Άνθρωποι που έχουν καταφέρει -παρά τις δυσκολίες- να διαγράψουν μια αξιοθαύμαστη πορεία μπορεί να εμπνεύσουν τον καθένα μας.

Στο βιβλίο Can’t Hurt Me, ο David Goggins μοιράζεται με το αναγνωστικό κοινό την προσωπική του ιστορία· μια ιστορία θάρρους, δύναμης και εσωτερικής μεταμόρφωσης.

Για τον Goggins, οι δυσχέρειες ήταν που αυτές που χαλύβδωσαν τη θέλησή του, για να φτάσει στην άλλη πλευρά, όπου τον περίμενε ο άτρωτος εαυτός του.

Ο βίαιος πατέρας

Για τους περισσότερους από εμάς τα παιδικά χρόνια είναι η μόνη περίοδος πραγματικής ξεγνοιασιάς.

Για τον Goggins, όμως, δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, καθώς ο σκληρός και βίαιος χαρακτήρας του πατέρα του επισκίασε την ομορφιά αυτής της τόσο τρυφερής ηλικίας.

Ο πατέρας του δε δίσταζε να  κακοποιεί μπροστά στα μάτια του τη μητέρα του, κάθε φορά που εκείνη δεν έκανε αυτό που εκείνος πρόσταζε.

Η φτώχεια και οι στερήσεις

Η μητέρα του τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει τον πατέρα του και να αναζητήσει καταφύγιο στην Ιντιάνα. Στην Ιντιάνα, όμως, ο David και η μητέρα του ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης στέρησης.

Παρόλο που ο David είχε καταφέρει να ξεφύγει από ένα κακοποιητικό περιβάλλον, τα αποτυπώματα που είχε αφήσει στην ψυχή του η βίαιη συμπεριφορά του πατέρα του άρχισαν να γίνονται ορατά.

Ο David άρχισε να εμφανίζει ανησυχητικά σωματικά συμπτώματα, όπως η απώλεια μαλλιών, λόγω του τοξικού στρες που είχε υποστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκτός αυτού, τα παιδιά που υποφέρουν από τοξικό στρες αναπτύσσουν ως μηχανισμό άμυνας τη διαγραφή προγενέστερων εμπειριών.

Αυτό ήταν η αιτία που οι επιδόσεις του David στο σχολείο ήταν πολύ χαμηλές και ορισμένοι δάσκαλοι του τον θεωρούσαν ανόητο. Έτσι, συχνά γινόταν ο περίγελος της τάξης.

H επιθυμία να ενταχθεί στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

O David σε νεαρή ηλικία αποφάσισε να ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόλο που έγινε δεκτός στο πρόγραμμα προετοιμασίας, η αδυναμία του στο κολύμπι, τον ανάγκασε να παραιτηθεί από το όνειρό του.

Αναγκασμένος να ασχολείται με κάτι που δεν αγαπά, προσπάθησε να καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες μέσω της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, με αποτέλεσμα να γίνει υπέρβαρος.

Όμως, ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την κύρια δύναμη ειδικών επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ, γνωστή ως Navy SEAL, στάθηκε ικανό να του αλλάξει τη ζωή.

Για να μπορέσει να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αναγκαίο να χάσει πολλά κιλά σε διάστημα λίγων μηνών και να αποκτήσει εξαιρετική φυσική κατάσταση.

Επιδόθηκε σε μια ηράκλεια προσπάθεια που περιελάμβανε καθημερινή, πολύωρη και εξαντλητική προπόνηση, υγιεινές διατροφικές συνήθειες και πολύ πρωινό ξύπνημα.

Η αυτοπειθαρχία, η προσήλωση και η αγωνιστικότητα τον βοήθησαν να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Κορυφαίος αθλητής αντοχής

Ο David Goggins, ωστόσο, δε σταμάτησε να δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές του. Το πρότυπο του μέτριου και βολεμένου ανθρώπου αποτελούσε γι’ αυτόν παρελθόν.

Η επόμενη πρόκλησή ήταν το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Ξεκίνησε το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για το Ίδρυμα Πολεμιστών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το 2007, πέτυχε τον καλύτερο τερματισμό του στο Badwater-135, έναν από τους πιο απαιτητικούς υπερμαθωνίους στον κόσμο,  καταλαμβάνοντας την 3η θέση στη γενική κατάταξη.

Το 2008 ονομάστηκε “Hero of Running” από το Runner’s World.

Ολοκληρώνοντας…

Τη ζωή κάθε ανθρώπου σφραγίζουν οι δυσκολίες.

Έχουμε, όμως, πάντοτε την ελευθερία να επιλέξουμε τον τρόπο που θα τις διαχειριστούμε.

Η ιστορία του David Goggins, ο οποίος μεταμορφώθηκε από έναν καταθλιπτικό, υπέρβαρο νεαρό χωρίς μέλλον σε ένα σύμβολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και σε κορυφαίο αθλητή αντοχής στον κόσμο, μάς υπενθυμίζει πως εμείς οι ίδιοι μπορούμε να γίνουμε ρυθμιστές της μοίρας μας.

Για τον ίδιο, μόνο η σκληρή δουλειά και η αποφυγή των δικαιολογιών μπορούν να μας επιτρέψουν να πετάξουμε ψηλά…

Βιβλιογραφία: Goggins, D. (2018). Can’t Hurt Me. Lioncrest.

Ανδριάνα Γ.Ρ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΔύναμη, ποια η πραγματική της φύση;

Διάσημα αποφθέγματα της Oprah Winfrey να σε αφυπνίσουν

Πώς θα χτίσουμε την ανθεκτικότητά μας κόντρα στους χαλεπούς καιρούς

Comments are closed.