H κούραση συνήθως υποδηλώνει σωματική εξάντληση, αλλά μπορεί να είναι και ένδειξη ενεργειακής ή πνευματικής ανισορροπίας.
Παρόλο που με ευκολία αναζητούμε τα οργανικά αίτια της κούρασης, σπάνια συνειδητοποιούμε και την πνευματική της διάσταση.
Πώς, όμως, συνδέεται η πνευματική και ψυχική μας κατάσταση με την κόπωση, σύμφωνα με το Spirituality Health;
1. Ανάρρωση
Ένας λόγος που μπορεί να περνάμε μια περίοδο κούρασης είναι επειδή αναρρώνουμε από κάτι. Ίσως είχαμε μια τραυματική εμπειρία, μια μεγάλη απώλεια ή μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή—ακόμα και μια θετική αλλαγή ζωής.
Το σύστημα΄ μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και, ενδεχομένως, να ξεπεράσει ό, τι έχει συμβεί.
Η κουλτούρα μας είναι πολύ επικεντρωμένη στην παραγωγικότητα και στο να «προχωράμε» όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά το σώμα μας δε λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Η θλίψη, συγκεκριμένα, μπορεί να λάβει τη μορφή εξάντλησης. Χρειάζεται να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας, για να τη βιώσουμε.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι επίσης κάπως κατεσταλμένο, όταν θρηνούμε. Επομένως, έχουμε ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση.
Οι αλλαγές απαιτούν από εμάς να καταβάλουμε περισσότερη σκέψη και ενέργεια. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να αισθανόμαστε καταπονημένοι και εξαντλημένοι. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε την ανάγκη μας για ξεκούραση και χαλάρωση.
Απώλεια Ζωντάνιας/Κατάθλιψη
Όταν είμαστε κουρασμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο να αισθανθούμε χαρά ή ακόμα και ευχαρίστηση.
Μπορεί να υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της κόπωσης και της κατάθλιψης, καθώς η υπερβολική κούραση μπορεί να είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της κατάθλιψης.
Μερικές φορές η κατάθλιψη προκαλείται από ένα συναισθηματικό μπλοκάρισμα: φόβο ή αδυναμία να αισθανθούμε και να επεξεργαστούμε συναισθήματα λόγω κάποιας εσωτερικής προσαρμογής, η οποία μπορεί να έχει ξεκινήσει πριν από χρόνια.
Χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια για να αποφύγουμε τα συναισθήματά μας παρά να τα νιώσουμε. Επιπλέον, όταν μπλοκάρουμε οποιοδήποτε συναίσθημα, μπλοκάρουμε όλα τα συναισθήματα. Οπότε αν δεν νιώθουμε τη λύπη ή το θυμό μας, δεν νιώθουμε επίσης χαρά, ενθουσιασμό, πάθος ή οτιδήποτε άλλο.
Ακόμα κι αν ανακαλύψετε ότι μέρος της κούρασης σχετίζεται με χαμηλό σίδηρο, αυτό εξακολουθεί να δείχνει ότι το αίμα σας έχει χάσει μέρος της δύναμης και της ζωτικότητάς του. Η δύναμη της ζωής που ρέει μέσα σας έχει γίνει αργή και αναιμική.
Η λήψη ενός συμπληρώματος σιδήρου μπορεί συχνά να κάνει τη διαφορά, αλλά ίσως αξίζει επίσης να αναλογιστείτε αν δώσατε την κατάλληλη φροντίδα στον εαυτό σας και γιατί τα αποθέματά σας σε σίδηρο είναι τόσο χαμηλά.
Ενδέχεται να χρειαστεί να συνεργαστείτε με έναν σύμβουλο ή έναν θεραπευτή, για να μετατοπίσετε συναισθηματικά εμπόδια.
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει θλίψη και θυμό και, εν συνεχεία, εμπλουτίστε τη ζωή σας με στιγμές χαράς και ευχαρίστησης.
Ανισορροπία του νευρικού συστήματος
Μερικές φορές είμαστε συνέχεια κουρασμένοι, παρόλο που κοιμόμαστε αρκετά τη νύχτα.
Αλλά το γεγονός πως κοιμόμαστε με ευκολία, μπορεί να οφείλεται συχνά στην πνευματική και ψυχική μας καταπόνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω του έντονου άγχους και της συνεχούς πίεσης.
Ωστόσο, η αναισθησία εξαιτίας της εξάντλησης δεν μπορεί να συγκριθεί με τον βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο (ειδικά αν όλη τη νύχτα βλέπουμε εφιάλτες).
Αν συμβαίνει αυτό, το νευρικό σας σύστημα είναι εκτός ισορροπίας – πολύ δραστήριο για να σας επιτρέψει να ξεκουραστείτε βαθιά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Για να βοηθήσετε στην επαναφορά του νευρικού σας συστήματος, πρέπει να ασχοληθείτε με το σώμα και τη φυσική εμπειρία της καθημερινότητάς σας.
Για πολλούς ανθρώπους, αυτό το μοτίβο συχνά συνοδεύεται από ένα ιστορικό τραύματος. Επομένως, μπορεί να είναι ωφέλιμο να δοκιμάσετε κάποιες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να απελευθερώσετε το τραύμα, όπως η θεραπεία EMDR.
Διαβάστε: Πώς το EMDR μπορεί να μας θεραπεύσει;
Επιπρόσθετα, η κατανάλωση τροφών με υψηλή θρεπτική αξία, η γιόγκα και η επαφή με τη φύση μπορεί να συντελέσουν στην ισορροπία του νευρικού σας συστήματος.
Το Σύνδρομο του Φροντιστή
Όταν πάσχουμε από το σύνδρομο του φροντιστή (ή το άγχος του φροντιστή), αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο στη φροντίδα άλλων ανθρώπων, ώστε παραμελούμε συστηματικά τις δικές μας ανάγκες.
Μερικές φορές, βέβαια, αυτό συμβαίνει λόγω των συνθηκών. Για παράδειγμα, οι νέοι γονείς ή τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τους ηλικιωμένους γονείς τους ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους είναι εξ ορισμού φροντιστές.
Μπορεί επίσης να ασκείτε ένα επάγγελμα φροντίδας, όπως διδασκαλία, νοσηλεία, θεραπεία μασάζ, συμβουλευτική κ.λπ.
Ωστόσο, μερικές φορές εκδηλώνουμε αυτήν τη συμπεριφορά, επειδή έχουμε κάποιες εδραιωμένες ιδέες σχετικά με το πώς η δική μας αξία συνδέεται με το να είμαστε απαραίτητοι, να ευχαριστούμε τους ανθρώπους και να είμαστε αυτός που ενδιαφέρεται πάντοτε για τους άλλους.
Σε αυτήν την περίπτωση, η κούραση μπορεί να προσπαθεί να σας πει ότι οι ανάγκες σας θυσιάζονται στην προσπάθειά σας να φροντίσετε τους άλλους. Ίσως χρειαστεί, λοιπόν, να εξετάσετε την κατάστασή σας και να δείτε εάν, για παράδειγμα, μπορείτε να λάβετε περισσότερη βοήθεια.
Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να εξετάσετε τα όριά σας και τυχόν εσωτερικές πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να υπερασπιστείτε αυτά τα όρια.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: O μαρασμός ως προϋπόθεση της άνθισης
Πώς μια βόλτα με τον σκύλο μας μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία
Comments are closed.