Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, όταν οι άνθρωποι ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στα καλά μας νέα, τότε ερχόμαστε πιο κοντά τους και αισθανόμαστε μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη.

Μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη και καλύτερες σχέσεις

Οι ερευνητές αρχικά υπέβαλαν ερωτήσεις στους 300 περίπου συμμετέχοντες (ηλικίας 25 έως 85 ετών) σχετικά με τα δημογραφικά τους στοιχεία (όπως η φυλή), τη γενική τους υγεία, τη συχνότητα που μοιράζονται καλά νέα και τον τρόπο που ανταποκρίνονται σε αυτά οι άλλοι άνθρωποι στη ζωή τους.

Στη συνέχεια, έξι φορές την ημέρα και για 10 ημέρες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο ευγνώμονες ήταν, πόσο πρόσφατα είχαν μια κοινωνική συνάντηση, αν είχαν μοιραστεί τα καλά νέα με ένα συγκεκριμένο άτομο και πόσο κοντά του ένιωθαν μετά την αλληλεπίδραση.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι όσοι  μοιράζονταν θετικά γεγονότα με άλλους ένιωθαν πιο ευγνώμονες τη στιγμή εκείνη και πιο κοντά στο άτομο με το οποίο μοιράζονταν τα νέα.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που είχαν την τάση να μοιράζονται καλά νέα και να λαμβάνουν ενθουσιώδεις απαντήσεις ήταν συνολικά οι πιο ευγνώμονες στην ομάδα.

Η Alexandra Gray, μία από τις συγγραφείς της μελέτης, επισημαίνει ότι τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανταλλαγή καλών ειδήσεων είναι ένας τρόπος για να ενισχύσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να απολαύσουμε τους καρπούς της.

“Όταν μοιράζεστε θετικά γεγονότα με άλλους ανθρώπους, βιώνετε ευγνωμοσύνη”, λέει η Gray. “Γνωρίζουμε ότι η ευγνωμοσύνη έχει τα δικά της οφέλη, όπως η αυξημένη ευεξία ή η βελτίωση της ποιότητας της σχέσης με το άτομο με το οποίο αλληλεπιδράτε, γεγονός που ενισχύει τον κοινωνικό σας δεσμό μαζί του”.

Πώς η ανταλλαγή καλών ειδήσεων οδηγεί στην ευγνωμοσύνη

Η προφορική διατύπωση των καλών ειδήσεων στρέφει την προσοχή στα θετικά που συμβαίνουν στη ζωή σας, παρατηρεί η Gray.

Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε σε έναν φίλο σας πόσο υπέροχα περάσατε τις γιορτές, και διηγούμενοι τι συνέβη, έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε ξανά  θετικά συναισθήματα και να γίνετε ακόμη πιο ευγνώμονες.

Η ενθουσιώδης ανταπόκριση στα καλά σας νέα είναι επίσης σημαντική, λέει η Gray, επειδή σας κάνει να νιώθετε ότι γίνεστε αποδέκτες της αναγνώρισης και του ενδιαφέροντος του άλλου. Ως εκ τούτου, οι διαπροσωπικές σας σχέσεις ενισχύονται.

Ολοκληρώνοντας…

Αν και είναι αναγκαία η διεξαγωγή περισσότερων ερευνών, η Gray προτείνει στους ανθρώπους να μην αποφεύγουν να μοιράζονται τα καλά τους νέα με τους άλλους -ή να δείχνουν ενθουσιασμό όταν οι άλλοι μοιράζονται τα καλά νέα μαζί τους.

“Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι πρέπει να μοιραζόμαστε θετικά γεγονότα, αλλά και να προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε άλλους ανθρώπους να μοιράζονται καλά γεγονότα μαζί μας, έτσι ώστε να μπορούμε να τους δώσουμε αυτές τις θετικές αποκρίσεις”, λέει ο Gray.

“Ίσως μόλις οι άνθρωποι δουν πόσο καλά αισθάνονται, να αναζητήσουν μελλοντικές ευκαιρίες για να μοιραστούν καλά νέα, ανοίγοντας την πόρτα και σε άλλους, για να κοινοποιήσουν τις δικές τους καλές εμπειρίες”.

Πηγή: GreaterGood

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουνΗμερολόγιο ευγνωμοσύνης: Γιατί να το υιοθετήσετε!

Όταν η καλοσύνη γίνεται βάλσαμο για τη θλίψη μας…

Καταθλιπτική διάθεση; Ασκήστε ευγνωμοσύνη με 6 τρόπους

 

Comments are closed.