Οι συμπεριφορές που χρειάζεται να υιοθετήσουμε για να προσελκύσουμε τον κατάλληλο σύντροφο ή τους άλλους ανθρώπους έχουν αναλυθεί επανειλημμένα σε αμέτρητα άρθρα, τα οποία περιγράφουν ποια στοιχεία του χαρακτήρα μας έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γοητεύσουν τους άλλους.

Ωστόσο, ο ψυχισμός κάθε ανθρώπου έχει  ιδιαίτερες πτυχές, που είναι πολύ πιθανόν, όταν αναδυθούν να απειλήσουν την εκάστοτε σχέση.

Αν δε θέλουμε, λοιπόν, η σχέση μας να τελειώσει άδοξα ή να καταλήξει να γίνει ένα πεδίο αναδυόμενων συμβιβασμών ή συνεχών κρίσεων και διαφωνιών, χρειάζεται να εστιάσουμε πέρα από τα θετικά μας στοιχεία σε όλα εκείνα τα υποκείμενα χαρακτηριστικά μας που μπορεί να απωθήσουν ένα σύντροφο ή οποιονδήποτε άλλο μακριά μας.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο και σύμβουλο γάμου, Randi Gunther, Ph.D. , οι άνθρωποι που βιώνουν συνεχώς αποτυχία στις σχέσεις τους παρουσιάζουν 10 συμπεριφορές που με την πάροδο του χρόνου απωθούν από τη σχέση τους άλλους ανθρώπους:

1. Αγανάκτηση

Οι άνθρωποι που εκφράζουν συνεχώς αγανάκτηση στον σύντροφό τους, στην ουσία εγχέουν διαρκή τοξικότητα στη σχέση τους.

Στην ουσία η συμπεριφορά αυτή καλύπτει δικές τους αδυναμίες, τις οποίες προβάλλουν στους άλλους.

2. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Άνθρωποι που ζουν σε μία διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης δυσκολεύονται να χαλαρώσουν, προβλέπουν συνεχώς πιθανές κρίσεις και είναι πάντοτε έτοιμοι να επιδοθούν στη μάχη.

Κατά συνέπεια, εστιάζουν αποκλειστικά στο μέλλον και αδυνατούν να είναι παρόντες τη στιγμή και στη σχέση τους.

3. Χαμηλή ανοχή ματαίωσης

Είστε από εκείνους που εξοργίζονται εύκολα;

Σας εκνευρίζουν συχνά άνθρωποι και καταστάσεις;

Αντιδράτε γρήγορα όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα περιμένατε;

Νιώθετε ότι οι άλλοι χρειάζεται συχνά να σας ηρεμήσουν;

Κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται γύρω από ένα άτομο που δυσανασχετεί συνεχώς για τα πάντα.

Η συμπεριφορά αυτή αποστραγγίζει τη χαρά που μπορούμε να βιώσουμε από οποιοδήποτε καλό ή χαρούμενο γεγονός μπορεί να μας συμβεί.

4. Ατελείωτη ανασκόπηση γεγονότων

Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται την ανάγκη να εξετάζουν πράγματα επανειλημμένα, να εμβαθύνουν διαρκώς σε αυτά και να ξαναζούν κάθε αγωνιώδη τους στιγμή.

Συνήθως είναι  απασχολημένοι με αυτού του είδους τις αιώνιες και εμμονίκες αναζητήσεις. Έτσι,  κάθε νέα πληροφορία που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να σταματήσουν αυτό τον φαύλο κύκλο περνάει απαρατήρητη.

5. Διαρκώς στο προσκήνιο

Είναι πολύ δύσκολο να σχετιζόμαστε με κάποιον που βλέπει τον κόσμο μόνο από τη δική του οπτική γωνία.

Κάποιον που μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του, δεν κάνει ερωτήσεις και δεν παρακολουθεί όσα λέμε εμείς πάνω σε μία συζήτηση.

Όσο χαρισματικό και αν είναι το άτομο αυτό, το γεγονός ότι κλέβει τη μερίδα του Λέοντος σε κάθε αλληλεπίδραση, μας απωθεί μακριά του.

