Οι επιλογές που κάνουμε για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ζωής μας αποκαλύπτουν από τι είμαστε πραγματικά φτιαγμένοι.
Θεωρούμε τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα ως τις θετικές ιδιότητες που αντανακλώνται στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις κάποιου.
Φιλοδοξούμε να έχουμε οι ίδιοι τέτοια στοιχεία στον χαρακτήρα μας ή να τα συναντάμε στους φίλους μας, την οικογένειά μας ή τους άλλους ανθρώπους γύρω μας.
Ποια είναι, όμως, στ’ αλήθεια τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα;
Στη θετική ψυχολογία, πολλοί ερευνητές χρησιμοποιούν την ταξινόμηση Values in Action (VIA), η οποία προσδιορίζει τα 24 δυνατά σημεία των χαρακτήρων, τα οποία οργανώνονται κάτω από έξι βασικές αρετές.
Οι αρετές αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικά που εκτιμούσαν από καιρό οι φιλόσοφοι και οι θρησκευτικές διδασκαλίες.
Τα δυνατά σημεία των χαρακτήρων αντιπροσωπεύουν τα μέσα για την επίτευξη αυτών των αρετών.
Οι αρετές και τα δυνατά σημεία βάσει του VIA είναι:
- Σοφία — δημιουργικότητα , περιέργεια, κρίση, αγάπη για μάθηση, προοπτική
- Θάρρος — γενναιότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, όρεξη
- Ανθρωπότητα — αγάπη, καλοσύνη, κοινωνικο- συναισθηματική νοημοσύνη
- Δικαιοσύνη — ομαδική εργασία , δικαιοσύνη, ηγεσία
- Εγκράτεια – συγχώρεση , ταπεινοφροσύνη, σύνεση, αυτορρύθμιση
- Υπέρβαση – εκτίμηση της ομορφιάς και της υπεροχής, ευγνωμοσύνη , ελπίδα, χιούμορ , πνευματικότητα
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως ο καλός χαρακτήρας είναι κάτι περισσότερο από ένα μόνο χαρακτηριστικό.
Είναι πραγματικά μια συλλογή θετικών χαρακτηριστικών.
Και τα καλά νέα είναι ότι οι έρευνες διαπιστώνουν ότι τα θετικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα αντιστοιχούν στην ευεξία, την ευτυχία , τη συναισθηματική και ψυχολογική υγεία, την απόδοση στην εργασία και την ικανοποίηση.
Χαρακτήρας και ανθεκτικότητα
Για να προσεγγίσουμε τις εκάστοτε αρετές χρειάζεται να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να συνδεθούμε μαζί του.
Απαιτεί από εμάς να καλλιεργήσουμε ιδιότητες που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα —συμπεριλαμβανομένης της κρίσης, της προοπτικής, της γενναιότητας, της επιμονής, της σύνεσης, της αυτορρύθμισης, της ευγνωμοσύνης, της ελπίδας, του χιούμορ και της πνευματικότητας.
Αυτά είναι από τα χαρακτηριστικά ενός ανθεκτικού ανθρώπου.
Όταν αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση, αποκαλύπτουμε τον χαρακτήρα μας – «από τι είμαστε φτιαγμένοι».
Σκεφτείτε την εξαιρετική πρόκληση του Μαντέλα, που φυλακίστηκε για σχεδόν τρεις δεκαετίες λόγω των προσπαθειών του να αντιταχθεί στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση χωρίς βία.
Ωστόσο, μπόρεσε, μετά την απελευθέρωσή του, να έχει τη σοφία, το θάρρος, την ανθρωπιά, τη δικαιοσύνη, την εγκράτεια και την υπερβατικότητα για να μπορέσει να σφίξει τα χέρια με τους δεσμοφύλακες που τον είχαν κρατήσει κλεισμένο για περισσότερα από 27 χρόνια.
Αυτός ο άνθρωπος που έγραψε στην αυτοβιογραφία του, Long Walk to Freedom , «Έμαθα ότι το θάρρος δεν ήταν η απουσία φόβου , αλλά ο θρίαμβος πάνω του. Ο γενναίος δεν είναι αυτός που δεν νιώθει φόβο, αλλά αυτός που νικάει αυτόν τον φόβο».
«Ο καλός χαρακτήρας δε διαμορφώνεται σε μια εβδομάδα ή ένα μήνα», έγραψε ο Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος του έκτου αιώνα π.Χ.
«Δημιουργείται σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα. Απαιτείται μακροχρόνια και υπομονετική προσπάθεια για να αναπτυχθεί ένας καλός χαρακτήρας».
Ο καλός χαρακτήρας εξελίσσεται κατά τη διάρκεια των εμπειριών της ζωής μας.
Κάθε χτύπημα στον δρόμο μας δοκιμάζει τον χαρακτήρα μας, αποκαλύπτει την ποιότητα των επιλογών μας, την ηθική μας και από τι είμαστε φτιαγμένοι.
Οι επιλογές που κάνουμε αυτές τις στιγμές—να αντιμετωπίσουμε γενναία την αλήθεια αντί να προσπαθούμε να κρυφτούμε από αυτήν, να αφήσουμε τα δάκρυα να αποκαλύψουν τη λύπη μας αντί να τα πνίξουμε για να προσποιηθούμε την αδιαφορία, να απομακρυνθούμε από τα σκληρά λόγια και να μην τα επιστρέψουμε—αποκαλύπτουν το άτομο που είμαστε πραγματικά.
Αυτές οι μικροεπιλογές συνολικά περιλαμβάνουν τη μεγάλη επιλογή του ποιοι θέλουμε να είμαστε, το πρόσωπο που παρουσιάζουμε στον κόσμο.
Ο δυνατός χαρακτήρας, η ανθεκτικότητα, η αυθεντικότητα και η γνήσια αυτοεκτίμηση πάνε χέρι-χέρι.
Ας θυμηθούμε τα λόγια Νέλσον Μαντέλα: «Μην με κρίνετε από την επιτυχία μου. κρίνετε με από το πόσες φορές έπεσα κάτω και ξανασηκώθηκα».
Είναι επιλογή μας να σηκωθούμε ξανά αφού πέσουμε την πρώτη ή την 50ή φορά που χτίζουμε την ανθεκτικότητά μας και δυναμώνουμε τον χαρακτήρα μας.
Πηγή: Psychologytoday
Διαβάστε ακόμη: Το μονοπάτι της εσωτερικής άνθησης
Comments are closed.