Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αποτελούμενος από 10 δισεκατομμύρια νευρώνες είναι αναμφισβήτητα το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματός μας.

Στον εγκέφαλό μας εδρεύει η αποθήκη της μνήμης, η γλώσσα κι η ομιλία μας, ενώ από εκεί ξεκινούν όλες μας οι αποφάσεις μας, τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι αισθήσεις μας.

Αμέτρητες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να χαρτογραφηθεί αυτό το τόσο σπουδαίο και συγχρόνως μαγικό όργανο, και δεν είναι λίγες οι φορές που τα αποτελέσματα των ερευνών μας έχουν εκπλήξει.

Ας δούμε όμως μερικά από αυτά:
#1 Ήξερες πως η πεποίθηση ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας είναι σύμφωνα με τον Hughes και τους συνεργάτες του (2013) μία από τις πιο διαδεδομένες παρανοήσεις που έχουμε;

Σε συνέντευξή του στο Scientific American ο νευρολόγος Barry Gordon εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας είναι σχεδόν πάντα ενεργό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε όλα τα τμήματα του εγκεφάλου μας, άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό, ανάλογα με τη δραστηριότητα την οποία εκτελούμε.

Μπορεί να μη χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα όλες οι περιοχές, αλλά όλες ενεργοποιούνται στη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας για να εκτελέσουμε δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να αθληθούμε, να αναπτύξουμε κάποιο συλλογισμό ή να κοιμηθούμε.

#2 Η κοινωνική αλληλεπίδραση επιδρά θετικά στην εγκεφαλική λειτουργία!
Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Ότι, αν θέλουμε να διατηρήσουμε υγιή την εγκεφαλική μας λειτουργία, θα πρέπει να μην εστιάζουμε μόνο στην απόκτηση γνώσεων, αλλά και στις κοινωνικές συναναστροφές.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι ουσιαστικές κοινωνικές δραστηριότητες μπορούν όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να αυξήσουν την εγκεφαλική μας λειτουργία.
Εάν θέλουμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε το μέγεθος του εγκεφάλου μας, θα πρέπει μεγαλώνοντας:

  • να συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε σε ουσιαστικές κοινωνικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα οι συναντήσεις με φίλους,

  • να οργανώνουμε οικογενειακές συγκεντρώσεις,

  • να ασχοληθούμε ενεργά με τον εθελοντισμό,

  • να συμμετέχουμε σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως ένας αθλητικός σύλλογος.

    Δες εδώ τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας από τα πολλά meetings

#3 Έχεις αναρωτηθεί ποια είναι η χωρητικότητα της μνήμης μας;

Πόσες φορές έχεις θαυμάσει την μνημονική ικανότητα ενός παιδιού; Όμως ποια είναι στ’ αλήθεια η χωρητικότητα της μνήμης μας;

Ειδικοί επιστήμονες προσπάθησαν να υπολογίσουν την αποθηκευτική ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου μετρώντας τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και αποκωδικοποιώντας τον αριθμό αυτό σε Bytes, δηλαδή σε μονάδες μέτρησης μνήμης του υπολογιστή.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο εμπεριέχονται δισεκατομμύρια νευρώνες καθένας από τους οποίους σχηματίζει χιλιάδες συνδέσεις και με το δεδομένο ότι ένα μόνο Byte αποτελείται από 8 bit, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερα από μία τετράδα δισεκατομμυρίων Bytes, 1 petabyte, δηλαδή!

Σύμφωνα με έρευνα στο Scientific American η χωρητικότητα μνήμης του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι ίση περίπου με 2,5 petabytes! Και για να μιλήσουμε πιο απλά, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι ένα petabyte αντιστοιχεί με 1024 terabyte ή αλλιώς ένα εκατομμύριο GB! Δηλαδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συσσωρεύσει 2,5 εκατομμύρια GB!

Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μας μπορεί να συγκριθεί με τους πιο σύγχρονους υπολογιστές. Απίστευτο;

 

Write A Comment