Παραδοσιακά, ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών υψηλής ποιότητας θεωρείται απαραίτητο μέρος μιας καλής προπόνησης.

Αλλά τελευταία, πολλοί προπονητές και λάτρεις της γυμναστικής ενθαρρύνουν όσους γυμνάζονται να δοκιμάσουν να ασκηθούν ξυπόλητοι.

Τα αθλητικά προσφέρουν υποστήριξη, άνεση και σταθερότητα και βοηθούν τους ασκούμενους να αποφύγουν τραυματισμούς στο γυμναστήριο.

Αλλά μερικοί λένε ότι η γυμναστική χωρίς παπούτσια παρέχει μια σειρά από οφέλη, όπως βελτιωμένη κινητικότητα.

Καθώς και πιο έντονη ιδιοδεκτική επίγνωση, η οποία είναι η ικανότητα να αισθάνεστε πού βρίσκεται το σώμα σας στο περιβάλλον.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

«Το θετικό είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να δυναμώσετε τα πόδια σας και να αυξήσετε την ιδιοδεκτικότητα σας», λέει ο ποδίατρος Gregory Alvarez, στο Health.

«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που ενέχει η άσκηση χωρίς παπούτσια», προσθέτει.

Τα στοιχεία για γυμναστική χωρίς αθλητικά είναι μικτά

Είναι αλήθεια ότι οι προπονήσεις χωρίς αθλητικά μπορούν να έχουν πολλά προνόμια.

Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της δύναμης του ποδιού και της ιδιοδεκτικότητας, ενισχύοντας έτσι την ισορροπία και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

«Η αυξημένη αισθητηριακή ανάδραση από το πέλμα του ποδιού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη επίγνωση και συντονισμό του σώματος και ενισχυμένο νευρομυϊκό έλεγχο», τονίζει ο Δρ. Alvarez.

Και η γυμναστική ενώ είμαστε ξυπόλυτοι μπορεί να είναι καλή και για το ίδιο το πόδι.

Όταν είμαστε ξυπόλητοι, οι μύες των ποδιών πρέπει να εργάζονται σκληρότερα επειδή δεν έχουν την υποστήριξη που παρέχεται από ένα αθλητικό παπούτσι.

«Το να είσαι ξυπόλητος απαιτεί να έχεις περισσότερη σταθερότητα στον αστράγαλο και μπορεί να αυξήσει την πελματιαία υποστήριξη», είπε στο Health η Anna Balabanova Shannahan, αναπληρώτρια διευθύντρια εκπαίδευσης στο Osher Center for Integrative Medicine.

Πέρα από την καλύτερη ισορροπία, τη δύναμη και τη σταθερότητα, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η γυμναστική αυτού του είδους μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να κινηθεί πιο φυσικά.

«Η κίνηση μπορεί να περιοριστεί όταν φοράει παπούτσια που είναι γεμάτα με προστατευτικά υλικά», σχολιάζει ο Alvarez.

Εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι.

Επειδή τα πέλματα των ποδιών μας δεν είναι τόσο σκληρά όσο τα αθλητικά υποδήματα, το να περπατάμε ξυπόλητοι μπορεί να κάνει κάποιον πιο ευάλωτο σε κοψίματα και γρατζουνιές.

Επιπλέον, όταν κάποιος ασκείται σε ένα γυμναστήριο ή στούντιο γυμναστικής υπάρχει πιθανότητα να εκθέσει τα γυμνά του πόδια σε μια μυκητιασική λοίμωξη.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το να τρέχεις ξυπόλητος για οκτώ εβδομάδες δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στη δύναμη και την ιδιοδεκτικότητα.

Οι ερευνητές είπαν ότι ήταν δύσκολο να γνωρίζουν εάν το να είσαι ξυπόλητος δεν είναι ωφέλιμο ή αν χρειάζεται απλώς περισσότερο από οκτώ εβδομάδες για να δει κανείς αποτελέσματα.

Η γυμναστική ενώ  είστε ξυπόλητοι είναι κατάλληλη για εσάς;

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ο καθορισμός του εάν είναι ασφαλές να δοκιμάσετε γυμναστική ξυπόλητος εξαρτάται πραγματικά από την υγεία σας.

Τα άτομα που έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις των ποδιών, όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα, άκανθα φτέρνας ή κότσι, καλό είναι να κρατήσουν τα παπούτσια τους.

Επιπλέον, τα αθλητικά παπούτσια εξακολουθούν να είναι μια καλή επιλογή για άτομα με χαμηλές καμάρες, καθώς παρέχουν στήριξη στον επίπεδο σύνδεσμο της περιτονίας ή στον σύνδεσμο που συνδέει το οστό της φτέρνας με τα δάχτυλα των ποδιών και βοηθά στην υποστήριξη της καμάρας του ποδιού.

Δείτε κι αυτό:

Βίντεο: 6 ασκήσεις με kettlebell για όλο το σώμα!

Αυτά είναι τα 5 πιο συχνά λάθη της σανίδας

 6 ασκήσεις για να γυμνάσετε όλο το σώμα!

Πηγή: health.com

 

Comments are closed.