Μήπως το παιδί μας αισθάνεται ανασφάλεια με τον εαυτό του; Διστάζει να δοκιμάσει νέα πράγματα ή να ξεκινήσει πρώτο μία συζήτηση; Εκδηλώνει συναισθήματα απόρριψης για τον εαυτό του; Εδώ είναι μερικά από τα λάθη που κάνουμε άθελά μας και μπορεί να καταστρέφουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας, αποτρέποντάς το να αισθανθεί σίγουρο για τον εαυτό του και να βιώσει χαρά από τα κατορθώματα του.

#1 Ο αδιάκριτος έπαινος με οποιαδήποτε ευκαιρία

Αν είστε από τους γονείς που πιστεύετε ότι ο συνεχής έπαινος θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ακούστε αυτό.

Η συνεχής επιβράβευση όχι μόνο δεν τονώνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αλλά το δυσκολεύει να διακρίνει τι είναι που πραγματικά αξίζει έπαινο.

Επαινώντας κάθε προσπάθεια του παιδιού, με τον καιρό το μαθαίνουμε να μην ακούει τα κομπλιμέντα μας.

Επαινέστε τη διαδικασία που ακολούθησε το παιδί για να φτάσει σε ένα στόχο. Για παράδειγμα πείτε στο παιδί σας την ώρα που ζωγραφίζει: «Μου αρέσει ο τρόπος που συνδύασες τα χρώματα».

Μη διστάσετε να το ενθαρρύνεται να προσπαθήσει περισσότερο. Για παράδειγμα πείτε: «Μου αρέσει η κατασκευή σου, αλλά μήπως να βελτίωνες το σχήμα της;»

#2 Παρέμβαση

Το παιδί μας βιώνει μία σύγκρουση με ένα συνομήλικό του ή με κάποιον προπονητή του, και εμείς που δε θέλουμε να πληγωθεί, επεμβαίνουμε, προκειμένου να σώσουμε την κατάσταση;

Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουμε εκείνη τη στιγμή είναι να διδάσκουμε στο παιδί μας ότι είναι κακό να αποτυγχάνεις. Κι ακόμα χειρότερα, του λέμε εμμέσως πλην σαφώς: “θα είμαστε εκεί πάντα να σε σώσουμε”.

Αυτό όμως στην πραγματική ζωή είναι ανέφικτο, διότι και θα βιώσει αποτυχίες το παιδί και θα βρεθεί αντιμέτωπο με αυτές.

Θα πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να διαχειρίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις, γιατί με αυτό τον τρόπο τα βοηθάμε να κατανοήσουν ότι:

Είναι φυσιολογικό να βιώνουμε αποτυχίες στη ζωή μας.

Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε θυμό, στεναχώρια, αλλά και άγχος.

Ας αφήσουμε τα παιδιά να βιώνουν τέτοιους είδους εμπειρίες χωρίς να έχουμε επικριτική ή διορθωτική συμπεριφορά, αντιθέτως ας τους επιτρέψουμε  να δουν ότι κι εμείς κάνουμε λάθη ή αποτυγχάνουμε.

#3 Αγνοούμε τα ενδιαφέροντα των παιδιών μας

Το παιδί σας ζητάει να κάνει μαθήματα ζωγραφικής αλλά εσείς κρίνετε ότι είναι καλύτερο το παιδί να κάνει μαθήματα ρομποτικής;

Το παιδί σας δεν ξέρει τι του αρέσει και για αυτό το γράφετε σε διάφορες δραστηριότητες ή δεν το γράφετε σε καμία;

Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι ναι, τότε είναι πολύ πιθανόν να συμβάλλετε στη χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.

Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να βρει αυτό που πραγματικά αγαπά και να το προτρέψουμε να ασχοληθεί με αυτό.

Γιατί; Η απάντηση είναι απλή.

Όταν τα παιδιά ασχολούνται με κάτι που τα ενδιαφέρει ειλικρινά, είναι σίγουρο ότι θα σημειώσουν επιτυχίες που θα τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους και παράλληλα, θα συνθέσουν τη δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα.

Χαρά Ρ.

Διαβάστε εδώ 4 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά για να έχουν επιτυχία στη ζωή τους

Write A Comment