Θεωρητικά όλοι έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε, αλλά πόσοι από εμάς έχουμε μυηθεί στα μυστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας;

Η επιτυχημένη επικοινωνία εδράζεται στην ικανότητά μας να κατανοούμε το πρότυπο συμπεριφοράς του ατόμου που έχουμε απέναντί μας.

Το βιβλίο του Thomas Erikson, Ανάμεσα σε Ηλίθιους, εξηγεί τους τέσσερις βασικούς τύπους συμπεριφοράς που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε τους ανθρώπους.

Οι Κόκκινοι είναι δυναμικοί και επιβλητικοί, οι Κίτρινοι είναι κοινωνικοί και αισιόδοξοι, οι Πράσινοι είναι χαλαροί και φιλικοί, και οι Μπλε είναι αναλυτικοί και ακριβείς.

Στο 80% των ανθρώπων παρατηρείται ο συνδυασμός 2 κυρίαρχων χρωμάτων, ενώ στους υπόλοιπους ο συνδυασμός 3 χρωμάτων.

Παράλληλα, μάς εξηγεί πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κάθε τύπο ατόμου και να επικοινωνήσουμε μαζί του κατά τρόπο τελεσφόρο.

Ας γνωρίσουμε, όμως, καλύτερα αυτούς τους τύπους συμπεριφοράς!

Κόκκινη Συμπεριφορά

Ένα άτομο στο οποίο κυριαρχεί το κόκκινο πρότυπο συμπεριφοράς είναι τολμηρό, φιλόδοξο, ορμητικό και επιβλητικό.

Γρήγορα μπορείς να εντοπίσεις ένα κόκκινο άτομο, γιατί δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να κρύψει τα αληθινά του χρώματα.

Οι άνθρωποι που έχουν πολύ κόκκινο στη συμπεριφορά τους είναι εξωστρεφείς προσανατολισμένοι στην εργασία και απολαμβάνουν τις προκλήσεις. Παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και αισθάνονται άνετα να αναλαμβάνουν θέσεις ηγετικές και να παίρνουν ρίσκα.

Μια κοινή αντίληψη είναι ότι οι κόκκινοι είναι φυσικοί ηγέτες.

Έχουν άποψη για τα περισσότερα πράγματα και διώχνουν τις σκέψεις τους γρήγορα και αποτελεσματικά.

Απολαμβάνουν να κερδίζουν διαγωνισμούς που συχνά δεν υπάρχουν παρά μόνο στο μυαλό τους, όπως το να προσπερνούν έναν περαστικό στο δρόμο, να βρίσκουν την καλύτερη θέση στάθμευσης ή να νικούν σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Για έναν κόκκινο, αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως φυσική,  γιατί βλέπει τον εαυτό του ως νικητή.

Οι κόκκινοι συχνά ενοχλούνται με την νωθρότητα. Τους αρέσουν οι γρήγορες αποφάσεις. Μόλις η εργασία γίνει ασαφής ή καθυστερήσει, ένα άτομο με κόκκινο πρότυπο συμπεριφοράς θα διασφαλίσει ότι η ενεργητικότητα θα διατηρηθεί.

Αν θέλετε να προσαρμοστείτε στο ρυθμό του κόκκινου, πρέπει να μιλάτε και να ενεργείτε πιο γρήγορα.

Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν τα άτομα με κόκκινο πρότυπο συμπεριφοράς καταπιεστικά και αυταρχικά. Κάποιοι άλλοι τα χαρακτηρίζουν μαχητικά, αλαζονικά και εγωιστικά.

Ο κόκκινος τύπος συμπεριφοράς αισθάνεται άνετα με τη σύγκρουση γιατί, για αυτόν, είναι απλώς μια άλλη μορφή επικοινωνίας.

Είναι σημαντικό για τους κόκκινους να αισθάνονται ότι μπορούν να επηρεάσουν το τι κάνουν οι άνθρωποι και πώς σκοπεύουν να ενεργήσουν σε ορισμένα συγκεκριμένα θέματα.

Με λίγα λόγια, ενδιαφέρονται να ελέγχουν τους γύρω τους.

Κίτρινη Συμπεριφορά

Ένα κίτρινο άτομο είναι αισιόδοξο, χαρούμενο και με φωτεινή προοπτική.

Είναι σχετικά εύκολη υπόθεση να αναγνωρίσεις ένα άτομο στο οποίο κυριαρχεί το κίτρινο πρότυπο συμπεριφοράς. Είναι εκείνο που μιλάει όλη την ώρα και δίνει απαντήσεις αντί να κάνει ερωτήσεις.

Τα άτομα με πολύ κίτρινο χρώμα στη συμπεριφορά τους επικεντρώνονται στην ανάπτυξη σχέσεων. Είναι εξωστρεφή και μπορούν να είναι πολύ πειστικά. Είναι ενθουσιώδη και αισθάνονται ευχαρίστηση να μιλούν για τα συναισθήματά τους.

Δεν θα βρείτε κανέναν πιο πολυμήχανο από έναν κίτρινο. Οι κίτρινοι έχουν την ικανότητα να βλέπουν λύσεις εκεί που οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδο.

Ένας κίτρινος τολμά να πάει πέρα ​​από τις συνηθισμένες συμβάσεις, όταν είναι δημιουργικός.

Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να υλοποιήσει τις ιδέες του.

Ο ρεαλισμός δεν είναι γνώρισμα διακριτικό του κίτρινου. Ωστόσο, μια ιδέα μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη και ξαφνικά να βρει κάτι που λειτουργεί.

Οι κίτρινοι είναι επιδέξιοι ρήτορες. Γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι το ήθος τους είναι εξίσου σημαντικό με το ίδιο το μήνυμα.

