Όλα όσα πηγαίνουν στραβά στη ζωή σας αυτή τη στιγμή είναι φαινομενικά αποτέλεσμα των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα σας, σύμφωνα με όσα καταγράφουμε στο TikTok.

Είναι η κύρια ορμόνη του στρες του σώματος που λειτουργεί με ορισμένα μέρη του εγκεφάλου για να ελέγξει τη διάθεση, τα κίνητρα και τον φόβο σας.

Διαχειρίζεται τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες.

Επίσης, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, ελέγχει τα πρότυπα του ύπνου σας και ενισχύει την ενέργεια, ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος και να αποκαταστήσετε την ισορροπία σας.

Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν στρέψει την προσοχή τους στο… πρόσωπο της κορτιζόλης.

@fromcushingstocured Do not fall victim to the cortisol face epidemic 🌝🌚 #cortisol #highcortisol #moonface #cortisolcontrol #cortisolimbalance #happyjuice #cushingsdisease #cushingsyndrome #cushings #cortisollevels ♬ original sound – Fromcushingstocured

Το Indy100 μίλησε με την Δρ. Sophie Shotter, κορυφαία γιατρό αισθητικής, ειδική ορμονών και ιδρυτή της Illuminate, για να αναλύσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό το φαινόμενο.

Τι είναι, λοιπόν, το πρόσωπο της κορτιζόλης, ιατρικά γνωστό ως «πρόσωπο της σελήνης»;

Η.  Δρ. Shotter εξηγεί ότι παραδοσιακά συνδέεται με άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης «λόγω ιατρικής διαταραχής ή μακροχρόνιας χρήσης φαρμάκων».

Και συνεχίζει: «Όλο αυτό αναφέρεται στο γεγονός ότι το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος στα πλάγια του προσώπου».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι τα αυτιά δεν φαίνονται από το μπροστινό μέρος του προσώπου.

Η κορτιζόλη μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα προβλήματα στο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου του να προκαλέσει επιταχυνόμενη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Πώς ξέρετε αν έχετε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης;

Η Δρ. Shotter σχολιάζει πως η κορτιζόλη μπορεί να μετρηθεί από εξετάσεις αίματος, ούρων ή σάλιου.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κορτιζόλη αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας», σημειώνει, εξηγώντας ότι είναι γενικά υψηλότερη το πρωί και χαμηλότερη το βράδυ.

«Μια πιο ακριβής εικόνα μπορεί να διαμορφωθεί από τη λήψη τεστ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορείτε να παρατηρείτε τα επίπεδά σας σε μια χρονική περίοδο για να δείτε εάν τα επινεφρίδια σας συμπεριφέρονται φυσιολογικά», συμβουλεύει.

Πότε, συνεπώς, υπάρχει λόγος ανησυχίας;

«Είναι ανησυχητικό όταν τα επίπεδα κορτιζόλης σας αυξάνονται πάνω από το αναμενόμενο εύρος και δεν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος.

Να θυμάστε ότι η κορτιζόλη θα αυξηθεί ως απόκριση στο στρες, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο», υπογραμμίζει η Δρ. Shotter.

«Αν τα επίπεδά σας παραμένουν επίμονα αυξημένα, μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας.

Από την άλλη, εξίσου χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού σας και μπορεί να συσχετιστούν με ακραία επαγγελματική εξουθένωση», συμπληρώνει.

Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης;

«Τελικά το σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσδιορίσετε την αιτία και εάν υπάρχει ιατρικός λόγος για την υψηλή κορτιζόλη, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί», λέει η ο Δρ. Shotter.

Όσον αφορά στις θεραπείες, συνεχίζει: «Εάν η ιατρική σας κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά εξακολουθείτε να έχετε ανεπιθύμητες εναποθέσεις λίπους, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το Emerald Laser που είναι ένα ψυχρό λέιζερ και ένας μη επεμβατικός τρόπος μείωσης των εναποθέσεων λίπους σε διάφορα περιοχές του προσώπου».

«Το EndyMed ενσωματώνει τέσσερις προηγμένες τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων και microneedling και χρησιμοποιεί ελεγχόμενη θερμική ενέργεια για να διεισδύσει στο δέρμα και να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο θα λειτουργήσει για να υποστηρίξει τη δομή του δέρματος από μέσα, με αποτέλεσμα ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα με πιο σφριγηλό και ανορθωμένο δέρμα», καταλήγει.

Δείτε κι αυτά: 

Κρυφές αιτίες αύξησης του βάρους

Priyanka Chopra: «Στο πρόσωπο βάζω γιαούρτι!»

Cate Blanchett: Ποιο είναι το μυστικό ομορφιάς της;

Comments are closed.