θλίψη».«Η χρήση ταμπελών και λέξεων στα συναισθήματά μας βοηθά τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση ώστε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν λέξεις για την αξιολόγηση των συναισθημάτων τους», εξηγεί.

  • 6. Δημιουργήστε ένα «βάζο ανησυχίας»

Δώστε στο παιδί σας ένα βάζο για να μπορέσει να γράψει τις ανησυχίες του σε χαρτάκια και να βάλει τα χαρτάκια μέσα σε αυτό, ώστε να μπορέσετε να τα συζητήσετε μαζί, προτείνει ακόμη η Mathur, ο τονίζοντας ότι στα παιδιά μπορεί επίσης να αρέσει να έχουν ένα βάζο ευγνωμοσύνης για να το γεμίσουν με χαρούμενες αναμνήσεις και εμπειρίες .

  • 7. Χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι νερό για να δείξετε πώς λειτουργεί το άγχος

Ένα απλό ποτήρι νερό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να εξηγήσει κανείς στα παιδιά πώς λειτουργεί το άγχος, συστήνει η ειδικός. «Κούνηστε το ποτήρι – αυτά είναι τα αγχωτικά πράγματα που συμβαίνουν. Παρακολουθήστε το νερό να ταλαντεύεται – αυτό είναι σαν το συναίσθημα μέσα μας όταν συμβαίνουν αγχωτικά πράγματα. Οι κινήσεις είναι αυτά που συμβαίνουν και η ταλάντευση του νερού συμβολίζει το άγχος. Καθώς τα αγχωτικά πράγματα φεύγουν, το νερό ηρεμεί και ακινητοποιείται ξανά», σημειώνει, τονίζοντας ότι στη συνέχεια οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στο παιδί ότι ως ενήλικες θα το υποστηρίζουν πάντα όταν αισθάνονται έτσι.

  • 8. Μην απορρίπτετε το πώς νιώθουν

Αν και αυτό που αγχώνει το παιδί σας μπορεί να μην θεωρείται σημαντικό για εσάς, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά του. Η Mathur υπογραμμίζει: «Αν λένε ότι αισθάνονται αγχωμένα, απορριπτικές προτάσεις όπως “δεν θα ανησυχούσα για αυτό” μπορεί να κλείσουν τις γραμμές επικοινωνίας ανάμεσά σας και αυτές να μην ανοίξουν ξανά. Αντίθετα, μπορείτε να απαντήσετε: “Ακούγεται ότι είναι πολύ δύσκολο για σένα, πώς μπορώ να βοηθήσω;”. Το να αισθάνονται τα παιδιά ότι ακούγονται τα βοηθά να νιώθουν ότι έχουν υποστήριξη».

  • 9. Αποφασίστε τι θα κάνετε μαζί

Όταν απαιτείται επίλυση προβλημάτων για να ανακουφίσετε το παιδί σας από το άγχος εξερευνήστε λύσεις μαζί με του αντί να δράσετε εσείς για εκείνο, προτείνει η ψυχοθεραπεύτρια. «Πείτε λοιπόν: “Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να το κάνουμε πιο εύκολο;” αντί «θα πρέπει να κάνεις αυτό”. Αυτό διδάσκει στα παιδιά πολύτιμες δεξιότητες, ενώ τα κάνει να νιώθουν ότι οι ανησυχίες τους έχουν σημασία για εσάς», λέει χαρακτηριστικά.

  • 10. Χρησιμοποιήστε «θετική αναπλαισίωση»

Αν ένα παιδί πει «όλα πάνε στραβά στο σχολείο», αντί να πείτε «Αυτό δεν είναι αλήθεια», η Mathur υπογραμμίζει ότι οι γονείς πρέπει να το ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να σκεφτούν στιγμές που τα πράγματα πήγαν καλά ή διασκέδασαν.

Πηγή: independent.co.uk

Write A Comment

Recipe Rating




Exit mobile version