6. Συνεχή καθυστέρηση

Δεν υπάρχει επιτυχημένος τρόπος να αντιμετωπίσουμε έναν άνθρωπο που συνεχώς μας κρατά σε αναμονή.

Τα άτομα αυτά καθυστερούν διαρκώς εξαιτίας της αδράνειάς τους.

Τους είναι αρκετά δύσκολο να εγκαταλείψουν αυτό που κάνουν ή να προγραμματίσουν κατάλληλα το χρόνο τους προκειμένου να βρεθούν εντός χρονικών πλαισίων.

Αναμφίβολα, οι γύρω τους τούς χαρακτηρίζουν ως παθητικούς ή επιθετικούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τους ανεχτούν.

7. Μη τήρηση των συμφωνιών

Εάν θέλετε να απομακρύνετε τους άλλους, ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να μην τηρείτε τις συμφωνίες σας.

Η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμελιώδες συστατικό μιας επιτυχημένης σχέσης. Για αυτό και όταν κάποιος συχνά αγνοεί ή εκλογικεύει την παραβίαση συμφωνιών χωρίς προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης, απομακρυνόμαστε από αυτόν.

Είναι ανθρώπινο το να δίνουμε υποσχέσεις και κάποιες φορές να μην μπορούμε να τις τηρήσουμε. Αλλά είναι τρομερά επιζήμιο το να μην αναγνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν στη σχέση μας.

8. Υπεροψία

Πρόκειται για άτομα παρανοϊκά που νιώθουν ότι οι άλλοι τους εκμεταλλεύονται και φοβούνται μήπως αδικηθούν.

Έτσι, διαπραγματεύονται συνεχώς για να πετύχουν την καλύτερη προσφορά σε κάθε τους αλληλεπίδραση, παίρνουν πιο εύκολα από ότι δίνουν και κατηγορούν εύκολα τους άλλους ότι τους εκμεταλλεύονται.

Συχνά, μάλιστα, αισθάνονται ότι οι άλλοι δεν αξίζουν τη γενναιοδωρία τους εάν δεν κάνουν κάτι για να την κερδίσουν.

9. Σαρκασμός

Το παιχνιδιάρικο πείραγμα είναι αποδεκτό όταν αυτοί που αλληλεπιδρούν είναι εντάξει με αυτό.

Ωστόσο, ο σαρκασμός που εμπεριέχει ένα είδος περιφρόνησης ή κοροϊδίας, μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να αισθανθεί άβολα, ακόμα και αν χαμογελάσει καλοσυνάτα.

Οι άνθρωποι που επιδίδονται σε διαρκή σαρκασμό μπορεί να είναι ανασφαλείς, να νιώθουν άβολα με την οικειότητα ή να φοβούνται ότι θα γίνουν οι ίδιοι περίγελος.

Όσο καλή αίσθηση του χιούμορ και αν έχει κάποιος, κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί κάποιον που πληγώνει συνεχώς με τα αστεία του.

10. Αιώνιο θύμα

Καθένας από μας περνά περιόδους στη ζωή του που βρίσκεται πραγματικά στη θέση του θύματος, έχοντας υποστεί κάποιο τραύμα ή μία σοβαρή απώλεια.

Οι περισσότεροι από μας κάνουμε ό,τι καθίσταται δυνατό για να ανακάμψουμε και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.

Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που παριστάνουν διαρκώς το θύμα, όπου πάντα κάποιος τους αδικεί και συνεχώς βιώνουν εμπειρίες εξαπάτησης.

Κατά τη γνώμη τους τίποτα δεν μπορεί να κάνει την κατάστασή τους πιο υποφερτή και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το βάθος της απελπισίας τους.

Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να προσπαθήσουν να βοηθήσουν, αλλά στο τέλος φεύγουν απογοητευμένοι, αφήνοντας τα «θύματα» παντρεμένα με τη λύπη τους…

Πηγή: psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: Μήπως στη σχέση σου λέγονται αυτές οι 8 τοξικές φράσεις;

Διατηρήσετε δυνατή τη σχέση σας με αυτές τις 4 συνήθειες

Κατανοώντας το «σύνδρομο του απατεώνα»…

Write A Comment

Recipe Rating




Exit mobile version