Όσοι έχουν μυηθεί στη φιλαναγνωσία, γνωρίζουν καλά πως ένα βιβλίο δεν είναι απλώς ιδέες αποτυπωμένες στο χαρτί. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για εσωτερική αλλαγή και εξέλιξη.

Σε ένα σύμπαν σκέψεων, που γεννούν συναισθήματα και δίνουν σχήμα στα όνειρά μας, είναι πολύ πιθανό εντός μας να σαρκωθεί η επιθυμία να γίνουμε κάτι καλύτερο…

1. Σύνδεση

Το διάβασμα σου θυμίζει ότι δεν είσαι μόνος. Μοιράζεσαι τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα με άλλους ανθρώπους. Η ζωή σου είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που αισθάνεσαι να συνδέεσαι με το συγγραφέα ή ακόμη και με το πνεύμα μιας  εποχής, με μια πραγματικότητα που υπάρχει κάπου αλλού.

Τα σπουδαία βιβλία σε παρηγορούν με αυτήν την αίσθηση του ανήκειν.

2. Ενσυναίσθηση

Όταν διαβάζετε, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε γίνεστε αποδέκτες μιας άλλης πραγματικότητας. Ο συγγραφέας σας αφήνει να μπείτε στο μυαλό ενός προσώπου και να κατανοήσετε τον ψυχισμό του.

Το διάβασμα, λοιπόν, εξασκεί την ενσυναίσθησή σας. Ενεργοποιεί την ικανότητά σας να συνδεθείτε με ένα άλλο άτομο και να αφοσιωθείτε στην ιστορία του.

3. Ταπεινοφροσύνη

Το διάβασμα είναι πολύ πιθανό να σας υπενθυμίσει ότι  οι άλλοι έχουν ένα προτέρημα σε σχέση με εσάς. Ο καθένας από εμάς ξέρει τουλάχιστον ένα πράγμα καλύτερα από όλους τους άλλους. Οι εμπειρίες της ζωής μας, από μόνες τους, μας δίνουν ένα προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού- κανείς δεν έχει ζήσει τη ζωή μας.

Μόλις αποδεχτείτε αυτή την αλήθεια, η ταπεινότητά σας βαθαίνει, γιατί ξέρετε ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις, ότι εσείς και ο κόσμος σας δεν είστε το παν.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου μας θυμίζει, επίσης, πόσα περισσότερα υπάρχουν εκεί έξω. Πόσα ακόμα μένουν να εξερευνήσουμε, να γνωρίσουμε και να ζήσουμε.

Η ασημαντότητά μας είναι στην πραγματικότητα μια πρόσκληση να αφήσουμε τη φαντασία μας να περιπλανηθεί, τα μάτια μας να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να δεχτούμε και περισσότερα.

4. Αυτοπεποίθηση

Το διάβασμα σας προκαλεί. Τα βιβλία που δεν αναπαράγουν εδραιωμένες αντιλήψεις θέτουν υπό αμφισβήτηση όλα όσα θεωρείτε αληθινά.

Ένα κακοφτιαγμένο βιβλίο που το κάνει αυτό είναι εύκολο να απορριφθεί. Αλλά ένα βιβλίο που έχει δημιουργηθεί προσεκτικά, δεν μπορείτε να το απορρίψετε.

Θα απαιτήσει από εσάς να  υπερασπιστείτε τις αλήθειες σας.

Αυτά που θεωρούσατε αληθινά θα δοκιμαστούν, καθώς, όμως, θα τα υπερασπίζεστε, θα γίνετε πιο δυνατοί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

5.  Ηρεμία και συγκέντρωση

Το διάβασμα σας βοηθά να παραμένετε ήρεμοι.

Είναι τόσο θεραπευτικό όσο τίποτε άλλο. Μόλις αρχίσετε να εμβαθύνετε σε ένα βιβλίο που σας έχει τραβήξει την προσοχή, ο χρόνος παύει να υπάρχει, το μυαλό σας βυθίζεται εντελώς σε αυτό που βρίσκεται μπροστά σας.

Οι έγνοιες, οι αγωνίες, οι φόβοι και οι φιλοδοξίες που υπήρχαν πριν από λίγο, μπαίνουν σε ένα δοχείο που γράφει “για αργότερα”. Η μόνη σας ανησυχία είναι να γυρίσετε την επόμενη σελίδα για να μάθετε τι ακολουθεί.

Πηγή: Huffpost

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουν«Το Βιβλίο της ΧΑΡΑΣ» ; Γιατί να το διαβάσετε;

Συγγραφέας 10 βιβλίων για την ευτυχία: “5 συνήθειες που με κάνουν να νιώθω χαρούμενος και υγιής

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου δίνουν προτεραιότητα σε αυτό το ιαπωνικό «μυστικό» για «μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή»

Comments are closed.