Το σύνδρομο της Κασσάνδρας είναι μια διαταραχή συμπεριφοράς που οδηγεί όσους πάσχουν από αυτό να εκφράζουν και να διατυπώνουν συστηματικά καταστροφικές προφητείες.

Όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους.

Αυτή η απαισιοδοξία εκφράζεται με φράσεις όπως: «Σίγουρα δεν θα τα καταφέρω» ή «Αυτή η δέσμευση είναι πολύ επαχθής για μένα, σίγουρα κάτι θα πάει στραβά».

Έτσι, το άτομο εγκλωβίζεται στην ασφάλεια της συνήθειας.

Αυτή η ψευδής ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενη δυσαρέσκεια, σε σημείο να προκαλέσει άγχος ή μορφές κατάθλιψης.

Τι αντιπροσωπεύει ο μύθος της Κασσάνδρας;

Όπως και άλλες ψυχολογικές καταστάσεις (π.χ. το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα στην ψυχανάλυση), το σύνδρομο αυτό συνδέεται με την ελληνική μυθολογία.

Στην πραγματικότητα, ο ελληνικός μύθος της Κασσάνδρας αφηγείται την ιστορία αυτής της νεαρής γυναίκας, κόρης του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου και της συζύγου του Εκάβης, την οποία ο θεός Απόλλωνας ερωτεύεται .

Για να την ευχαριστήσει, ο Απόλλωνας της δίνει το δώρο της προφητείας . Η Κασσάνδρα αρνείται το ενδιαφέρον του θεού και εκείνος για να την εκδικηθεί εξασφαλίζει πως κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να πιστέψει τις προφητείες που θα προφέρει.

Προφητείες όπως η απαγωγή της Ελένης και ο Τρωικός πόλεμος που ακολούθησε.

Ήταν ο Gaston Bachelard , ένας Γάλλος φιλόσοφος, που επινόησε τον όρο Cassandra Complex το 1949.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της ψυχολογικής διαταραχής;

Το άτομο που πάσχει από αυτό το σύνδρομο οδηγείται σε καταστροφικές προσδοκίες για το δικό του μέλλον και το μέλλον των άλλων, προβλέψεις που δεν πιστεύουν οι άλλοι.

Επίσης, βιώνει ένα συνεχές αίσθημα φόβου, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τη δική του αξία.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο παρουσιάζουν επομένως σημαντική δυσκολία στο να αγαπήσουν τον εαυτό τους .

Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος  εντός του οποίου το άτομο που επηρεάζεται από αυτό το σύνδρομο τείνει να κάνει λάθη γιατί το λάθος ή η αποτυχία είναι αυτό που αναπόφευκτα αναμένεται.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της Κασσάνδρας;

Είναι δυνατό να βρούμε τον τρόπο να συναντήσουμε τον αληθινό μας εαυτό και να παραμερίσουμε οριστικά τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Βέβαια, απαιτείται επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη για να γίνει αυτό το ταξίδι .

Μέσα από ένα θεραπευτικό μονοπάτι, στην πραγματικότητα, το άτομο θα μπορεί να εξερευνήσει την προσωπική του ιστορία και θα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί σε ποιο βαθμό το δικό του καταστροφικό όραμα το οδηγεί να ενεργεί με δυσλειτουργικό τρόπο.

Θα μπορεί, επίσης. να μάθει να διακρίνει τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες από τα δεδομένα της πραγματικότητας , ώστε να προσεγγίζει κάθε πιθανό γεγονός και τα αποτελέσματά του με μεγαλύτερη επίγνωση και γαλήνη.

Πηγή: Psiche

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΤι καθορίζει το περιεχόμενο των ονείρων μας;

Η προσφορά είναι πλούτος ψυχής

 

Comments are closed.

Exit mobile version