Οι ειδικοί λένε ότι εάν υιοθετήσουμε έναν κατάλληλο τρόπο ζωής, μπορούμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής έως και μία δεκαετία περισσότερο. Τι σημαίνει, όμως, το να ζούμε με κατάλληλο τρόπο;

Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για να ζήσουμε πολύ και καλά;

Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος συνδυασμός διατροφής και τρόπο ζωής που να βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής μας;

Το 2004 ο Dan Buettner και εξειδικευμένοι στο θέμα της μακροζωίας ερευνητές συνεργάστηκαν με το National Geographic και προσπάθησαν να εντοπίσουν σε ποιες περιοχές της γης συγκεντρώνονται οι μακροβιότεροι άνθρωποι.

Έτσι, εντόπισαν τις λεγόμενες μπλε ζώνες, περιοχές στις οποίες οι άνθρωποι φτάνουν στα 100 χρόνια με ρυθμούς 10 φορές μεγαλύτερους από τον μέσο όρο.

Επιστημονικές ομάδες βρέθηκαν σε κάθε μέρος για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της μακροζωίας.

Τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν εντυπωσιακά, καθώς διαπίστωσαν ότι κάθε κάτοικος της μπλε ζώνης είχε 9 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

1. Φυσική κίνηση

Οι άνθρωποι που τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια δεν περνούν τη μέρα τους στα γυμναστήρια, δεν τρέχουν μαραθώνιους και δε σηκώνουν Βάρη.

Αντιθέτως, ο τρόπος ζωής τους περιλαμβάνει τη συνήθεια να κινούνται καθημερινά, είτε για να καλλιεργήσουν τον κήπο τους είτε για να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού τους.

2. Αίσθηση σκοπού

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στη γη ξυπνούν το πρωί έχοντας μία δυνατή αίσθηση, τον σκοπό τους.

Έχουν, δηλαδή, βρει τους λόγους που τους ωθούν να σηκωθούν από το κρεβάτι και να ξεκινήσουν τη μέρα.

3. Μειώνουν τους ρυθμούς

Το άγχος δεν κάνει διακρίσεις και αυτό είναι κάτι που οι κάτοικοι των μπλε ζωνών το γνωρίζουν καλά.

Προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, υιοθετούν στην καθημερινότητά τους συγκεκριμένες ρουτίνες για να απαφορτιστούν.

Έτσι, οι κάτοικοι της Οκινάουα αφιερώνουν, για παράδειγμα, λίγες στιγμές κάθε μέρα για να θυμούνται τους προγόνους τους, οι Αντβεντιστές προσεύχονται, οι Ικαριώτες παίρνουν έναν υπνάκο και οι Σαρδηνοί αξιοποιούν τη θεραπευτική δύναμη μιας ευτυχισμένης ώρας.

4. Κανόνας του 80%

Το Hara hachi bu είναι ένα μάντρα της Οκινάουα ηλικίας 2.500 ετών και σημαίνει ότι πρέπει να σταματάμε να τρώμε όταν το στομάχι μας είναι γεμάτο κατά 80%.

Αυτό το 20% περιθώριο που αφήνουμε στον εαυτό μας ώστε να μην αισθάνεται χορτάτος και ταυτόχρονα να μην πεινάει, μας βοηθάει να διατηρήσουμε το ιδανικό βάρος.

5. Τροφές φυτικής προέλευσης

Ο ακρογωνιαίος λίθος της διατροφής των περισσότερων αιωνόβιων ανθρώπων είναι τα όσπρια, κυρίως τα φασόλια, η φάβα, η σόγια και οι φακές.

Από την άλλη, καταναλώνουν το κρέας σε πολύ μικρές ποσότητες κατά μέσο όρο μόλις πέντε φορές το μήνα.

6. Παν μέτρον άριστον

Οι άνθρωποι σε όλες τις μπλε ζώνες , με εξαίρεση τους Αντβεντιστές, πίνουν αλκοόλ τακτικά και με μέτρο, κατά προτίμηση ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα κρασί.

Οι περισσότεροι φαίνεται να απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί παρέα με φίλους ή με το φαγητό τους.

Αυτό που δεν επιτρέπουν στους εαυτούς τους είναι να καταναλώσουν όλο αυτό το αλκοόλ μέσα σε μία μέρα, όπως κάνουν οι περισσότεροι το βράδυ Σαββάτου.

7. Αίσθηση του ανήκειν

Η πλειοψηφία των αιωνόβιων που ρωτήθηκαν για το αν άνηκαν σε κάποια θρησκευτική κοινότητα, απάντησαν θετικά.

Φαίνεται πως η συμμετοχή των ανθρώπων σε δραστηριότητες της κοινότητας μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

8. Πρώτα η οικογένεια

Ποιος θα πίστευε ότι το μυστικό της μακροζωίας είναι να βάζεις την οικογένειά σου πρώτη;

Κι όμως, η φροντίδα, η αγάπη και η αφοσίωση μεταξύ των μελών της οικογένειας μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας.

Ιδιαίτερα η φροντίδα των παιδιών μπορεί να ωθήσει τους ηλικιωμένους παππούδες να ζήσουν περισσότερο.

9. Η κουλτούρα της φυλής

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου επιλέγουν να ζήσουν ή γεννήθηκαν σε κοινωνικούς κύκλους που υποστηρίζουν υγιεινά πρότυπα ζώης.

Οι κάτοικοι της Οκινάουα, για παράδειγμα, δημιουργούν moais που είναι ομάδες πέντε φίλων που δεσμεύονται ο ένας στον άλλο για μια ζωή.

Πράγματι, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει κοινωνική πλευρά στο κάπνισμα, την παχυσαρκία, ακόμη και την ευτυχία και τη μοναξιά.

Αντίστοιχα οι ομάδες ανθρώπων που απολαμβάνουν τη μακροζωία υιοθετούν ευνοϊκές συνήθειες για την υγεία τους.

Εσύ ποιες από τις παραπάνω συνήθειες θα εντάξεις στη ζωή σου για να βελτιώσεις τη διάρκεια και την ποιότητα της;

Πηγή: shineholistic

Διαβάστε, επίσης: Έρευνα που ξεκίνησε το 1938 αποκαλύπτει το μυστικό της ευτυχίας!

Write A Comment