Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί και σίγουροι για τον εαυτό τους. Ζουν αυθεντικά και μένουν πιστοί στις αξίες και τις πεποιθήσεις τους, ακόμη και αν πρόκειται να έρθουν σε αντιπαράθεση με άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Cortney S. Warren:

η συναισθηματική ασφάλεια μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν περισσότερη ευγνωμοσύνη για τα καλά στη ζωή τους, καθώς και να είναι πιο δημιουργικοί, αυθόρμητοι και ελεύθεροι.

Εάν απαντήσετε «ναι» στις περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις, τότε είστε συναισθηματικά πιο ασφαλείς από τους περισσότερους ανθρώπους:

1. Ακούτε ακόμη κι αν διαφωνείτε διαφορετικές απόψεις;

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι είναι σε θέση να ακούσουν άλλες απόψεις χωρίς να αντιδράσουν σε αυτές με επιθετικό τρόπο.

Υπάρχει μια ευέλικτη, με ενσυναίσθηση και μη επικριτική εξερεύνηση της πραγματικότητας του άλλου ατόμου — ακόμη και σε περιόδους σύγκρουσης και διαφωνιών.

2. Μπορείτε να θέσετε υγιή όρια;

Η συναισθηματική ασφάλεια συνδέεται με τη γνώση του εαυτού σας και τον καθορισμό ορίων με βάση τις αξίες σας.

Κατά συνέπεια, οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι μπορούν να διατυπώσουν πώς θέλουν να τους φέρονται και να θέτουν κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα ανταποκριθούν εάν δεν τηρούνται τα όρια.

3. Μπορείτε να παραδεχτείτε όταν κάνετε λάθος;

Όλοι μας κάνουμε λάθος μερικές φορές, αλλά για κάποιους από εμάς είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθούμε.

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν πότε έχουν κάνει ένα λάθος, να αναλάβουν την ευθύνη και να ζητήσουν συγγνώμη για τις πράξεις τους.

4. Γνωρίζετε τις βασικές αξίες και τις πεποιθήσεις σας;

Είστε σε θέση να επικοινωνήσετε την άποψή σας με σεβασμό, ακόμα και όταν οι άλλοι μπορεί να διαφωνούν έντονα;

Η συναισθηματική ασφάλεια συνδέεται με το να είναι κανείς αυθεντικός, να γνωρίζει τις αξίες του και να ενεργεί με συνεπή τρόπο.

5. Μπορείτε να εκφράσετε αρνητικά συναισθήματα με σεβασμό;

Το να είσαι συναισθηματικά ασφαλής σημαίνει να επικοινωνείς τα συναισθήματά σου με σεβασμό που εστιάζει στην εσωτερική σου εμπειρία.

Συχνά, αυτό αντανακλάται σε δηλώσεις «εγώ αισθάνομαι» ή «νομίζω», χωρίς να κατηγορείτε τους άλλους για τις περιστάσεις σας.

6. Μπορείτε να δεχτείτε την κριτική από τους άλλους;

Η λήψη εποικοδομητικής ανατροφοδότησης χωρίς να την απορρίπτετε αμέσως ή να την επικρίνετε είναι ένα βασικό σημάδι συναισθηματικής ασφάλειας.

Σημαίνει ότι έχετε ισχυρή αίσθηση του εαυτού λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των άλλων σχετικά με την προσέγγισή σας απέναντι στα πράγματα.

7. Προσπαθείτε συνεχώς να αλλάζετε και να εξελίσσεστε;

Οι πιο ασφαλείς συναισθηματικά άνθρωποι εκτιμούν το ταξίδι της ζωής και τη διαδικασία της εξέλιξης με την πάροδο του χρόνου.

Δε φοβούνται να αγκαλιάσουν την αλλαγή.

Βρίσκουν χαρά και ικανοποίηση στην ιδέα  του να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

8. Μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να αντιδρά παρορμητικά;

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι είναι επιδέξιοι στο να επιλέγουν σκόπιμες απαντήσεις σε δύσκολες καταστάσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, δε δρουν αντιδραστικά ή παρορμητικά στις σχέσεις τους και μπορούν να διατυπώσουν ξεκάθαρα την άποψή τους, ακόμα και όταν είναι θυμωμένοι ή αναστατωμένοι.

9. Πιστεύετε ότι θα είστε εντάξει, όποιες προκλήσεις κι αν συναντήσετε;

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη.

Έχουν, λοιπόν, μια γενική αποδοχή ότι θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες όπως έρχονται.

Έχουν, επίσης, μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για ό,τι είναι σημαντικό για αυτούς.

Το να είμαστε συναισθηματικά ασφαλείς όχι μόνο ενισχύει την ψυχική μας υγεία, αλλά μας δίνει την αυτοπεποίθηση να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να εκφραζόμαστε ελεύθερα χωρίς τον φόβο της απόρριψης.

Όσο πιο ασφαλείς νιώθουμε στο πετσί μας, τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε τη ζωή μας και χτίζουμε ουσιαστικές, αυθεντικές σχέσεις.

πηγή: cnbc

Δείτε ακόμη: Πρέπει να αρχίσετε να γυμνάζεστε ξυπόλητοι;

Comments are closed.