Οι γρήγοροι ρυθμοί της σημερινής κοινωνίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη καλλιέργειας εσωτερικής γαλήνης,αφού διατρέχουμε τον κίνδυνο να αισθανθούμε αποκομμένοι από τον εαυτό μας.

Τυπικά, η εσωτερική γαλήνη δεν προκύπτει από μόνη της αλλά απαιτεί από εμάς να δημιουργήσουμε ιδιαίτερες συνθήκες, τόσο μέσα μας όσο και στο εξωτερικό μας περιβάλλον.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα για να επιτρέψουμε στην ηρεμία να εισχωρήσει στην καρδιά και στο μυαλό μας.

1. Σταματήστε, αναπνεύστε και αφήστε τον εαυτό σας απλώς να υπάρχει

Το να αφιερώνουμε τακτικά χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σταματήσουμε και να παρατηρήσουμε την αναπνοή μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε εσωτερική γαλήνη και να νιώθουμε πιο παρόντες και ανανεωμένοι.

Πιο συγκεκριμένα, η επίγνωση της αναπνοής μας βοηθά να επαναφέρουμε το μυαλό στην παρούσα στιγμή, το μόνο μέρος όπου μπορούμε να αγκαλιάσουμε αληθινά τη ζωή.

Αν δεν είμαστε παρόντες σε  ό,τι συμβαίνει εδώ και τώρα, το σώμα και οι αισθήσεις μας δεν εναρμονίζονται με το μυαλό μας.

Συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε παγιδευμένοι στο παρελθόν ή μηρυκάζουμε το μέλλον, κάτι που τελικά συμβάλλει στο να είμαστε αγχωμένοι ή εξουθενωμένοι.

Το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ, αφιερώστε 5 έως 10 λεπτά στο να μην κάνετε τίποτα εκτός από το να εστιάζετε στην επίγνωση της φυσικής ροής της εισπνοής και της αναπνοής σας.

2. Μειώστε τα ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή σας

Για να καλλιεργήσουμε εσωτερική γαλήνη, πρέπει να δημιουργήσουμε τον χώρο στο μυαλό μας να ησυχάσει.

Ένα μυαλό συνεχώς απασχολημένο μειώνει την ικανότητα αυτογνωσίας και μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανήσυχοι και δυσαρεστημένοι.

Προσπαθήστε να κάνετε περιόδους παύσης από τη χρήση του κινητού σας τηλέφωνου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια στον υπολογιστή ή την τηλεόραση.

3. Εργαστείτε πάνω στις ανησυχίες σας

Μία φορά την ημέρα, αφιερώστε 10 λεπτά για να εστιάσετε την προσοχή σας προς τα μέσα και να εντοπίσετε τις κύριες πηγές ανησυχίας σας.

Δείτε το σαν μια άσκηση αναγνώρισης με την οποία, αντί να επιδιώκετε να κατανοήσετε ή να λύσετε τυχόν προβλήματα, αναγνωρίζετε ότι το  εκάστοτε πρόβλημα αποτελεί ένα ψυχολογικό βάρος που κουβαλάτε.

Αφού ονομάσετε τις πηγές ανησυχίας σας, αφήστε τες  να φύγουν μακριά.

Η επισήμανση των προβλημάτων μας μάς βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν χρειάζεται να μας καθορίζουν.

Με τη σειρά του, αυτό μας δίνει την ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας, να στρέψουμε ξανά την προσοχή μας στο πρόβλημα και να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις.

4. Ποιοτικός ύπνος

Όταν κοιμόμαστε αρκετά και ποιοτικά, προάγουμε την ηρεμία του μυαλού μας.

Κάθε μέρα περίπου 90 λεπτά πριν πάτε για ύπνο, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να επιβραδύνετε τις δραστηριότητές σας και να χαλαρώσετε το σώμα και το πνεύμα σας.

Ακούστε χαλαρωτική μουσική, ανάψτε κεριά, κάντε διαλογισμό ή διαβάστε ένα βιβλίο.

Προσπαθήστε να απελευθερωθείτε από τυχόν προβλήματα ή πηγές ανησυχίας που έχετε, ώστε να κοιμηθείτε νιώθοντας γαλήνη και πληρότητα.

5. Να είστε ευγενικοί και γενναιόδωροι

Το να είμαστε ευγενικοί και γενναιόδωροι μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου και να τροποποιήσει θετικά τη διάθεσή μας.

Το να δίνουμε και να είμαστε ευγενικοί μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο όχι μόνο για να βοηθήσουμε τους άλλους αλλά και τους εαυτούς μας να νιώσουμε ολοκληρωμένοι και ήρεμοι.

Το να δίνουμε με αυτή την έννοια είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά. Μπορούμε να δώσουμε χρόνο, ενέργεια και υπομονή.

6. Μην περιμένετε ανταπόκριση

Προσπαθήστε να προσφέρετε στους άλλους χωρίς να περιμένετε αντάλλαγμα.

Το να σχετιζόμαστε με τους άλλους με ανιδιοτελή, ευγενικό και συμπονετικό τρόπο μας βοηθάει να μην εστιάζουμε στον εαυτό μας και τα δικά μας προβλήματα.

Γενικά, οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να απορροφώνται στα δικά τους προβλήματα, αλλά, τις περισσότερες φορές, αυτό προκαλεί έναν κύκλο αρνητικών σκέψεων που τελικά καταλήγει σε εξάντληση.

Η καλοσύνη και η προσφορά μπορεί να μας βοηθήσει να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο, να βλέπουμε τα προβλήματά μας απ΄ό απόσταση και να πλημμυρίσουμε γαλήνη την καρδιά και το μυαλό μας.

πηγή: psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: 10 ισχυρές θετικές δηλώσεις για να ξεκινήσετε τη μέρα σας

Ποιος ήταν, άραγε, ο πρώτος ψυχολόγος στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Comments are closed.