Πότε ήταν η τελευταία φορά που βυθιστήκατε πλήρως σε αυτό που κάνατε; Ίσως τη φορά που τραγουδούσατε με την καρδιά σας το αγαπημένο σας τραγούδι ή τη ΄φορά που διαβάζατε ένα τόσο καλό βιβλίο  που δεν καταλάβατε πότε έδυσε ο ήλιος.

Η έλξη προς δραστηριότητες που πυροδοτούν αυτή την κατάσταση «ροής» μπορεί να σας οδηγήσει στο «ikigai» σας, «την ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος», όπως λένε οι Héctor García και Francesc Miralles, συγγραφείς του Ικιγκάι: το μυστικό της ευτυχίας και της μακροζωίας.

 Πολλοί από τους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου βρίσκουν το ikigai τους και δίνουν προτεραιότητα σε αυτό κάθε μέρα της ζωής τους.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα κάποιου που ρέει στο ikigai του είναι ο Hayao Miyazaki , ο σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων στο Studio Ghibli στην Ιαπωνία.

Ο Μιγιαζάκι ασχολήθηκε με αυτή τη δουλειά αφότου συνταξιοδοτήθηκε.

Άρχισε να σχεδιάζει κινούμενα σχέδια κι έκτοτε έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες.

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να βρεις την ευτυχία, για να ζεις σύμφωνα με το ikigai σου», λένε οι García και Miralles.

«Ωστόσο το βασικό συστατικό της έχει να κάνει με την ικανότητά μας να φτάνουμε σε κατάσταση ροής.»

«Μέσω αυτής της κατάστασης μπορούμε να έχουμε τη «βέλτιστη εμπειρία»».

Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε, ενώ συγκεντρώνεστε στο ikigai σας, να αυξήσετε τον χρόνο που αφιερώνετε σε δραστηριότητες που σας φέρνουν σε κατάσταση ροής.

Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να επιδίδεται σε δραστηριότητες που σας δίνουν άμεση ευχαρίστηση, όπως το να καθόσαστε μπροστά στην τηλεόραση για ώρες ενώ έτρωγε ανθυγιεινά τρόφιμα.

Οι 7 προϋποθέσεις για την επίτευξη ροής

Ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi, δημιούργησε έναν όρο «ροή» για να περιγράψει κίνησε την ιδέα του να ασχολούμαστε πλήρως με αυτό που κάνουμε.

Το 2013, ο Owen Schaffer, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο DePaul, εμβάθυνε σε αυτήν την ιδέα και πρότεινε ότι επτά προϋποθέσεις για την επίτευξη ροής:

  1. Γνωρίζετε τι να κάνετε
  2. Γνωρίζετε πώς να το κάνετε
  3. Γνωρίζετε πόσο καλά τα πάτε
  4. Γνωρίζετε πού να πάτε
  5. Αντιλαμβάνεστε τις σημαντικές προκλήσεις
  6. Αντιλαμβάνεστε τις σημαντικές δεξιότητες που απαιτούνται
  7. Είστε απαλλαγμένοι από περισπασμούς

 

Το να βρίσκεστε σε κατάσταση ροής μπορεί να αυξήσει την εστίασή σας, να σας απαλλάξει προσωρινά από ανησυχίες και να σας επιτρέψει να είστε πιο παρόντες στη στιγμή.

«Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που πετυχαίνουν τα περισσότερα. Είναι αυτοί που περνούν περισσότερο χρόνο από τους άλλους σε κατάσταση ροής», προσθέτουν οι García και Miralles.

«Η ροή είναι μυστηριώδης. Είναι σαν ένας μυς: όσο περισσότερο τον εκπαιδεύετε, τόσο περισσότερο θα ρέετε και τόσο πιο κοντά θα είστε στο ikigai σας».

Πηγή: cnbc

Διαβάστε ακόμη: Δεν μπορεί να με πληγώσει

Αντιφλεγμονώδεις τροφές: H πλήρης λίστα

Κι όμως, τα δέντρα είναι κοινωνικά πλάσματα

Comments are closed.