Οι αγκαλιές, τα φιλιά και άλλα στοργικά αγγίγματα είναι σημαντικά μέρη όλων των ρομαντικών σχέσεων, αλλά οι άνθρωποι διαφέρουν αρκετά στο πόσο συχνά αγκαλιάζουν και φιλούν τους συντρόφους τους.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports , επικεντρώθηκε στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ αφής και αγάπης σε πολλές διαφορετικές χώρες ( Sorokowska et al., 2023 ).
Ενώ μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που αγαπούν περισσότερο τους συντρόφους τους τους αγγίζουν και περισσότερο, πολιτιστικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν έντονα αυτή τη συσχέτιση, καθιστώντας αυτό το είδος ψυχολογικής έρευνας εξαιρετικά σημαντικό.
Στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλή την επιστήμονα Agnieszka Sorokowska πραγματοποίησε δύο διαφορετικά πειράματα:
Στο πρώτο πείραμα αναλύθηκαν δεδομένα από 7.681 εθελοντές από 37 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι βρίσκονταν σε σχέση.
Συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για το πόσο αγαπούσαν τον σύντροφό τους και ένα για τον ρόλο του στοργικού αγγίγματος στη σχέση τους.
Σε αυτό το ερωτηματολόγιο έδειξαν στους εθελοντές φωτογραφίες ανθρω΄πων που αντάλλασσαν αγκαλιές, φιλιά και χάδια.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν επιδείκνυαν ή όχι αυτές τις συμπεριφορές με τον σύντροφό τους την εβδομάδα πριν από τη συμμετοχή τους στο πείραμα.
Σε ποιες χώρες οι άνθρωποι έδειξαν το πιο στοργικό άγγιγμα προς τους συντρόφους τους;
Η νούμερο ένα χώρα ήταν η Αυστρία (97,3), ακολούθησε η Γερμανία (96,8) και η Κούβα (95,8).
Το λιγότερο στοργικό άγγιγμα προς τους συντρόφους τους το έδειξαν εθελοντές από την Κίνα (52,8), την Ολλανδία (57,5) και την Ουκρανία (58,6).
Οι επιστήμονες ερεύνησαν, επίσης, εάν η ποσότητα του στοργικού αγγίγματος που δείχνει κάποιος προς τον σύντροφό του σχετίζεται με το πόσο πολύ τον αγαπούσε. Βρέθηκε σαφής συσχέτιση.
Σε όλες τις χώρες, οι άνθρωποι που αγαπούσαν τους συντρόφους τους έδειξαν, επίσης, περισσότερους τύπους στοργικής επαφής προς τον σύντροφό τους.
Στο δεύτερο πείραμα της μελέτης, οι επιστήμονες διερεύνησαν αυτή τη σχέση μεταξύ αγάπης και αφής με περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε αυτό το μέρος της μελέτης, 199 εθελοντές από την Πολωνία συμπλήρωσαν ένα πιο λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με το άγγιγμα στις ρομαντικές τους σχέσεις, το λεγόμενο Affective Touch Survey.
Σε σύγκριση με το πρώτο πείραμα, οι εθελοντές δε ρωτήθηκαν μόνο εάν έδειξαν στοργικό άγγιγμα προς τον σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από το πείραμα, αλλά και πόσες φορές άγγιξαν τους συντρόφους τους.
Πόσο συχνά άγγιζαν οι συμμετέχοντες τους συντρόφους τους;
Κατά μέσο όρο, οι εθελοντές άγγιζαν τους συντρόφους τους 3,36 φορές την ώρα.
Για το αγκάλιασμα ο μέσος όρος ήταν 0,61 την ώρα, για το χάιδεμα 0,67, για το φιλί 1,08 και για το αγκάλιασμα 0,89.
Οι εθελοντές διέφεραν αρκετά στο πόσο αγκάλιαζαν και φιλιούνταν.
Για το αγκάλιασμα, το εύρος ήταν μεταξύ μηδέν και 10 αγκαλιών την ώρα, και για το φιλί ήταν μεταξύ μηδέν και 20 φιλιών την ώρα.
Αν υποθέσετε ότι κάποιος κοιμάται περίπου οκτώ ώρες το 24ωρο, το χρονικό αυτό διάστημα αντιστοιχεί σε 160 αγκαλιές και 320 φιλιά την ημέρα.
Συγκρίσιμο με το πρώτο πείραμα, το άγγιγμα και η αγάπη είχαν μια ισχυρή στατιστική συσχέτιση.
Οι άνθρωποι που αγαπούσαν περισσότερο τους συντρόφους τους τους άγγιζαν, επίσης, περισσότερο.
Τα ερωτευμένα ζευγάρια αγγίζουν περισσότερο
Ενώ η μελέτη βρήκε μεγάλες διαφορές στη συχνότητα των αγκαλιών και των φιλιών μεταξύ των χωρών, η σχέση μεταξύ αγάπης και αφής ήταν καθολική.
Οι άνθρωποι που αγαπούσαν τους συντρόφους τους έδειξαν υψηλότερα επίπεδα αγκαλιάς, φιλιών και άλλων στοργικών κινήσεων.
Όταν, λοιπόν, αμφιβάλλετε για το αν πρέπει να αγκαλιάσετε τον σύντροφό σας, κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη!
Εσύ πόσο συχνά αγκαλιάζεις ή φιλάς τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σου;
Πηγή: psychologytoday
Διαβάστε ακόμη: Πώς λειτουργεί η «αγκαλιά της πεταλούδας»;
Comments are closed.