«Το τραύμα είναι μια συναισθηματική αντίδραση σε ένα τρομερό γεγονός, όπως ένα ατύχημα, ένας βιασμός ή μια φυσική καταστροφή», σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία (APA).
Όταν βιώνουμε κάποιο τραύμα, μπορεί να αντιδράσουμε με διάφορους τρόπους, στην προσπάθειά μας να το αντιμετωπίσουμε.
Κάποιοι άνθρωποι γίνονται επιθετικοί (αντίδραση πάλης), άλλοι τρέχουν μακριά (αντίδραση φυγής) και άλλοι είναι ανίκανοι να πάρουν μια απόφαση (αντίδραση παγώματος).
Η αντίδραση τραύματος παραίτησης/κολακείας (fawn trauma response), όπως διαβάζουμε στο Psychology Today είναι ένα είδος μηχανισμού αντιμετώπισης που χρησιμοποιούν κάποιοι άνθρωποι για να αποφύγουν τις συγκρούσεις.
Όσοι εκδηλώνουν την αντίδραση παραίτησης προσπαθούν να προλάβουν το πρόβλημα, σπεύδοντας να ικανοποιήσουν αυτόν που έχει κακοποιητική συμπεριφορά, προκειμένου να αποφύγουν τη σύγκρουση.
Αυτό σημαίνει ότι συμφωνούν με όλα όσα λέγονται, κάνουν μόνο πράγματα που είναι αποδεκτά από τους άλλους και παραμερίζουν τα προσωπικά τους συναισθήματα, προκειμένου να αποφύγουν τη σύγκρουση.
Τελικά, αυτό μπορεί να γίνει ένα μοτίβο συμπεριφοράς που μεταφέρεται στην ενήλικη ζωή.
«Η αντίδραση τραύματος παραίτησης συμβαίνει όταν μεγαλώνουμε ή αργότερα ζούμε σε ένα περιβάλλον με πολλές συγκρούσεις», εξηγεί η θεραπεύτρια, εκπαιδευτικός και δασκάλα γιόγκα, Gen Angela.
«Έτσι, με αυτόν το μηχανισμό προσπαθούμε να αποφύγουμε την κακοποίηση, να αποφύγουμε τη σύγκρουση, για να κατευνάσουμε το άτομο που φοβόμαστε. Στη συνέχεια, μπορεί επίσης να ανακαλύψετε ότι το κάνετε αυτό όχι μόνο με το άτομο που φοβάστε, αλλά με όλους στη ζωή σας».
Στο ακόλουθο βίντεο η Irene Lyon, η οποία ασχολείται με το νευρικό σύστημα, εξηγεί αναλυτικά τι είναι η αντίδραση τραύματος παραίτησης:
Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε την αντίδραση τραύματος παραίτησης;
Οι άνθρωποι με την αντίδραση τραύματος παραίτησης παρουσιάζουν συνήθως τις ακόλουθες συμπεριφορές:
- Δεν μπορούν να πουν «όχι», ακόμη και όταν δε θέλουν στην πραγματικότητα να κάνουν κάτι.
- Δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
- Καταπιέζουν τις δικές τους δικές τους ανάγκες για να κάνουν τους πάντες γύρω τους ευτυχισμένους.
- Αισθάνονται υπεύθυνοι για τις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων.
- Αισθάνονται σαν να μην έχουν τη δική τους ταυτότητα.
- Παρατηρούν συνεχώς τους άλλους για να δουν πώς πρέπει να αισθάνονται σε μια σχέση ή μια κατάσταση.
- Βιώνουν συνεχώς αισθήματα ενοχής.
Ακολουθούν 4 τρόποι για να το αντιμετωπίσετε:
1. Αναζητήστε θεραπεία.
Η επίσκεψη σε έναν θεραπευτή είναι ο ταχύτερος τρόπος για να μάθετε για πρότυπα συμπεριφοράς που ακολουθείτε, χωρίς να το γνωρίζετε. Ένας θεραπευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος και την αγωνία που προκύπτει από αυτούς τους παλαιούς μηχανισμούς αντιμετώπισης που αναπτύξατε στην παιδική ηλικία.
2. Θέστε όρια.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους ανθρώπους με αντίδραση τραύματος παραίτησης είναι ότι δεν ξέρουν πώς να θέτουν όρια.
Αν έχετε μάθει να ικανοποιείτε τους πάντες γύρω σας, μπορεί να είναι δύσκολο να χωρίς να αισθάνεστε ένοχοι.
Έτσι, καλό είναι να ξεκινήσετε με μικρότερα βήματα. Κάποιος προφέρει λάθος το όνομά σας; Διορθώστε τον. Οι φίλοι σας σάς πιέζουν να πάτε σε μια εκδήλωση ; Πείτε όχι. Τελικά, οι μικρές νίκες θα σας δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε μεγαλύτερα ζητήματα.
3. Σταματήστε να εξηγείτε υπερβολικά.
Όταν μαθαίνετε για πρώτη φορά να θέτετε όρια για τον εαυτό σας, η φυσική σας τάση είναι να απολογείστε και να αναλύετε τη συμπεριφορά σας , προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι όλοι ξέρουν ότι δεν τους παρακάμπτετε. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια της συγγραφέως Megan LeBoutillier, «Το “Όχι” είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση.». Δε χρειάζεται να πείτε κάτι παραπάνω.
«Σταματήστε να προσπαθείτε να κάνετε τους πάντες να νιώθουν άνετα γύρω σας», προτείνει η εναλλακτική θεραπεύτρια Lori Wheeler. «Δεν είναι αυτή η δουλειά σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι, όσο κι αν [προσπαθείτε], υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που απλά δεν πρόκειται να συνδεθούν μαζί σας, και αυτό είναι εντάξει».
Διαβάστε εδώ 5 πρακτικές για να κατακτήσετε τους στόχους σας αυτή τη χρονιά!
4. Μάθετε να αναθέτετε αρμοδιότητες.
Μέρος της αντίδρασης του τραύματος παραίτησης είναι να αισθάνεστε ότι πρέπει να χειρίζεστε κάθε εργασία και να πρωτοστατείτε σε κάθε έργο, προκειμένου να είστε πολύτιμος υπάλληλος στην εργασία σας.
Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, πιθανότατα θα νιώθετε επίσης μεγάλη πίεση να ικανοποιείτε τις ανάγκες όλων των άλλων.
Αλλά, το να είστε συγκεντρωτικός ενδέχεται να σας εξουθενώσει.
Να θυμάστε ότι επιτρέπεται να ζητάτε βοήθεια.
Δε θα πάψετε να είστε σπουδαίος φίλος/φίλη, αδελφός/ αδελφή, συνάδελφος και σύντροφος.
Πηγή: https://www.purewow.com