Δυστυχώς η αδικία είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Είτε πρόκειται για τη σειρά που μας πήραν στο ταμείο του σούπερ μάρκετ είτε το να είμαστε το θύμα ενός σοβαρού παραπτώματος, η αδικία είναι με΄ρος της ανθρώπινης εμπειρίας.
Αν και είναι φυσικό να αναστατωνόμαστε όταν συμβαίνει κάτι άδικο, ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε απέναντι στις αδικίες επηρεάζει τη συνολική μας ευημερία.
Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας το να κρατάς τις αδικίες και να ξαναζείς συναισθήματα θυμού διαιωνίζει αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία τελικά συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία και βλάπτουν τη γενική μας ευεξία.
Οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στην προώθηση της συγχώρεσης , κυρίως μέσω παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχονται κατά τη διάρκεια των συμβουλευτικών συνεδριών.
Μια συστηματική ανασκόπηση που συνέλεξε δεδομένα από 15 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες που μετρούσαν την αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων, διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις συγχώρεσης μειώνουν τα επίπεδα κατάθλιψης, θυμού και εχθρότητας.
Παράλληλα, συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους.
Εάν δεν είστε διατεθείμενοι να κλείσετε ραντεβού με έναν θεραπευτή για να αρχίσετε να εργάζεστε πάνω στη συγχώρεση, δοκιμάστε να εφαρμόσετε την ακόλουθη μέθοδο…
Ένας κορυφαίος ερευνητής της συγχώρεσης -ο καθηγητής ψυχολογίας Everett Worthington- έχει δημιουργήσει αυτοκατευθυνόμενες παρεμβάσεις συγχώρεσης που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν οποιονδήποτε επιθυμεί να εξερευνήσει τα συναισθήματά του και να μάθει να συγχωρεί.
Ας γνωρίσουμε το πρόγραμμα REACH που περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε στάδια:
- Θυμηθείτε τι σας πλήγωσε, τι σας συνέβη και αποφασίστε ότι θέλετε να συγχωρήσετε.
- Δείξτε ενσυναίσθηση στον παραβάτη. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι μπορεί να σκεφτόταν ή να αισθανόταν ο δράστης.
- Δώστε το αλτρουιστικό δώρο της συγχώρεσης. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να θυμηθείτε μια στιγμή που πληγώσατε εσείς κάποιον άλλο κι εκείνος σας συγχώρεσε. Προσφέρετε αυτό το ίδιο δώρο σε αυτόν που σας αδίκησε.
- Δεσμευτείτε δημόσια για συγχώρεση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να γράψετε ένα σημείωμα στον εαυτό σας ή στο άτομο που σας αδίκησε, να το πείτε σε έναν έμπιστο φίλο ή να μιλήσετε με το άτομο που σας αδίκησε.
- Κρατήστε τη συγχώρεση. Αναμφίβολα θα θυμάστε την αδικία και τα θυμωμένα συναισθήματά σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε κάνει την επιλογή να συγχωρήσετε.
Ο Worthington έχει μελετήσει αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζοντάς το σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η πιο πρόσφατη μελέτη του χρησιμοποίησε το πρόγραμμα αυτό για να διδάξει τη συγχώρεση σε περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες από πέντε διαφορετικές χώρες.
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι προώθησε τη συγχώρεση και βελτίωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους των συμμετεχόντων.
Μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν πώς να συγχωρούν μέσω θεραπείας, άλλοι μπορούν να καλλιεργήσουν τη συγχώρεση μόνοι τους χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές.
Σε κάθε περίπτωση το να μάθετε πώς να συγχωρείτε τους ανθρώπους για τις παραβάσεις τους —μεγάλες ή μικρές— συμβάλλει στην ψυχικής σας υγεία και τη συνολική σας ευημερία.
Πηγή: psychologytoday
Διαβάστε ακόμη: Πώς να σταματήσετε να ζείτε με τύψεις
Καλλιεργήστε τη συμπόνια για τον εαυτό σας με έναν διαλογισμό ευγένειας κι αγάπης προς αυτόν
Comments are closed.