Έχετε γνωρίσει ποτέ κάποιον που αντιμετωπίζει κάθε λέξη σας σαν επίθεση με αποτέλεσμα να οδηγείται σε έκρηξη;

Η αλήθεια είναι ότι μερικοί άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να χειριστούν την κριτική και έχουν αναπτύξει αμυντικές συνήθειες που λειτουργούν σαν συναισθηματική πανοπλία.

Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές:

#1. Άμεση άρνηση

«Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια», μπορεί να ακούσετε να λέει κάποιος κάθε φορά που δέχεται κριτική.

Συχνά, αυτό το είδος άμυνας προέρχεται από ένα μέρος ανασφάλειας, ίσως ένα παρελθόν όπου η κριτική χρησιμοποιήθηκε ως όπλο και όχι ως εργαλείο ανάπτυξης.

Πώς να ξεπεράσετε αυτή την αμυντική συνήθεια

Πώς, λοιπόν, να προσφέρετε εποικοδομητική κριτική σε κάποιον που βρίσκεται ήδη σε κατάσταση άρνησης; Το κλειδί είναι να μετριάσετε το… χτύπημα.

Χρησιμοποιήστε δηλώσεις «εγώ» για να πλαισιώσετε την ανατροφοδότηση ως προσωπική σας παρατήρηση και όχι ως αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Αντί για «πάντα χάνεις προθεσμίες», μπορείτε να πείτε, «έχω παρατηρήσει ότι οι προθεσμίες ήταν μια πρόκληση για εσένα τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε αυτό;».

Με αυτόν τον τρόπο, παρακάμπτετε την άμεση άμυνά τους, δεν επιτίθεστε στην ταυτότητά τους και αφήνετε χώρο για μια πιο εποικοδομητική συζήτηση.

#2. Αντεπίθεση

Μετά την άρνηση σε αυτά τα άτομα βγαίνει συχνά η αντεπίθεση.

Κάποιος μπορεί να αλλάζει γρήγορα το θέμα για να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο που ήταν λάθος, όπως η απόδοση ενός άλλου μέλους της ομάδας ή οι πολιτικές της εταιρείας.

Λες και η καλύτερη άμυνα είναι μια καλή επίθεση. Αυτή η τακτική απομακρύνει την προσοχή από αυτούς και από πάνω σας, αποφεύγοντας ουσιαστικά κάθε ευθύνη.

Και πάλι, όσο απογοητευτικό κι αν είναι αυτό, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτός ο αμυντικός μηχανισμός προκύπτει συχνά από το αίσθημα της επίθεσης.

Πώς να ξεπεράσετε αυτή την αμυντική συνήθεια

Εάν αντιμετωπίζετε έναν τέτοιο άνθρωπο, είναι σημαντικό να κατευθύνετε τη συζήτηση πίσω στο θέμα που έχετε ήρεμα, αλλά σταθερά.

Αντί να παρασυρθείτε από την αντεπίθεσή τους, μπορείτε να πείτε: «Μπορεί να είναι και αυτό ένα ζήτημα, αλλά αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να επικεντρωθώ στην επίλυση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος. Πιστεύεις ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση μαζί;».

Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο επαναφέρει στο επίκεντρο το αρχικό ζήτημα, αλλά ενθαρρύνει επίσης μια ατμόσφαιρα συνεργασίας, με επίκεντρο λιγότερο την απόδοση ευθυνών και περισσότερο την επίλυση προβλημάτων.

#3. Κάνει το θύμα

Το να παίζει το θύμα είναι συχνά ένα φυσικό υποπροϊόν των αντεπιθέσεων.

Οποιαδήποτε εποικοδομητική κριτική νιώθουν ότι μετατρέπεται σε προσωπική επίθεση εναντίον τους.

Ξαφνικά, η συζήτηση δεν αφορούσε στη βελτίωση ή στην επίλυση ενός προβλήματος, αλλά το πόσο «άδικα» του φέρονται.

Τώρα, αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί να κάνει την εποικοδομητική κριτική πραγματικά προκλητική, αλλά ας μπούμε στη θέση τους για μια στιγμή.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε μια νοοτροπία του θύματος επειδή αισθάνονται ότι τους χαρακτηρίζουν άδικα ως «κακούς».

