Στο βιβλίο, Ικιγκάι: τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, οι συγγραφείς Έκτορ Γκαρθία και Φρανσέσκ Μιράλλιες αναλαμβάνουν ένα φιλόδοξο εγχείρημα: να εντοπίσουν τα μυστικά μιας ευτυχισμένης και μακρόχρονης ζωής.

Η έρευνά τους επικεντρώνεται στην Ιαπωνία, αλλά επεκτείνεται και σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, ο συνεκτικός άξονας του έργου του είναι το ικιγκάι, μια τέχνη του βίου.

Τι σημαίνει, όμως, ικιγκάι;

Η ιαπωνική λέξη ικιγκάι μπορεί να μεταφραστεί ως «η ευτυχία του να είσαι πάντοτε απασχολημένος». Σχετίζεται με την ανάγκη εύρεση νοήματος, αλλά παραπέμπει και σε ένα βαθύτερο ιδανικό ζωής.

Φαίνεται, επίσης, πως συνδέεται άρρηκτα με την εντυπωσιακή μακροζωία των Ιαπώνων, προπαντός στο νησί Οκινάουα.

Σύμφωνα με τους ντόπιους σε αυτό το νησί, το ικιγκάι είναι ο λόγος για τον οποίο ξυπνάνε το πρωί.

Ποιοι είναι οι δέκα νόμοι του Ικιγκάι σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου;

  1. Κρατήσου πάντα ενεργός, ποτέ μην αποσύρεσαι. Όποιος εγκαταλείπει τα πράγματα που αγαπάει και ξέρει να κάνει, χάνει το νόημα της ζωής του.
  2. Πάρ’ το με ηρεμία. Η βιασύνη είναι αντιστρόφως ανάλογη της ποιότητας ζωής.
  3. Μην τρως μέχρι να χορτάσεις. Για να διατηρήσουμε την υγεία για περισσότερο χρόνο, αντί να βαρυστομαχιάζουμε, πρέπει να τρώμε λιγότερο από ΄όσο πεινάμε.
  4. Να περιβάλλεσαι από καλούς φίλους. Πρόκειται για το καλύτερο ελιξίριο για να διαλύσουμε τις ανησυχίες μας και να μοιραστούμε τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.
  5. Μπες σε φόρμα για τα προσεχή γενέθλιά σου. Το νερό κινείται, ρέει δροσερό και δε λιμνάζει. Κατά τον ίδιο τρόπο, το όχημά σου για τη ζωή έχει ανάγκη από λίγη καθημερινή συντήρηση για να μπορέσει να διαρκέσει πολλά χρόνια.
  6. Χαμογέλα. Η ευχάριστη διάθεση κάνει φίλους και χαλαρώνει το ίδιο το άτομο.
  7. Επανασυνδέσου με τη φύση. Χρειαζόμαστε να επιστρέφουμε τακτικά σε αυτήν για να γεμίζουμε τις μπαταρίες της ζωής.
  8. Να ευχαριστείς. Τους προγόνους σου, τη φύση που σε προμηθεύει αέρα και τροφή, τους συντρόφους της ζωής σου, όλα όσα φωτίζουν την καθημερινότητά σου και σε κάνουν να αισθάνεσαι ευτυχής που είσαι ζωντανός.
  9. Ζήσε τη στιγμή. Σταμάτα να παραπονιέσαι για το παρελθόν και να φοβάσαι το μέλλον. Όλα όσα έχεις είναι η μέρα σου σήμερα.
  10. Ακολούθησε το ικιγκάι σου. Μέσα σου υπάρχει ένα πάθος, ένα μοναδικό ταλέντο που δίνει νόημα στις μέρες σου και σε ωθεί να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου ως το τέλος. Αν δεν το έχεις βρει ακόμα, η επόμενη αποστολή σου θα είναι να το βρεις.                     (σελ. 230-233)

Βιβλιογραφία: Γκαρθία, Ε. & Μιράλλιες, Φ. (2016). Ικιγκάι: τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Αθήνα: Πατάκης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΥπάρχουν μυστικά μακροζωίας; Κι αν ναι, ποια είναι αυτά;

Kintsugi: η τέχνη που κάνει τις «πληγές» πολύτιμες

Naikan, η τέχνη  του αυτοστοχασμού

Comments are closed.