Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτικά και μέταλλα στον οργανισμό και να προστατεύσετε από καρδιακές παθήσεις.

Με… μέτρο πάντοτε η μαύρη σοκολάτα εν γένει είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία σας.

Πάμε να δούμε 7 οφέλη της μαύρης σοκολάτας ή του κακάο που υποστηρίζονται από την επιστήμη:

#1. Είναι θρεπτική

Εάν αγοράζετε ποιοτική μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε είναι αρκετά θρεπτική.

Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών και είναι γεμάτη με μέταλλα.

Μια μπάρα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων με 70–85% κακάο περιέχει:

  • 11 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 66% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου
  • 57% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου
  • 196% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης χαλκού
  • 85% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγάνιου

Επιπλέον, παρέχει άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Φυσικά, τα 100 γραμμάρια είναι μια αρκετά μεγάλη ποσότητα και δεν πρέπει να την καταναλώνετε καθημερινά.

Γιατί; Διότι παρέχουν 600 θερμίδες και μέτριες ποσότητες ζάχαρης.

Το προφίλ λιπαρών οξέων του κακάο και της μαύρης σοκολάτας είναι επίσης θετικό.

Συγκεκριμένα, τα λίπη αυτά αποτελούνται κυρίως από ελαϊκό οξύ (ένα υγιές για την καρδιά λίπος που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο), στεατικό οξύ και παλμιτικό οξύ.

Το στεατικό οξύ έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη του σώματος. Το παλμιτικό οξύ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά αποτελεί μόνο το ένα τρίτο των συνολικών θερμίδων λίπους.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης διεγερτικά όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, αλλά είναι απίθανο να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα, καθώς η ποσότητα καφεΐνης είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον καφέ.

#2. Είναι ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών

Με βάση μελέτες, η σοκολάτα θεωρείται πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Αυτές περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες.

Σύμφωνα με έρευνες, οι πολυφαινόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων μορφών LDL («κακής») χοληστερόλης όταν συνδυάζονται με άλλα τρόφιμα όπως τα αμύγδαλα και το κακάο.

Μια μελέτη έδειξε ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινόλες και φλαβανόλες από οποιαδήποτε άλλα φρούτα που δοκιμάστηκαν, όπως τα βατόμουρα.

#3. Μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Τα φλαβανοειδή στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την ικανότητα των αρτηριών να παράγουν μονοξείδιο του αζώτου (NO).

Μία από τις λειτουργίες του ΝΟ είναι να στέλνει σήματα στις αρτηρίες για χαλάρωση, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και ως εκ τούτου μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αν και τα αποτελέσματα είναι συνήθως ήπια.

Ωστόσο, μια μελέτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έδειξε καμία επίδραση, οπότε πάρτε το με λίγο αλάτι.

Είναι πιθανό τα άτομα που λαμβάνουν ήδη θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση να μην έχουν επιπλέον όφελος από την προσθήκη φλαβανολών κακάο στη διατροφή τους.

#4. Αυξάνει την καλή χοληστερόλη

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Σε μια μικρή μελέτη, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συμπληρωμένης βρέθηκε ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Ορισμένες μορφές χοληστερόλης LDL είναι πιο πιθανό να οξειδωθούν, κάτι που συμβαίνει εάν αντιδράσουν με τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας.

Η οξείδωση καθιστά το ίδιο το σωματίδιο LDL αντιδραστικό και ικανό να βλάψει άλλους ιστούς, όπως τις αρτηρίες στην καρδιά σας.

Είναι απολύτως λογικό ότι το κακάο μειώνει τις επιρρεπείς στην οξείδωση μορφές της LDL.

Κι αυτό γιατί περιέχει μια πληθώρα ισχυρών αντιοξειδωτικών που εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες από την οξειδωτική βλάβη.

Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν επίσης να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα περιέχει και ζάχαρη, η οποία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

#5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ενώσεις της μαύρης σοκολάτας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι της οξείδωσης της LDL.

Μακροπρόθεσμα, αυτό θα πρέπει να επιφέρει πολύ λιγότερη χοληστερόλη στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Με την πάροδο του χρόνου, μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κακάο ή σοκολάτας πλούσιας σε φλαβανόλη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Μια ανασκόπηση μελετών αποκάλυψε ότι η κατανάλωση σοκολάτας 3 φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 9%.

Μια άλλη ανασκόπηση πρότεινε ότι η κατανάλωση 45 γραμμαρίων σοκολάτας την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 11%.

#6. Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τον ήλιο

Οι βιοδραστικές ενώσεις της μαύρης σοκολάτας μπορεί επίσης να αποδειχθούν υπέροχες για το δέρμα σας.

Πιο αναλυτικά, οι φλαβανόλες μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες από τον ήλιο, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να αυξήσουν την πυκνότητα και την ενυδάτωσή του.

Η ελάχιστη ερυθηματική δόση (MED) είναι η ελάχιστη ποσότητα ακτίνων UVB που απαιτείται για να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα 24 ώρες μετά την έκθεση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η MED μπορεί να αυξηθεί και ακόμη και να διπλασιαστεί μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη για 12 εβδομάδες.

Ως αποτέλεσμα το δέρμα σας έχει καλύτερη προστασία από τον ήλιο.

Εάν σχεδιάζετε διακοπές στην παραλία, σκεφτείτε να απολαύσετε λίγη επιπλέον μαύρη σοκολάτα τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες.

Αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας προτού εγκαταλείψετε την κανονική ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σας υπέρ της περισσότερης μαύρης σοκολάτας.

Και να θυμάστε ότι η σοκολάτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αντηλιακό και άλλες μορφές αντηλιακής προστασίας.

#7. Θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα καλά νέα δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε νεαρούς ενήλικες.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η καθημερινή κατανάλωση κακάο φαίνεται να βελτιώνει την προσοχή, τη λεκτική μάθηση και τη μνήμη.

Τα φλαβανοειδή του κακάο μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια γνωστική εξασθένηση και να μειώσουν την πιθανότητα εξέλιξης σε άνοια.

Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα.

Δείτε κι αυτά:

Διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης

6 λόγοι για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας

Αντιφλεγμονώδεις τροφές: H πλήρης λίστα

Πηγή: healthline.com

Comments are closed.