Το να ακολουθούμε την καρδιά μας από πολλούς θεωρείται μη πρακτικό, ωστόσο είναι αυτό που οδηγεί στην πραγματική επιτυχία και την αυτοπραγμάτωση.
Στην προσπάθειά μας να αναθρέψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα παιδιά μας, συχνά προβαίνουμε σε ενέργειες που επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που αγνοούμε τις ικανότητες που ξεχωρίζουν και εμμένουμε στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που είναι κατά τη δική μας κρίση χρήσιμες
Η συγγραφέας του πρωτοποριακού βιβλίου ” Πώς να αναθρέψετε έναν επιχειρηματία” Margot Machol Bisnow πήρε συνέντευξη από 70 κορυφαίους επιχειρηματίες και τις μαμάδες τους, προκειμένου να μας παρέχει έναν οδηγό για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναγνωρίσουν το πάθος τους και να επιλέξουν το επάγγελμα που αγαπούν.
Ορίστε μερικές φράσεις που οι γονείς αυτοί δε χρησιμοποιούσαν, καταφέρνοντας έτσι να μεγαλώσουν παιδιά με αυτοπεποίθηση, χαρά, ανθεκτικότητα και σκοπό στης ζωής τους.
#1 Δε σε εμπιστεύομαι, για αυτό και έλεγξα τις εργασίες σου και διόρθωσα τα λάθη σου
Η πλειοψηφία των γονέων υπογράμμισε τη σημασία του να καλλιεργούμε στα παιδιά το αίσθημα ευσυνειδησίας και υπευθυνότητας. Οι γονείς θα πρέπει να καθοδηγούν τα παιδιά, προκειμένου να επιλύουν μόνα τους τυχόν προβλήματα και να μαθαίνουν από τα λάθη τους με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
#2 θα σου αυξήσουμε το χαρτζιλίκι, προκειμένου να αγοράζεις ό,τι θες
Παρόλο που οι γονείς προέρχονταν από διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, όλοι τους δίδασκαν στα παιδιά τους την αξία των χρημάτων. Ακόμα και τα πιο εύπορα παιδιά δούλευαν προκειμένου να αυξήσουν το χαρτζιλίκι τους.
#3 Μέχρι να βελτιώσεις τους βαθμούς σου δεν θα παίξεις
Όλοι οι γονείς, ακόμη κι αν δε γνώριζαν με σιγουριά τα ταλέντα των παιδιών τους, πρόσφεραν τον χώρο προκειμένου να τα κυνηγήσουν. Ορισμένα παιδιά επιδιώκουν να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους, διατηρώντας παράλληλα καλή σχολική επίδοση. Άλλα παιδιά αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο καλλιεργώντας τα ταλέντα τους, χωρίς να παίρνουν τόσο καλούς βαθμούς στο σχολείο. Και στις δύο περιπτώσεις οι γονείς αυτοί ήταν υποστηρικτικοί.
#4 Θα σου δώσω περισσότερα χρήματα, εφόσον βελτιώσεις τους βαθμούς σου
Τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται να επιδιώκουν να βελτιώνονται και να δημιουργούν σπουδαία πράγματα, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα, γιατί κατά αυτό τον τρόπο θα μεγαλώσουν μαθαίνοντας να μετατρέπουν το εκάστοτε ταλέντο τους σε δική τους επιχειρηματική ιδέα και να προσφέρουν καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες.
Σε καμία περίπτωση τα παιδιά δε θα πρέπει να συνδέσουν την αξία των χρημάτων με κάτι που απεχθάνονται. Αντιθέτως, θα πρέπει να δουλεύουν σκληρά για κάτι που αγαπούν.
Έτσι, θα έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητα να προσφέρουν και να θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, προσθέτοντας την προσωπική τους πινελιά.
Εσύ ποια φράση θα πρότεινες να αφαιρέσουμε στην επικοινωνία μας με τα παιδιά;
Διάβασε εδώ Αν η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι το κλειδί για επιτυχημένα κι ευτυχισμένα παιδιά.