Έχετε αναρωτηθεί από ποια ηλικία ένα παιδί είναι ικανό να συνάψει φιλίες;

Η απάντηση είναι πολύ νωρίτερα από όσο νομίζουμε…

Μπορεί κατά τη νηπιακή ηλικία τα παιδιά να μην έχουν ακόμη αναπτύξει τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συνάψουν ολοκληρωμένες φιλίες, ωστόσο με τη βοήθειά μας μπορούν να παίξουν με τα άλλα παιδιά και να απολαύσουν το παιχνίδι.

Μάλιστα, ορισμένα παιδιά εκδηλώνουν έντονη κοινωνική συμπεριφορά στο στάδιο αυτό.

Έτσι, ήδη από την ηλικία των τριών ετών μπορεί να ακούσεις ένα νήπιο να αποκαλέσει κάποιον φίλο του, απλώς και μόνο επειδή έπαιξαν για παράδειγμα μαζί στην παραλία.

Αργότερα και με την εισαγωγή τους στο νηπιαγωγείο τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν τις παρέες από τους πραγματικούς φίλους.

Είναι αυτή ακριβώς η περίοδος που αρχίζουν να εκφράζουν την επιθυμία να συναντήσουν τους φίλους τους, αλλά ακόμη και να ονοματίζουν τον καλύτερό τους φίλο.

Κρίνεται πολύ σημαντικό, όταν τα παιδιά φτάσουν σε αυτό το στάδιο, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα βοηθήσουμε να χτίσουν τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να βιώσουν ωραίες εμπειρίες με φίλους και να συνάψουν δεσμούς μαζί τους.

Γιατί όμως η φιλία κρίνεται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών;

Το να έχει κανείς φίλους δεν είναι μόνο μία πηγή ευχαρίστησης και διασκέδασης, είναι πολλά περισσότερα, ειδικά για τα παιδιά.

Η φιλία στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητη για την κοινωνικοσυναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι φίλοι προσφέρουν πλούσιες ευκαιρίες για να μοιραστούν εμπειρίες, να επικοινωνήσουν, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να επιλύσουν προβληματισμούς και να δημιουργήσουν.

Το παιχνίδι με φίλους είναι ο καλύτερος τρόπος για να διδαχθούν τα παιδιά συνεργασία, τον υγιή τρόπο επίλυσης συγκρούσεων.

Γιατί;

Διότι η συνδιαλλαγή με φίλους μπορεί να τους διδάξει τον αυτοέλεγχο και την αυτορύθμιση των συναισθημάτων τους με εποικοδομητικό τρόπο.

Παράλληλα, οι φίλοι βοηθούν το παιδί να σκιαγράφησει την ταυτότητά του, να ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα, να καλλιεργήσει ομαδικό πνεύμα.

Τα οφέλη της φιλίας όμως δε σταματούν εδώ.

Το παιχνίδι με φίλους συμβάλλει, ακόμα, στην καλή σωματική υγεία, καθώς το παιδί ενθαρρύνεται να συμμετέχει σε διάφορες σωματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκειά του.

Τα παιδιά που χτίζουν ποιοτικές φιλίες αποδεδειγμένα έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και κατά συνέπεια, δημιουργούν ένα φράγμα προστασίας απέναντι στον εκφοβισμό.

Οι ίδιοι οι φίλοι του παιδιού μπορούν να εμποδίσουν άλλα παιδιά να το εκφοβίσουν.

Σχετική έρευνα κατέδειξε το γεγονός ότι η θυματοποίηση των συνομηλίκων είναι μια άκρως αγχωτική εμπειρία που επηρεάζει έως και το ένα τρίτο όλων των εφήβων και μπορεί να επιφέρει ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις.

Μερικά παραδείγματα αποτελούν το αυξημένο άγχος, κατάθλιψη, χρήση ναρκωτικών, η παραβατική συμπεριφορά, η μειωμένη αυτοεκτίμηση, καθώς και η χαμηλή σχολική επίδοση.

Με άξονα τις κοινωνικές πτυχές του εκφοβισμού, τη θυματοποίηση και ιδιαίτερα τις σχέσεις με τους συνομηλίκους, τα αποτελέσματα τις έρευνας κατέδειξαν ότι οι αυξημένες ευκαιρίες για θετική αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους και οι ομαδικές δραστηριότητες μπορούν να συμβάλλουν:

  • στη μείωση  του εκφοβισμού, της θυματοποίησης, του άγχους και των αντίστοιχων συναισθηματικών προβλημάτων που βιώνουν τα περιθωριοποιημένα παιδιά.

Επενδύστε χρόνο και διδάξτε από πολύ νωρίς στα παιδιά ποια στοιχεία συνθέτουν έναν καλό φίλο. Δηλαδή:
  • να είναι συμπαθής και συνεργάσιμος.

  • να μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του.

  • να ξέρει να μοιράζεται.

  • Να ζητάει συγνώμη και να συγχωρεί.

  • να έχει ενσυναίσθηση.

Με αυτό τον τρόπο θα τα βοηθήσετε να αναγνωρίζουν τα κατάλληλα πρόσωπα για να συνάψουν φιλίες. Ταυτόχρονα, θα έχουν υπόψιν τους πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τα ίδια στους φίλους τους.

Διαβάστε εδώ 7 δεξιότητες φιλίας να τους διδάξετε.

Χαρά Ρ.

Write A Comment

Recipe Rating




Exit mobile version