Η ανθεκτικότητα είναι μια ψυχολογική απάντηση που θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στις δυσκολίες της ζωής και να αναζητήσετε μια πορεία προς τα εμπρός μέσα από τις προκλήσεις.

«Είναι μια ευέλικτη νοοτροπία που σε βοηθά να προσαρμοστείς, να σκεφτείς κριτικά και να παραμείνεις συγκεντρωμένος στις αξίες σου και σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία», τονίζει η Luana Marques, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ενώ όλοι έχουν την δυνατότητα να είναι ανθεκτικοί, η ικανότητά σας για ανθεκτικότητα μπορεί να δοκιμαστεί με την πάροδο του χρόνου.

Πώς; Από το χρόνιο άγχος, ίσως από την οικονομική αστάθεια ή την παραμονή σε μια δουλειά που δεν σας αρέσει.

Όσο περισσότερο βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να την αντιμετωπίσετε.

Ευτυχώς, η ανθεκτικότητα είναι δυνατό να καλλιεργηθεί.

Για να το κάνετε αυτό δοκιμάστε να ασκείτε δεξιότητες ανθεκτικότητας όσο το δυνατόν συχνότερα, ακόμη και για μικρούς στρεσογόνους παράγοντες.

Πάμε να δούμε τρεις στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν όταν αισθάνεστε πιεσμένοι, κουρασμένοι, αγχωμένοι ή λυπημένοι:

#1. Αλλάξτε τις σκέψεις σας

Σε αγχωτικές καταστάσεις, προσπαθήστε να εξισορροπήσετε τις σκέψεις σας υιοθετώντας μια ευρύτερη προοπτική.

«Αυτό θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου σας και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το λογικό του εγκεφάλου σας.

Για παράδειγμα, εάν ζητάτε αύξηση μισθού και ο εγκέφαλός σας λέει ότι δεν θα την πάρετε, σκεφτείτε τα πράγματα που έχετε κάνει στη δουλειά σας που αξίζει να επενδύσετε σε αυτά.

Έτσι, θα επιβραδύνετε τη συναισθηματική ανταπόκριση και θα μετατοπίσετε τη νοοτροπία σας από το άγχος στη δράση», λέει η Marques.

#2. Προσεγγίστε αυτό που θέλετε

«Όταν είστε ανήσυχοι, αγχωμένοι ή αισθάνεστε στα όρια του burn out, τείνετε να αποφεύγετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε άβολα.

Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κολλημένοι», σχολιάζει η Marques.

«Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να κάνετε ένα βήμα προς αυτό που θέλετε, παρά το φόβο», προσθέτει.

Για παράδειγμα: Αν φοβάστε να κάνετε μια παρουσίαση, δημιουργήστε ένα PowerPoint και εξετάστε το με συναδέλφους.

Ή

Εάν έχετε μία σύγκρουση στο σπίτι, μην απομακρυνθείτε από τον σύντροφό σας. Αντίθετα, προγραμματίστε χρόνο για να μιλήσετε για αυτό που σας αναστατώνει.

#3. Ευθυγραμμίστε τις ενέργειες με τις αξίες σας

«Το άγχος εμφανίζεται όταν οι πράξεις σας δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας, δηλαδή με τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς ή σας φέρνουν χαρά.

Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε αγχωμένοι αν νοιάζεστε περισσότερο για την οικογένειά σας, αλλά δεν μπορείτε να είστε εκεί για το δείπνο ή  αν θέλετε να φροντίσετε περισσότερο την υγεία σας, αλλά παράλληλα πίνετε πολύ», υπογραμμίζει η Marques.

Γι’ αυτό και προτείνει να προσδιορίσετε τις τρεις κορυφαίες αξίες σας και να βεβαιωθείτε ότι οι καθημερινές σας ενέργειες ευθυγραμμίζονται με αυτές.

Εάν το να είστε με την οικογένεια είναι μία από τις τρεις, περάστε τον χρόνο σας μαζί τους ως προτεραιότητα.

Αν παίρνετε χαρά από ένα καθαρό σπίτι, βάλτε την καθημερινή τακτοποίηση ως προτεραιότητα.

Συμβουλές για επιτυχία

Εξασκήστε τις στρατηγικές μετατόπισης, προσέγγισης και ευθυγράμμισης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Ένα κόλπο που χρησιμοποιώ είναι να κοιτάζω το ημερολόγιό μου την Κυριακή και να ελέγχω αν οι ενέργειές μου για την ερχόμενη εβδομάδα είναι ευθυγραμμισμένες με τις αξίες μου. Εάν δεν είναι, προσπαθώ να αλλάξω τα πράγματα»,  λέει η Marques.

Επίσης, είναι σημαντικό να ζείτε έναν όσο το δυνατόν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε καλύτερη λειτουργία.

Οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:

  • να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες
  • ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή
  • στοχεύστε σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα (όπως γρήγορο περπάτημα) κάθε εβδομάδα — και βάλτε προπόνηση ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
  • εάν πίνετε αλκοόλ, περιορίστε τον εαυτό σας σε όχι περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες
  • κόψτε το κάπνισμα
  • παραμένετε κοινωνικά συνδεδεμένοι, είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω τηλεφώνου

Ίσως σας ενδιαφέρουν κι αυτά:

Πώς θα χτίσουμε την ανθεκτικότητά μας κόντρα στους χαλεπούς καιρούς

Ο χαρακτήρας, η ανθεκτικότητα και η αυτοεκτίμηση πάνε χέρι-χέρι

Τα λόγια της Maya Angelou είναι αυτό που θες να διαβάσεις σήμερα

 

Με πληροφορίες από health.harvard.edu

 

Comments are closed.