Ως εκ τούτου, προσέχουν να σας κερδίσουν και με τη συμπεριφορά τους—συνήθως με το να είναι φιλικοί, να σας σφίξουν το χέρι ή να κάνουν προσωπικά σχόλια που θα σας κάνουν να νιώθετε σημαντικοί.

Στα αρνητικά των ατόμων με κίτρινο πρότυπο συμπεριφοράς συγκαταλέγονται ο εγωισμός, η υπερβολική αισιοδοξία και η επιφανειακή προσέγγιση.

Παράλληλα, ενδέχεται να είναι αφηρημένοι και απρόσεκτοι. Οι κίτρινοι δεν θα παραδεχτούν ότι είναι απρόσεκτοι, αλλά δεν έχουν φυσικό τρόπο να παρακολουθούν τα πράγματα.

Το βρίσκουν βαρετό να δουλεύουν με δομημένο τρόπο. Εάν υπάρχει κάτι που το κίτρινο άτομο θα ήθελε να αποφύγει, είναι η αίσθηση ότι ελέγχεται από σταθερά συστήματα.

Για να κερδίσετε ένα κίτρινο άτομο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.

Χαμογελάστε πολύ, διασκεδάστε και γελάστε.

Πράσινη Συμπεριφορά

Το πράσινο πρότυπο συμπεριφοράς είναι ίσως αυτό που κυριαρχεί σε σχέση με τα άλλα.

Ενώ οι κόκκινοι αναζητούν την απόδοση, οι κίτρινοι είναι δημιουργικοί και οι μπλε είναι τελειομανείς, οι πράσινοι είναι οι πιο ισορροπημένοι.

Αντισταθμίζουν με κομψότητα τα ακραία γνωρίσματα της συμπεριφοράς.

Οι πράσινοι δεν θα προσβάλλουν τους ανθρώπους, εάν μπορούν να το αποφύγουν.

Είναι εκ φύσεως φιλικοί και αξιόπιστοι άνθρωποι. Εάν ένα άτομο με πράσινη συμπεριφορά λέει ότι θα κάνει κάτι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει.

Ένας πράσινος θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλους, επομένως βοηθά ακόμη και άτομα που δεν του αρέσουν.

Είναι απρόθυμος να πάρει θέση σε ευαίσθητα θέματα. Μπορεί να έχει άποψη για πολλά θέματα, αλλά δεν την εκφράζει.

Η ασφάλεια θα είναι πάντα σημαντική για ένα άτομο με πράσινο πρότυπο συμπεριφοράς. Επιδιώκει τη σταθερότητα και θέλει όλα να είναι προβλέψιμα.

Το μόνο που θέλει είναι γαλήνη και ειρήνη. Έχει τη νοοτροπία ότι όλα πρέπει να είναι εύκολα.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ως κυρίαρχη ποιότητα το πράσινο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ως κοινωνία συχνά αδυνατούμε να δεχθούμε την αλλαγή με ανοιχτές αγκάλες. Το άγνωστο μοιάζει πάντα τρομακτικό.

Μπλε Συμπεριφορά

Οι μπλε δεν είναι θορυβώδεις, αλλά παρακολουθούν τι συμβαίνει. Αναλύουν, ταξινομούν, κρίνουν και αξιολογούν.

Ξέρεις ότι έχεις γνωρίσει ένα άτομο με μπλε συμπεριφορά, αν επισκεφτείς το σπίτι κάποιου και όλα είναι τακτοποιημένα και οργανωμένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό απαισιόδοξου και ρεαλιστή.

Οι μπλε σπάνια αναλαμβάνουν μεγάλους κινδύνους, καθώς επιθυμούν μια προβλέψιμη ζωή.

Μερικές φορές ένα άτομο στο οποίο κυριαρχεί το μπλε πρότυπο συμπεριφοράς μπορεί να διστάζει να ξεκινήσει κάτι, επειδή δεν μπορεί να εκτιμήσει τους κινδύνους.

Ένα μπλε άτομο γενικά λύνει τα πάντα δημιουργώντας προηγμένα συστήματα που μπορούν να διαχειριστούν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.

Ως εκ τούτου, οι μπλε δε θα αιφνιδιαστούν από απροσδόκητα γεγονότα όπως άλλοι. Και μακροπρόθεσμα, εξοικονομούν ενέργεια και χρόνο.

Κυρίως όμως οι μπλε δυσκολεύονται να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο, γιατί θέλουν να προετοιμαστούν σχολαστικά για αυτό. Οι μπλε έχουν εμμονή με τις λεπτομέρειες. Δεν τελειώνουν ποτέ τίποτα, γιατί πάντα υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουν.

Οι λεπτομέρειες είναι απαραίτητες για την επιτυχημένη επικοινωνία με ένα μπλε άτομο. Εάν θέλετε να τα καταφέρετε, πρέπει να είστε πολύ ακριβείς και προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τις απαντήσεις σε όλα.

Ολοκληρώνοντας…

Ο σκοπός του βιβλίου Ανάμεσα σε Ηλίθιους είναι να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης επικοινωνίας και να συνειδητοποιήσουμε πως η διαφορετικότητα δε συνιστά απειλή, αλλά παράγοντα δυναμικό στις σχέσεις μας με τους άλλους, αρκεί βέβαια να γνωρίζουμε πώς να την διαχειριστούμε.

Βιβλιογραφία: Erikson, Τ. (2019). Surrounded by Idiots. New York: St. Martin’s Essentials.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΦιλία: 6 τρόποι για να κερδίσεις τη συμπάθεια των άλλων ανθρώπων

Έχετε την τάση να ευχαριστείτε όλους τους άλλους; Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να κρύβει κάποιο τραύμα

5 συνήθειες των συναισθηματικά δυνατών ανθρώπων

Comments are closed.