Κάποιες μέρες,  παρά την προσπάθειά και τη θέλησή μας, τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει σωστά.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να επαναφέρουμε τη μέρα μας σε καλό δρόμο;

Βήμα πρώτο: Ενεργοποιήστε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα

Το πρώτο βήμα για να επαναφέρετε την ημέρα σας είναι να διακόψετε την απόκριση στο στρες ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα.

Τα περισσότερα εργαλεία για την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος έχουν τις ρίζες τους σε κάποια μορφή σωματικής εργασίας.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

Αναπνοή: Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με την τεχνική της αναπνοής 4-7-8, όπου εισπνέετε για 4, κρατάτε την αναπνοή σας για 7 και εκπνέετε για 8. Είναι μια θεραπευτική πρακτική που προτείνεται συχνά στους ανθρώπους που διαχειρίζονται το άγχος.

Ξέρετε όμως γιατί λειτουργεί; Καθώς η εκπνοή είναι διπλάσια από την εισπνοή, μπορεί να διακόψει μια απόκριση στρες ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και μειώνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό.

Τεχνική Συναισθηματικής Aπελευθέρωσης (EFT): Το EFT – το οποίο ονομάζεται επίσης χτύπημα – είναι μια τεχνική βελονισμού που βασίζεται στην κινεζική ιατρική. Το EFT έχει βρεθεί ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα με την αναπνοή, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Θεωρείται ότι λειτουργεί στέλνοντας σήματα στην αμυγδαλή ότι η απειλή έχει εξαφανιστεί.

Διαβάστε ακόμη: EFT- Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης

Επαφή με τη φύση: Η φύση μπορεί να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα με διάφορους τρόπους. Δοκιμάσατε ποτέ να γειωθείτε; Απλώς βάζετε τα γυμνά σας πόδια απευθείας στο έδαφος. Μελέτες σχετικά με τη γείωση υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει μια βαθιά ηρεμιστική επίδραση, χαλαρώνοντας τους μύς σας.

Βήμα  δεύτερο: Πλημμυρίστε το σώμα με τις ορμόνες της χαράς

Μόλις σταματήσουμε την απόκριση στο στρες, το επόμενο βήμα είναι να πλημμυρίσουμε το σώμα μας με ορισμένες ορμόνες για να αισθανόμαστε καλά για να εξουδετερώσουν τις επιδράσεις της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης που απελευθερώνονται κατά την απόκριση στο στρες.

Οι ενδορφίνες μάς βοηθούν να μειώσουμε το άγχος. Η σεροτονίνη μας βοηθά να ισορροπήσουμε τη διάθεσή μας και να νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία. Η ωκυτοκίνη μπορεί να μειώσει το στρες και μας κάνει να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε αυτές τις ορμόνες στο σώμα μας:

Άσκηση: Ο πρώτος και προφανής τρόπος για να πλημμυρίσουμε το σώμα μας με ορμόνες  είναι η άσκηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καρδιαγγειακή άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 30 λεπτά συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών και σεροτονίνης.

Εξαιρετικές μορφές άσκησης που πληρούν αυτά τα κριτήρια είναι η ποδηλασία σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, ο χορός ή το γρήγορο περπάτημα.

Αγκαλιά: Το να αγκαλιάζετε κάποιον που αγαπάτε απελευθερώνει μια σειρά από ορμόνες  που συνδέονται με την ευχάριστη διάθεση, όπως σεροτονίνη και ωκυτοκίνη, και μειώνει παράλληλα την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη στο σώμα, δύο κοινές ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης στο στρες.

Διαβάστε: Γνωρίστε τη δύναμη της αγκαλιάς στη ζωή μας

Βήμα τρίτο: Διαλογή

Η αίσθηση ότι η μέρα μας δεν εξελίσσεται θετικά συχνά πηγάζει από την αίσθηση ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο της  ή ότι η μέρα μας απαιτεί περισσότερα  από όσα μπορούμε να δώσουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τι πόρους έχουμε στα χέρια μας και τι μπορούμε να ελέγξουμε.

Επίσης, το να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας τους πόρους που διαθέτουμε μπορεί να μάς κάνει πιο αποδοτικούς.

Μπορείτε να αναθέσετε μια εργασία, να ζητήσετε από κάποιον άλλο  να σας βοηθήσει ή να πληρώσετε για  έγκαιρη υποστήριξη; Κάντε το!

Ο στόχος είναι να επαναφέρετε τον εαυτό σας στη θέση του οδηγού της ζωής σας, χωρίς να αφήνετε το άγχος να καταστρέφει τη μέρα σας.

Βήμα τέταρτο: Ετοιμαστείτε για επιτυχία την επόμενη μέρα

Μετά από μια μέρα με αυξημένα επίπεδα στρες, η αμυγδαλή μας αναζητά πιο ενεργά άλλες πιθανές απειλές. Αν και μπορεί να είχαμε σταματήσει την απόκριση στο στρες,  η εγρήγορση εξακολουθεί να υπάρχει και είναι πιθανότατα ακόμη πιο έντονη από πριν.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ηρεμήσετε πραγματικά την αμυγδαλή είναι η ξεκούραση. Όχι, όμως, οποιοδήποτε είδος ανάπαυσης.

Η Saundra Dalton-Smith, γιατρός και συγγραφέας του Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity , επισημαίνει  πως υπάρχουν επτά τύποι ανάπαυσης: σωματική, διανοητική, πνευματική, συναισθηματική, αισθητηριακή, κοινωνική και δημιουργική. Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε στο τέλος της ημέρας σας είναι: Σε ποιον από αυτούς τους τομείς αντιμετώπισα έλλειμμα;

Η φροντίδα για ανάπαυση σάς επιτρέπει να ξεκινήσετε την επόμενη μέρα δυναμικά.

Πηγή: greatergood

Μπορεί να σας ενδιαφέρειΗ αισιοδοξία είναι θέμα επιλογής; Εκπαίδευσε τον εαυτό σου με 7 τεχνικές

Write A Comment