Οι μεγάλοι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν από καιρό εκτιμήσει τη σημασία της γενναιοδωρίας. Ο Jack Welch, ο θρυλικός πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της General Electric, δήλωσε ότι το « γονίδιο της γενναιοδωρίας» είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που έχουν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Welch αφιέρωσε χιλιάδες ώρες στην ανάπτυξη και την καθοδήγηση της εκπαίδευσης των στελεχών.
Η προθυμία του να διαθέσει το χρόνο του απηχούσε την άποψή του ότι οι επιχειρήσεις είναι ομαδικό άθλημα. Ο Welch πίστευε επίσης ότι η γενναιοδωρία προσφέρει πρακτικά οφέλη.
Όπως, άλλωστε, εξήγησε:
“Αν φροντίζεις τους ανθρώπους σου, τους ενημερώνεις για το πού βρίσκονται, τους ενθαρρύνεις, δεν παίρνεις ποτέ τα εύσημα για ό,τι κάνουν, θα πάνε στο φεγγάρι για σένα”
Ποια η θέση της επιστήμης;
Η οπτική του Welch έχει υποστηριχθεί από ερευνητές των κοινωνικών επιστημών.
Στο βιβλίο του, Give and Take, ο καθηγητής του Wharton, Adam Grant, διερευνά πώς η γενναιοδωρία των διευθυντών και η γενναιοδωρία των εργαζομένων επηρεάζει την απόδοση.
Ο Grant διαπίστωσε ότι οι ομάδες που διοικούνται από έναν δοτικό και γενναιόδωρο μάνατζερ είναι πιο ευτυχισμένες, πιο αποτελεσματικές και πιο παραγωγικές από άλλες ομάδες.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η καλύτερη μεταχείριση των ανθρώπων τους κάνει πιο ευτυχισμένους.
Αυτό, όμως, που είναι συναρπαστικό στην έρευνα του Grant είναι το πώς η γενναιοδωρία διαχέεται προς τα κάτω.
Όταν ένας διευθυντής είναι πιο γενναιόδωρος, οι εργαζόμενοι εργάζονται σκληρότερα και παρέχουν σημαντικά καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες.
Οι εταιρείες που παρείχαν ευκαιρίες στους υπαλλήλους να προσφέρουν στις κοινότητές τους είδαν βελτιώσεις στην ικανοποίηση από την εργασία και την απόδοση.
Τέλος, οι γενναιόδωροι εργαζόμενοι προάγονται πιο γρήγορα από τους πιο εγωκεντρικούς συναδέλφους τους.
Τα οφέλη πέρα από την εργασιακή πραγματικότητα
Τα οφέλη της γενναιοδωρίας επεκτείνονται πολύ πέρα από τον εργασιακό χώρο.
Οι άνθρωποι που είναι γενναιόδωροι είναι κατά μέσο όρο σωματικά υγιέστεροι. Έχουν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, η οποία έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες.
Ένα αξιοσημείωτο πείραμα του Harvard απέδειξε ότι η γενναιοδωρία μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει πιο ευτυχισμένους.
Οι ερευνητές έδωσαν σε συμμετέχοντες μετρητά και τους ζήτησαν να αγοράσουν ένα δώρο για τον εαυτό τους ή για κάποιον άλλον. Τα άτομα που ξόδεψαν το απρόσμενο ποσό σε κάποιον άλλο ένιωσαν πιο ικανοποιημένα και παρέμειναν πιο ευτυχισμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το πνεύμα της προσφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι, ενώ συχνά σκεφτόμαστε την οικονομική γενναιοδωρία, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είμαστε γενναιόδωροι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας.
Μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι με τον χρόνο μας. Μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι δείχνοντας εκτίμηση στους άλλους. Μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι παρέχοντας εποικοδομητική ανατροφοδότηση.
Μπορούμε απλώς να είμαστε γενναιόδωροι με τις γνώσεις μας.
Πηγή: Forbes
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Το επίπεδο αυτοσεβασμού μας λειτουργεί σαν πυξίδα που υπαγορεύει στους άλλους πώς να μας συμπεριφέρονται
Ο ρόλος του πατέρα ξεκινά πριν από τη γέννηση του παιδιού και διαρκεί για όλη τη ζωή του
10 ρίσκα που αξίζει να πάρετε για να απολαύσετε περισσότερο τη ζωή
Comments are closed.