Εάν αισθάνεστε εξάντληση από τις πολλές συσκέψεις στη δουλειά δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2019 η σπατάλη του χρόνου σε συσκέψεις αποσπά την προσοχή του εργαζομένου με αποτέλεσμα το 67% να επηρεάζονται ως προς την απόδοσή τους. Η έρευνα έγινε με δείγμα 2.000 άτομα από την οργανωτική συμβουλευτική εταιρεία Korn Ferry, αλλά δεν είναι η μόνη.
Το 2021, ερευνητές στο Εργαστήριο Ανθρώπινων Παραγόντων της Microsoft ζήτησαν από 14 άτομα να λάβουν μέρος σε βιντεοκλήσεις φορώντας εξοπλισμό ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Οι ειδικοί παρακολουθούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων και τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά. Κάποιοι συμμετείχαν σε τέσσερις ημίωρες συναντήσεις χωρίς διαλείμματα, ενώ άλλοι σε τέσσερις ημίωρες συναντήσεις με ένα διάλειμμα των 10 λεπτών για διαλογισμό. Δες εδώ πώς να κάνεις διαλογισμό με την φωνή της Oprah!
Ανάμεσα σε εκείνους που δούλευαν χωρίς διαλείμματα, παρατηρήθηκε ότι η δραστηριότητα των κυμάτων Βήτα στον εγκέφαλο ολοένα και αυξανόταν ανά κάθε διαδοχική συνάντηση, καταγράφοντας αυξημένα επίπεδα στρες. Στην πραγματικότητα, και μόνο η αναμονή για την επόμενης σύσκεψη προκάλεσε μια έξαρση στη δραστηριότητα των κυμάτων Βήτα κατά τη μεταβατική περίοδο μεταξύ των συναντήσεων, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αντίθετα, η δραστηριότητα των κυμάτων Βήτα παρέμεινε σταθερή σε όσους έκαναν διαλείμματα 10 λεπτών πριν συμμετάσχουν σε άλλη σύσκεψη.
Σε μια άλλη πρόσφατη έρευνα σε 76 εταιρείες σύμφωνα με την HuffPost, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων υπερδιπλασιάστηκε όταν οι συσκέψεις μειώθηκαν κατά 40%.
«Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ένιωθαν μεγαλύτερη ενδυνάμωση και αυτονομία», έγραψαν οι ερευνητές τον περασμένο Μάρτιο στο Harvard Business Review. «Αντί ένα πρόγραμμα να είναι το “αφεντικό”, διαχειρίζονταν οι ίδιοι τις λίστες υποχρεώσεών τους και έτσι θεωρούσαν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για την διαχείριση, κάτι που κατά συνέπεια αύξησε την επαγγελματική ικανοποίησή τους κατά 52%», πρόσθεσαν.
Η λύση; Τα μικρά διαλείμματα!
Πηγή: huffpost.com