Η Litha είναι μια παγανιστική γιορτή, η οποία πραγματοποιείται κατά το θερινό ηλιοστάσιο και σηματοδοτεί τους εορτασμούς για την αρχή του καλοκαιριού.

Οι παραδόσεις της Litha φαίνεται να είναι αντλημένες από πολλούς πολιτισμούς, δεδομένου ότι οι περισσότεροι αρχαίοι πολιτισμοί γιόρταζαν με κάποιο τρόπο το θερινό ηλιοστάσιο.

Οι Κέλτες, για παράδειγμα, γιόρταζαν τη Litha με φωτιές σε λόφους και χορό. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούσαν να πηδήξουν πάνω ή μέσα από τις φωτιές για καλή τύχη.

Μια γιορτή του φωτός

Όπως διαβάζουμε στο Spirituality Health, το θερινό ηλιοστάσιο είναι μια στιγμή αιχμής του ηλιακού έτους, με θέμα τη φωτεινότητα και το φως. Λέγεται ότι αυτή ήταν η εποχή που οι δυνάμεις του θεού Ήλιου είναι αρκετά ισχυρές για να θρέψουν τη θεά της Γης, φέρνοντας σε αυτήν αφθονία  με τη μορφή λουλουδιών και φρούτων.

Η Litha ήταν επίσης ένας εορτασμός της Κελτικής θεάς Danu (Anu) που αντιπροσωπεύει τη γη και την καρποφορία. Σύμφωνα με την ιρλανδική μυθολογία η Danu ήταν η Παγκόσμια Μητέρα της Tuatha De Danaan – μιας φυλής αρχαίων ανθρώπων στην Ιρλανδία που πιστεύεται ότι εισέβαλε στην Ιρλανδία και κυβέρνησε μέχρι που ηττήθηκε σε πόλεμο την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, μετά την οποία αποσύρθηκε στους λόφους και τελικά έγινε ο λαός των Νεράιδων.

Αυτή είναι επίσης η στιγμή που μεταβαίνουμε από το ένα μισό του έτους στο άλλο: κάθε μέρα μετά το θερινό ηλιοστάσιο, το φως της ημέρας θα μικραίνει μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

 

Πώς γιορτάζεται σήμερα;

Η Litha είναι μια ημέρα εσωτερικής δύναμης και φωτεινότητας. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ένα ήσυχο μέρος και διαλογίζονται για τις φωτεινές και σκοτεινές δυνάμεις στον κόσμο τους. Κάποιοι άλλοι γιορτάζουν αυτή τη μέρα σε κάποιο εξωτερικό χώρο.

Ορισμένοι επιλέγουν να ακολουθούν την παράδοση, πραγματοποιώντας ένα τελετουργικό φωτιάς.

Ακόμη, φτιάχνουν στεφάνια με λουλούδια για την εξώπορτα, αποξηραίνουν βότανα για να τα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους ή αφιερώνουν χρόνο για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τις ευλογίες της ζωής.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Όταν οι μυρωδιές ξυπνούν αναμνήσεις

Το πνευματικό υπόβαθρο της κούρασης

Φροντίζοντας για την πνευματική μας “υγιεινή“.

Comments are closed.