Έτσι, αντί να εκλάβουν την ανατροφοδότηση ως ευκαιρία για ανάπτυξη, την αντιλαμβάνονται ως κάτι που πρέπει να διαψεύσουν.

Πώς να ξεπεράσετε αυτή την αμυντική συνήθεια

Αυτή είναι μια συμβουλή εάν αντιμετωπίζετε κάποιον που συνήθως υποδύεται το θύμα: Επικυρώστε πρώτα τα συναισθήματά του χωρίς να συμφωνήσετε με τη στάση του θύματος.

Μπορείτε να πείτε: «Μπορώ να δω ότι τα σχόλιά μου σε αναστατώνουν και δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Στόχος μου είναι να βελτιώσω τις εργασιακές μας σχέσεις».

Αυτό θα μπορούσε να εκτονώσει την αμυντικότητά τους και να ανοίξει ένα δρόμο για έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο.

#4. Εξορθολογισμός

Προτού καν ολοκληρώσετε την πρότασή σας, με αυτά τα άτομα συνήθως αντιμετωπίζετε έναν καταιγισμό από λόγους που εξηγούν γιατί τα πράγματα είναι όπως είναι.

Κάνουν, λοιπόν, εξορθολογισμούς που φαίνονται συχνά καλά μελετημένοι και λογικοί, αλλά χρησιμεύουν και ως φρούριο ενάντια σε κάθε κριτική.

Η κατανόηση της ψυχολογίας πίσω από αυτό μπορεί να είναι διαφωτιστική. Συχνά, οι άνθρωποι που εκλογικεύουν αυτή την τάση τους το κάνουν από έναν βαθιά ριζωμένο φόβο ανεπάρκειας.

Έτσι χτίζουν ένα λογικό φρούριο γύρω τους, μερικές φορές για να πείσουν τους εαυτούς τους περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ότι πραγματικά προσπαθούσαν για το καλύτερο.

Πώς να ξεπεράσετε αυτή την αμυντική συνήθεια

Για να διαχειριστείτε κάποιον που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, είναι σημαντικό να μην μπλέκεστε στον ιστό των δικαιολογιών του.

Αναγνωρίστε τα σημεία των λεγομένων τους, εάν έχουν αξία, αλλά επαναφέρετε τη συζήτηση στο θέμα που θίγετε.

Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: «Καταλαβαίνω ότι οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, αλλά ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στο μέλλον».

#5. Αναζήτηση επικύρωσης από άλλους

Φανταστείτε αυτό: μόλις μοιραστήκατε κάποια εποικοδομητική κριτική και προτού το καταλάβετε, το άτομο με το οποίο μιλάτε αρχίζει να ρωτά την αίθουσα για… δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Ο πρώην συνάδελφός μου ήταν διαβόητος για αυτό.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η συμπεριφορά συχνά πηγάζει από την έλλειψη αυτοπεποίθησης ή από έναν βαθιά ριζωμένο φόβο της απομόνωσης.

Η επικύρωση από άλλους χρησιμεύει ως δίχτυ ασφαλείας, ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ολόκληρος ο κόσμος δεν έχει στραφεί εναντίον τους.

Αλλά αυτή η συμπεριφορά δεν ευνοεί την ανάπτυξη ούτε λύνει το πρόβλημα.

Πώς να ξεπεράσετε αυτή την αμυντική συνήθεια

Σε καταστάσεις όπως αυτή, μια στρατηγική που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν είναι ο συγχρονισμός. Επιλέξτε μια ιδιωτική συνομιλία, όταν είναι δυνατόν, για να εκφράσετε την κριτική σας.

Αυτό μειώνει τον πειρασμό να αναζητήσει την επικύρωση από άλλους και κάνει την αλληλεπίδραση πιο οικεία και λιγότερο αμυντική.

Μπορείτε επίσης να ασκήσετε κριτική μαζί με κάποια θετικά σχόλια, ώστε να γνωρίζουν ότι και οι άλλοι εκτιμούν τα δυνατά τους σημεία και να μην πηγαίνουν στο χειρότερο σενάριο ή να έχουν την τάση να αποξενωθούν.

#6. Παθητική-επιθετική συμπεριφορά

Όλοι τα έχουμε συναντήσει: βαρύ αναστεναγμό, γούρλωμα των ματιών ή κάποιο κρυφό σαρκαστικό σχόλιο.

Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτική, ειδικά όταν προσπαθείτε να έχετε μια ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση.

Αξίζει να καταλάβουμε ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά συχνά κρύβει βαθύτερα συναισθήματα – όπως φόβο ή δυσαρέσκεια – που το άτομο δεν αισθάνεται άνετα να εκφράσει άμεσα.

Ίσως μάλιστα προέρχεται από την παιδική ηλικία, όπου πολλοί άνθρωποι τιμωρούνταν επειδή έδειχναν αρνητικά συναισθήματα.

Όποιο και αν είναι το συγκεκριμένο υπόβαθρο, δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους εποικοδομητικά, επομένως επιλέγουν αυτήν την έμμεση μέθοδο.

Πώς να ξεπεράσετε αυτή την αμυντική συνήθεια

Όταν αντιμετωπίζετε αυτή την συμπεριφορά, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να μην εμπλέκεστε στην ίδια συμπεριφορά.

Επιμείνετε στην άποψή σας, διευκρινίστε τι εννοείτε εάν παρερμηνεύεται και κάντε άμεσες ερωτήσεις για να τους βγάλετε από το καβούκι τους.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Παρατήρησα ότι φαίνεσαι αναστατωμένος, -η, από το σχόλιό μου. Θα ήθελες να το συζητήσουμε;».

Περιορίζοντας την ασάφεια, παρέχετε ένα σαφές μονοπάτι για εποικοδομητική συζήτηση.

#7. Επίμονη άρνηση αλλαγής

Πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να χειριστούν την κριτική εκδηλώνουν μια σχεδόν πεισματική άρνηση να αλλάξουν, ακόμα και όταν είναι σαφές ότι χρειάζονται αυτή την αλλαγή.

Γιατί μερικοί άνθρωποι προσκολλώνται τόσο σκληρά στο status quo; Συχνά, είναι επειδή η παραδοχή της ανάγκης για αλλαγή εξισώνεται με την παραδοχή της αποτυχίας ή της ανεπάρκειας.

Η ιδέα της αλλαγής απειλεί την εικόνα του εαυτού τους, έτσι σκάβουν μόνοι τους τον λάκκο τους.

Πώς να ξεπεράσετε αυτή την αμυντική συνήθεια

Όταν έρθετε αντιμέτωποι με αυτού του είδους το πείσμα, ειδικά σε επαγγελματικό περιβάλλον, προσπαθήστε να παρουσιάσετε την ανάγκη για αλλαγή ως ευκαιρία για ανάπτυξη και όχι ως προσωπική έλλειψη.

Ενθαρρύνετέ τους λέγοντας πράγματα όπως: «Νομίζω ότι η δοκιμή αυτής της νέας προσέγγισης θα μπορούσε πραγματικά να αναδείξει τις δεξιότητές σου με έναν νέο τρόπο».

Η τέχνη της ήπιας διαχείρισης

Η… πλοήγηση σε συζητήσεις με αμυντικούς ανθρώπους μπορεί να μοιάζει σαν να περπατάς μέσα σε ένα ναρκοπέδιο. Ένα λάθος βήμα και τα πράγματα θα μπορούσαν να εκραγούν.

Αλλά θυμηθείτε, η αμυντικότητά τους συχνά προέρχεται από μια θέση ανασφάλειας, φόβου ή έλλειψης αυτοπεποίθησης.

Δεν αφορά σε εσάς, αλλά στους δικούς τους αγώνες για την αποδοχή της κριτικής και τις δυνατότητες ανάπτυξης που αυτή συνεπάγεται.

Το κλειδί είναι να τους προσεγγίσετε με συμπόνια, παραμένοντας σταθεροί στην πρόθεσή σας να επιλύσετε το ζήτημα εποικοδομητικά.

Μπορεί να μην τους μετατρέψετε σε ένθερμους αναζητητές της κριτικής από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε να δημιουργηθεί ένα πιο ανοιχτό, ειλικρινές και προσανατολισμένο στην ανάπτυξη περιβάλλον για όλους.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Πώς να κρατήσετε το εργασιακό άγχος έξω από τη ζωή σας

Μήπως το εργασιακό σας περιβάλλον είναι τοξικό;

Πηγή: experteditor.com.au

Comments are closed.