Της Ευλαμπίας Ρέβη

Ο ερχομός ενός παιδιού σίγουρα «αναστατώνει» τη ζωή των γονέων του. Στην περίπτωση του Βασίλη Νανούρη η είδηση της εγκυμοσύνης της συντρόφου του, Δήμητρας, προκάλεσε ολική ρήξη με την πατριαρχία.

«Λίγο πριν μάθουμε το φύλλο του παιδιού μάλλον έσκασαν στο κεφάλι μου όλα αυτά τα στερεότυπα. Τότε συνειδητοποίησα ότι κάπως πρέπει να εκφραστώ και έτσι δημιούργησα το τραγούδι “Μη γεννήσεις κοριτσάκι”», τονίζει στο imethexis.gr.

Οι στίχοι είναι καθηλωτικοί:

Μη γεννήσεις κοριτσάκι, γιατί αναγκαστικά

θα υστερεί κάπως στην μπάλα και στα μαθηματικά.

 

Μη γεννήσεις κοριτσάκι, γιατί πώς θα εξελιχθεί

το επώνυμο του daddy που δεν έχει επιλεχθεί.

 

Μη γεννήσεις κοριτσάκι, γιατί δεν θα έχει φαλλό

κι έτσι τι θα καμαρώνεις σ’ ένα δεύτερο αφαλό.

 

Μη γεννήσεις κοριτσάκι, γιατί πώς θα ανελιχθεί

σε μια θέση εργασίας που απαιτεί να ηγηθεί.

 

Μη γεννήσεις κοριτσάκι, γιατί μοιάζει φυσικό

πως η εναλλαγή συντρόφων σπορ είναι αγορίστικο.

 

Μη γεννήσεις κοριτσάκι, γιατί θα’ ναι αρνητικό

να μη μοιάζει στο θεούλη που’ χει φύλο αρσενικό.

 

Μη γεννήσεις κοριτσάκι, γιατί άντε να της πεις

πως τα στερεότυπά τους είναι γέννημα οργής.

 

Μιας οργής λόγω της άγνοιας και της υποταγής,

της διπολικής παράνοιας, της ίδιας συνταγής.

 

Και θα πρέπει τώρα κόρη μου να τα αποδομείς

μπας και διαλυθεί η βρώμα της πατριαρχικής οσμής.

 

Γι’ αυτό κάψε διακρίσεις, σεξισμό και ρατσισμό

κι ένα φύλο που φωλιάζει στο φαλλογοκεντρισμό.

 

Φτιάξε εσύ τη δύναμή σου. Δεν είναι βιολογική.

Και με τη γροθιά σου σπάσε την κρατούσα λογική.

 

Η δημιουργία της σελίδας «Μη γεννήσεις κοριτσάκι»

Και από αυτό το τραγούδι, ο Βασίλης που είναι εκπαιδευτικός σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αποφάσισε να υψώσει ακόμα πιο δυνατά τη φωνή του μέσα από μία σελίδα στο facebook, που φέρει τον ίδιο τίτλο.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την γέννηση της κόρης του το «Μη γεννήσεις κοριτσάκι» μετρά πάνω από 50.000 ακολούθους στο facebook και αποτελεί μία από τις πιο φεμινιστικές σελίδες της χώρας μας.

Εκείνο που την ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα είναι ότι από πίσω φέρει μία αντρική υπογραφή με τον Βασίλη πρώτο να δείχνει ότι ναι, ένας άντρας μπορεί και πρέπει να μπορεί να μάχεται υπέρ των γυναικών.

«Και εγώ ήμουν εμποτισμένος με την πατριαρχία», παραδέχεται, αλλά πιστεύει ότι σε έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται η αλλαγή είναι δυνατή, αν όχι αναγκαία.

Μέσα από την φωνή του πολλά θύματα βρήκαν τη δύναμη να επικοινωνήσουν μαζί του και να ανοίξουν την ψυχή τους.

«Οι ιστορίες που δημοσιοποιώ μετά από άδεια των ατόμων που μου μίλησαν είναι λίγες σε σχέση με όσες έχουν φτάσει σε εμένα», επισημαίνει.

Μία από τις πολλές εξομολογήσεις: 

 

Η ημέρα που κάναμε αυτή την συνέντευξη έτυχε να συμπέσει με την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού και αθώος για τον έναν βιασμό.

«Πολλά ΜΜΕ επέλεξαν να βάλουν στον τίτλο “Αθώος ο Φιλιππίδης για τον ένα βιασμό και ένοχος για τις δύο απόπειρες”. Πόσο επηρεάζει όλο αυτό;», σχολιάζει.

Και προσθέτει: «Αυτός ο άνθρωπος είχε την όρεξη να είναι βιαστής, αν δεν ήταν. Προτείνω την σειρά “Unbelievable” στο Netflix, που δείχνει πολύ ξεκάθαρα -χωρίς να θέλω να πω δικαστικά τι είναι σωστό και τι λάθος- πώς ένα θύμα βιασμό μπορεί να αλλάζει τις καταθέσεις του, να μην είναι ξεκάθαρες, γιατί το τι έρχεται στη μνήμη του από ένα τόσο κακοποιητικό και τραυματικό γεγονός αλλάζει. Και επειδή δεν υπάρχουν μάρτυρες, είναι πάρα πολύ δύσκολο να επαληθεύσει τι έγινε».

Στην ίδια συνέντευξη μιλήσαμε και για την απόφασή του να είναι ένας από τους γονείς που πήγαν τα παιδιά τους σε μία εκδήλωση τον Δεκέμβριο όπου Drag Queen διάβασε σε παιδάκια ηλικίας 3-12 ετών το παραμύθι «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα».

@vasilisnanouris #latinopoulou #dragqueen #φεμινισμος #fyp #thessaloniki #λατινοπουλου #θεσσαλονικη #παραμυθι #γονεις #παιδια #κοριτσι #αγορι #λοατκι #lgbt #lgbtqi #ουρανιοτοξο @Thessaloniki Pride #σεξουαλικηαγωγη #χριστουγεννα #viral #greektiktok ♬ Epic Music(863502) – Draganov89

Ήταν μία ξεχωριστή πρωτοβουλία, με δυνατό κοινωνικό μήνυμα, με σκοπό την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, αλλά, δυστυχώς, πολλοί δεν το είδαν έτσι…

«Δεν φανταζόμασταν όλο αυτό που θα ακολουθούσε. Έτσι και αλλιώς με την μικρή πάμε όπου μπορούμε, πόσο μάλλον σε μία δράση που αφορά στην ορατότητα και την καλυτέρευση της ζωής κάποιων ανθρώπων», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βασίλης Νανούρης έχει βάλει ένα μεγάλο λιθαράκι στο μέλλον για μία καλύτερη κοινωνία μακριά από διακρίσεις και ανισότητες, μία κοινωνία που το μόνο που θα μετρά είναι ο Άνθρωπος.

Δεν είναι μόνο ένας άντρας φεμινιστής, αλλά και ο φίλος και ο καθηγητής που όλοι θα θέλαμε να έχουμε…

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη στο κανάλι μας στο YouTube:

 

Δείτε κι αυτό: Απελευθερωθείτε από τις ενοχές που σας κρατούν αλυσοδεμένους στο παρελθόν

4 αποτελεσματικές τεχνικές για να παρακινήσετε τον εαυτό σας

Πώς να “κερδίσετε” μια κακή μέρα;

Write A Comment